Drie jaar geleden spraken we met Miguel Novo Martín, docent lichamelijke opvoeding, over zijn werk. Net als iedereen zit hij nu ook thuis en geeft nu online les. Geen gemakkelijke taak als het gaat om een vak waar fysieke activiteit centraal staat.
Even terug in de tijd
Toen ik hem sprak gaf hij les op het Instituto de Educación Secundaria La Rosaleda in Málaga. Op deze school voor het voorgezet onderwijs wordt ook beroepsonderwijs, Formación Profesional, gegeven. Miguel geeft les aan de leerlingen van de hogere beroepsopleiding Animación de actividades físicas y deportivas. In twee jaar tijd worden de leerlingen klaargestoomd voor een baan als gids voor diverse activiteiten in de natuur, trainer en sportactiviteitenbegeleider.
En nu?
Miguel heeft net als veel andere docenten geen vaste werkplek. Elk jaar hoort hij in de zomer waar hij aan de slag gaat. Na Sevilla, Alhaurin de la Torre geeft hij nu les op een middelbare school in Granada. Sinds half maart dus online en dat gaat niet zonder slag of stoot. “Niemand was voorbereid op deze manier van lesgeven. Scholen werken al langer met platformen die de Junta de Andalucía heeft opgezet voor de communicatie met leerlingen en ouders maar die waren niet bedoeld voor online lesgeven” vertelt Miguel. “Iedere docent moet voor zichzelf uitvogelen hoe ze nu les gaan geven. Het hangt er dus vanaf hoe handig je met internet bent en hoe creatief je bent. Ik gebruik het platform van de school om de opdrachten op te publiceren en verder ook bijvoorbeeld Google meeting rooms.”
Het vak lichamelijke opvoeding bestaat gelukkig niet alleen uit gymlessen. Leerlingen krijgen ook theorieles over bijvoorbeeld gezonde voeding, EHBO, ontspanningstechnieken en hygiëne. “Ik stuur de leerlingen wel elke dag een video met een activiteit die ze thuis kunnen doen, ik wil dat ze in beweging blijven. Niet iedereen zal dat doen, de thuisomstandigheden verschillen natuurlijk per leerling. De normale lesuren worden bij ons niet aangehouden, leerlingen kunnen zelf bepalen op welk moment van de dag ze opdrachten uitvoeren. Natuurlijk zijn er kinderen die slecht werk inleveren of zelfs helemaal niet. Maar dat zijn er niet meer dan anders, ook als we wel in een klaslokaal zitten zijn er leerlingen die er met de pet naar gooien” aldus Miguel.
Teveel schoolwerk?
Online lesgeven is een uitdaging voor docenten. Juist het dagelijks contact met leerlingen en ook met andere docenten zorgt ervoor dat ze een de beste manier kunnen vinden om leerlingen te benaderen. “Er wordt nu eigenlijk een beetje langs elkaar heen geleefd, je krijgt geen goede feedback of iets echt begrepen is. Laatst sprak ik met andere docenten en we vroegen ons af of we niet teveel van de leerlingen vragen nu. Dat soort informatie pak je normaalgesproken in de wandelgangen of tijdens vergaderingen altijd op. Digitaal heeft voor ons veel nadelen.”
Het einde van het semester is in zicht, onder normale omstandigheden zouden de leerlingen van Miguel nu een mondeling examen en een praktijkopdracht moeten doen. “Ik heb er een schriftelijke opdracht van gemaakt en daar ben ik nu de eerste antwoorden van aan het nakijken. Buiten dat ben ik druk bezig om te kijken hoe ik de stof voor het volgende semester geschikt kan maken voor deze nieuwe manier van lesgeven. Dat is een ware uitdaging zullen we maar zeggen. Ik geef de leerlingen nu wel meer tijd om hun werk in te leveren. Normaal zou ik op maandag zeggen dat ze op woensdag iets moeten inleveren. Nu zet ik het op maandag op het platform en geef ze een deadline over twee weken. Je weet niet wanneer ze kijken en wanneer ze een moment kunnen vinden om het werk uit te voeren” vertelt Miguel.
En persoonlijk, hoe gaat het?
Miguel is van nature een zeer actief persoon en was tot voor kort vrijwel nooit thuis. De hele dag binnen vier muren doorbrengen is voor hem een geheel nieuwe ervaring. “Ik ga om de dag de deur uit om wat boodschappen te doen zodat ik nog wat frisse lucht krijg. Gelukkig heb ik nog wel wat aanspraak, ik woon samen met een goede jeugdvriend en tot op heden houden we het goed vol. Ik hou wel vast aan een routine: gewoon op tijd opstaan, vaste uren voor werk en eten. Dat is volgens mij de enige optie om niet volledig apathisch op de bank voor me uit te gaan zitten staren.”
Het eerdere interview met Miguel lezen?