routecheck

Sierra Norte de Sevilla

Sierra Norte de Sevilla, uitgestrekte bossen, klaterend water en statige dorpscentra

Wonen in Spanje is alsof je altijd op vakantie bent. Op een uitzonderiwng na is het altijd mooi weer, het strand is in de buurt en het achterland is rijk aan cultuur, natuur en geschiedenis. Omdat je nu eenmaal niet altijd thuis wilt zitten neemt ESpecial Life u mee naar bijzondere plekken in Andalusië. Verslaggeefster Maria Kupers trok er een paar dagen op uit naar het natuurpark Sierra del Norte de Sevilla.

Tekst en foto’s: Maria Kupers

Ten noorden van Sevilla, grenzend aan de provincie Córdoba, ligt het natuurpark Sierra del Norte de Sevilla.

waterfall
waterfall

Een natuurgebied van 177.484 hectare groot met vooral veel loofbomen en riviertjes. In het gebied liggen verschillende dorpjes en uitermate veel oude kloosters en kerken. Uit opgravingen blijkt dat de Feniciërs al nederzettingen hadden in deze regio. Zij waren de eersten die op kleine schaal ijzererts wonnen uit de mijn van Cerro del Hierro. De Romeinen en Moren volgden hen op en het waren de Moren die zich definitief in het dorp Cazalla de la Sierra vestigden. Het water bij de Cerro del Hierro was namelijk niet te drinken en ze hadden plek nodig waar voldoende bronnen en rivieren waren. Op de plek waar het kasteel El Castillejo stond bouwden ze een moskee en de grootste molen van Andalusië om olijven te persen en een molen om graan te malen. Toen de Moren in de vijftiende eeuw werden verdreven, nam de koning van Castillo y León, Pedro El Cruel (Peter de Wrede) het kasteel over en gebruikte dat als uitvalsbasis voor zijn jachtpartijen met de prins van Wales. In navolging van het koninklijk huis kwam ook de adel naar de regio. Dat zorgde voor werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Afgezien van dat ze allemaal zelf een stukje land hadden om hun vee te houden en gewassen te verbouwen waren velen van hen werkzaam voor de rijken uit Madrid en Barcelona. 

Bijzonder veel oude kloosters

koepel
koepel

Ook de kerk zag de mogelijkheid om in de rustige natuur land te bemachtigen voor hun kloosters. Op de plek van El Castillejo bouwde de congregatie van de Hiëronmyten in 1417 een klooster en in 1476 namen de Kartuizermonnikken het klooster over en gaven het de huidige naam La Cartuja. Ze gaven onderdak aan de pelgrims die de Ruta de la Plata liepen naar Santiago de Compostela. De monniken bewerkten het land en waren de eersten die likeur maakten, een ambacht dat vandaag de dag nog steeds beoefend wordt. Volgens de legende liepen ook de koning en zijn gevolg de route, de koningin was echter zwanger en moest rust nemen. Ze brachten een paar maanden door in Cazalla de la Sierra en om het hen allemaal zo aangenaam mogelijk te maken werd de halve hofhouding naar het bergdorp gehaald. Met hen deden ook de ‘stadse’ gewoonten hun intrede en daarom wordt er in de omgeving al eeuwenlang met kruiden gekookt die uit de koloniën kwamen. 

In 1836 besloot het koningshuis dat de kerk wel erg veel land in Spanje in eigendom had en legde beslag op kloosters, land en kerken. Het Monasterio la Cartuja de Cazalla bleef onbewoond en raakte in verval tot in 1973 een Engelsman het land en de ruïnes opkocht. Hij knapte de kapel en een deel van de accommodaties voor de pelgrims op. In de jaren daarna kwam het geheel weer in Spaanse handen en werd verder gerestaureerd. Vandaag de dag kun je het monument bezoeken er ook overnachten. In het dorp Cazalla de la Sierra is nog goed te zien dat de kerk en de adel er in de afgelopen eeuwen de overhand hadden. Er staan veel statige panden met prachtige gevels en kleine binnenplaatsjes. Het inwoneraantal is inmiddels gedaald van 10.000 in de zestiende eeuw tot ruim 5.000 nu. Sinds de opkomst van het landelijk toerisme is er weer meer werk. Er is een groot aantal bars en restaurants, er zijn voldoende gelegenheden te overnachten en je kunt er allerlei activiteiten ondernemen. 

Wat is er te zien en te doen?

Via Verde de la Sierra Norte

route bordjes sierra de mijas
route bordjes sierra de mijas

Je kunt overal in het gebied wandelen en fietsen, er zijn diverse routes uitgezet. De meest geschikte route voor mensen die niet zo van klimmen houden is de Via Verde. Een 19 kilometer lange route over een oud spoortraject tussen Zafra en Sevilla die langs de oevers van de rivier de Huéznar gaat. Bij het begin van de route, bij het treinstation van Cazalla/Constantina, kun je fietsen huren om het hele traject af te leggen. 

Cerro del Hierro

Het gebied Cerro del Hierro is 500 miljoen jaar oud. Lang geleden was het een zee en de resten van schelpdieren zijn nog steeds terug te vinden in de stenen die nu aan de oppervlakte liggen. 230 miljoen jaar geleden werd de aarde omhoog gedrukt en werden de bergen gevormd en door het contact met gloeiende lava begon een mineralisatieproces waardoor er grote hoeveelheden ijzererts aan de oppervlakte kwamen.

sierrahierro
sierrahierro

De Feniciërs waren de eersten die erts wonnen en de Britten waren de laatsten die de mijn exploiteerden tot deze in 1985 werd gesloten. De ijzererts kon direct aan de oppervlakte gewonnen worden.

De overgebleven kraters en tunnels zijn inmiddels in handen van de Junta de Andalucía en tot beschermd gebied verklaard.  Er zijn diverse wandelingen uitgezet, ook geschikt voor personen met een handicap en rolstoelgebruikers. 

 

Destilería de Cazalla

likeur
likeur

Vroeger waren er meer dan honderd destilleerderijen in Cazalla. De likeur die hier werd gemaakt is in heel Spanje maar ook daarbuiten bekend. Tegenwoordig zijn er nog drie over en de gemeente heeft een speciaal museum aan de alcoholische drank gewijd; het Centro del Aguardiente. Je kunt ook een distilleerderij bezoeken. In een oud klooster in het centrum van het dorp ligt de Destilería de Cazalla waar likeuren van het merk Miura worden gemaakt. De oude stookketels en kruiken voor de opslag staan er nog allemaal. In een aparte ruimte staan de roestvrijstalen ketels die aan alle eisen van de moderne tijd voldoen. Wanneer de zure kersen (guindas) geoogst zijn, is het erg druk in de destilleerderij. Je kunt er elk weekend tussen 11 en 15 uur terecht voor een rondleiding. Voor een bezoek op een andere tijd kun je een afspraak maken.

Praktische informatie

Afstanden
Sevilla: 90 km
Málaga: 238 km
Overnachten:
In de omgeving zijn diverse hotelletjes en vakantiehuizen te huur. Wij overnachtten in La Cartuja, eenvoudige maar comfortabele kamers en prachtige omgeving.

lacartujadecazalla.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Volop natuur in Doñana

Het fijne van wonen in Zuid-Spanje is dat er zoveel leuke bestemmingen in de buurt zijn voor een korte vakantie. We trokken er een paar

Het past niet!

De eerste tonen van het volkslied klinken. Het is het teken dat de troon met daarop het beeld van Christus over enkele seconden naar buiten

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)