Málaga middelpunt van gastronomische hoogstandjes op het Gastronomy Festival

Met alle zintuigen genieten van culinaire creaties van chef-koks: het kan van 17 tot en met 27 mei tijdens het Gastronomy Festival in Málaga (Málaga GF). Voor het vijfde jaar op rij borrelt de stad Málaga van de Spaanse gastronomie. Zowel internationaal als lokaal gerenommeerde chef-koks zullen hun gepassioneerde kookkunsten en kennis met het publiek delen. Dit jaar heeft het festival een Baskische smaakmaker met het thema: Euskadi. De wereldberoemde foodie bestemming Baskenland is te gast op het festival met lokale specialiteiten en koks.

tekst en foto’s: Susanna Verboon  La Pura Vida
www.lapuravida.es

Gastronomisch paradijs

Als het over gastronomie op topniveau gaat doet Spanje al jaren niet meer onder voor Frankrijk. Het beroemde – inmiddels niet meer bestaande – restaurant El Bulli van Ferran Adría zette Spanje wereldwijd op de gastronomische kaart. Nu geldt dat vooral voor het restaurant El Celler de Can Roca uit Girona van de drie broers Roca, dat in de The World’s 50 Best Restaurants 2017 op nummer drie staat. Of neem de noord-Spaanse, charmante badplaats en culinaire hoofdstad San Sebastián, met meerdere restaurants met een of meerdere Michelin sterren op hun naam. Kortom, genoeg ingrediënten voor een festival van allure in Málaga.

Málaga als culinair centrum

De organisator en promotor van het Málaga GF en directeur van het organisatiebureau gastronomische projecten LUMEN – Alvaro Muñoz – wil met het festival de lokale en provinciale gastronomie promoten: “We willen met het festival het brede publiek aanspreken: toeristen, buitenlandse residenten en natuurlijk ook de Spanjaarden zelf. We willen meer aanbieden dan alleen maar eten. Het gaat om een totaalbeleving. Daarom organiseren we veel om het eten heen, zoals debatten, show cookings, presentaties en proeverijen. Dit jaar was het Málaga Gastronomy Festival uitgenodigd om een onderdeel op het beroemde filmfestival (medio april) in Málaga te organiseren. Er werd een aantal documentaires gedraaid met gastronomie in de hoofdrol.”

La Marina Street Food

Het Málaga Gastronomy Festival presenteert ook dit jaar weer ‘la Marina Street Food’. Muñoz: “Van 24 tot en met 27 mei – 4 hele dagen – zal het plein Plaza Marina in Málaga worden omgetoverd tot één groot, open proeflokaal, dat grotendeels gratis toegankelijk zal zijn voor het publiek. Daar zullen sommeliers, chef-koks en prestigieuze restaurants met Michelin sterren aanwezig zijn met hun slow cooking presentaties, spannende proeverijen, kookshows, masterclasses, wedstrijden, master chef verkiezingen, en nog veel meer. ” Voor sommige activiteiten is een inschrijving verplicht. Hij vervolgt: “Buiten de Plaza Marina kunnen bezoekers in de bekendste winkelstraat van Málaga – Calle Larios – genieten van een bijzondere culinaire fototentoonstelling, waar de Spaanse gastronomie wordt geïllustreerd aan de hand van lokale producten en creaties van chef-koks uit heel Spanje. ”

Koken onder vrienden

‘Cocinando entre amigos’ is een terugkerend onderdeel van het festival. Het is concept dat veel spannende creaties oplevert: twee chef-koks van verschillende (internationale) restaurants ontwikkelen samen een menu en bereiden dat voor de gasten. Vorig jaar werkten de restaurants Messini en El Lago hieraan mee. Muñoz vertelt enthousiast: “Deze cyclus ‘Koken onder vrienden’ is bedoeld om gasten een unieke culinaire ervaring te kunnen geven op topniveau door de samensmelting van stijlen van twee chef-koks. ” Zo was er op 17 april al een bijzonder diner van Mauricio Giovanini – van het Michelinster restaurant Messina in Marbella en Fernando Rivarola – van restaurant El Baqueano (Buenos Aires, Argentinië), de nummer 19 in de Latin America´s 50 best restaurants 2017.

Er volgt nog een aantal van deze culinaire fusion menu´s tijdens het festival. Waaronder op 23 en 24 mei. Op 23 mei kookt Aitor Gorrtoxategui van Casa Julián in het restaurant van Antonio Martín in Málaga. In het restaurant van Candado Golf in Málaga koken Javier Hernández en Manuel Alonso van restaurant Casa Manolo (Valencia) op 24 mei samen.

Sabor a Málaga

Onder de noemer Sabor a Málaga (smaak van Málaga) staan binnen het festival natuurlijk ook de lokale producten van Málaga in de schijnwerpers. De provincie Málaga staat vooral bekend om haar smaakvolle geitenkazen, olijfolie, honing, ambachtelijk brood, moscatel- en witte wijnen, rode wijnen, (sub)tropische vruchten en natuurlijke de zilte delicatessen uit de Middellandse zee.

Meer informatie en reserveringen via:

http://malagastronomyfestival.com/

Susanna Verboon
La Pura Vida
www.lapuravida.es

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

sander klomp

Spanglish

Hello, are you looking for a restaurant? Nee hoor, dank je wel. You are speaking Dutch to me! Are you from Holland? That´s right. I

Natte voeten wandeling

Als je midden in de Spaanse zomer wilt wandelen is voorzichtigheid vereist. Óf je zorgt dat je supervroeg uit de veren bent of, en dat

Gezellig thuis

Het is winter dus wat is er dan lekkerder dan thuis genieten? Dit jaar doen we dat wat meer dan we gewend zijn, een goede

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)