Kunstig interieur

Al jaren zie ik publiciteit voor de Art & Design beurs in Marbella. Kunst die verwerkt is in je interieur, dat moét interessant zijn. Benieuwd naar alles wat er ongetwijfeld te bewonderen is in het relatief grote Palacio de Congresos reserveerde ik een dagje uit in mijn agenda. Het was zeker interessant maar voor de nuchtere Nederlander en Belg misschien toch
ietwat over de top.

Tekst & foto’s: Eva Meenhorst

Ik verwachtte een grote beurs maar er was maar een handjevol deelnemers. Degenen die meededen hadden echter wèl prachtige stands met gloednieuwe, oorspronkelijke designartikelen en decormaterialen.

Dus als je op zoek bent naar een originele badkamer waarbij kleine straaltjes water langs de voegen van de tegels van de muren naar beneden sijpelt bijvoorbeeld, dan kun je daar heel goed slagen. Of een haardvuur voor aan de muur, gemaakt van waterdamp en diverse keuren licht.

Koud vuur
Ook heel vernieuwend en mooi, het feit dat er niet echt warmte van dit vuurtje komt nemen we dan maar voor lief. Wat dacht je van een zwembad waarvan de bodem met een hydraulisch systeem omhoogkomt als je het zwembad niet meer wilt gebruiken, maar wel de ruimte nodig hebt voor een trampoline of terras bijvoorbeeld? Het water blijft er gewoon onder voor het geval je de volgende dag weer wilt zwemmen. Allemaal innovatief, mooi gemaakt en design.

Design of gewoon ontwerp
Maar wanneer is een ontwerp of product eigenlijk design en wanneer niet? De meubels van Ikea zijn ook allemaal ontworpen door slimme hippe designers, maar met een Ektorp bank kun je toch moeilijk zeggen dat je een design sofa in je woonkamer hebt staan, helaas.

Maar ook wanneer een product ontworpen is door een bekende designer, betekent dat niet dat het betreffende item automatisch in de categorie design valt.

De kledinglijn die Tom Ford speciaal voor H&M ontwierp is geen designerkleding bijvoorbeeld. Naar mijn mening staat design eigenlijk meer voor uniek, origineel, schaars en daarmee vaak gepaard gaand, prijzig. Daarmee schuurt het als het ware aan tegen het begrip kunst.

Gebrek aan kunst
De kunst an sich…die was ondervertegenwoordigd op de beurs helaas. Als je tenminste naar het aantal schilderijen of standbeelden kijkt. Maar misschien moet je het concept kunst wat uitbreiden en het woord niet alleen voor kunststukken gebruiken. Je zou de nieuwe manieren van ontwerpen van dingen voor het dagelijks gebruik of decoratie ook als kunst kunnen beschouwen.

Maar met het woord ‘Art’ in de naam van de beurs, verwacht je eigenlijk voldoende items, die puur en alleen gemaakt zijn als plezier voor het oog, de schoonheid. Dus geen gebruiksvoorwerpen, meubels en/ of complete inrichtingen. Maar er zijn ook twijfelgevallen; is het kunst of design?

Kunstig design
Zo heb ik prachtige houten scheidingspanelen gezien; een paneel gemaakt van vijf dezelfde houten planken maar waarvan stukken bewerkt zijn in hele mooie vormen met diverse uitgesneden patronen. Andere delen ervan waren behandeld met verschillende natuurlijke oliën, waardoor diverse kleuringen ontstaan en echt waar, het resultaat is verbluffend! Dezelfde knappe interieurdesigner had trouwens diverse kamers gecreëerd, waarbij elke ruimte in het teken stond van een andere Spaanse streek. De ene kamer had Andalusische tegels, de andere Catalaanse plavuizen, weer een andere had wandversiering van metalen uit Aragón. En toch liep alles vloeiend in elkaar over.

Inspiratie
Met andere woorden, als je een huisinrichting wilt die opvalt en zeker niet dezelfde is als je buurman/vrouw, dan ja, is deze Art en Design beurs een ‘must see’. En je komt zeker thuis met iets heel origineels.

Als je een wat behoudener persoon bent en voorzichtiger met geld uitgeven, zoals uiteraard een goed Nederlander betaamt, dan is rondkijken in eigen kring zeker een beter idee. Aangezien we hier aan de Costa del Sol verwend zijn met een aantal prachtondernemingen van Medenederlanders en Belgen die zeer smaakvolle meubels maken en interieurartikelen aanbieden, zou dat mijn voorkeur hebben…..

De Art & Design Fair vindt elk jaar in november plaats in Marbella.
www.marbelladesignart.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

koffie

Op de koffie

bij Juanma Cafeina Gekleed in zwart overhemd en rood schort schenkt hij met een geconcentreerde blik en zeer behoedzame bewegingen een schuimend laagje melk op

Winnende wijnen

Tijdens de Wereld Wijn Competition sluiten 280 professionele wijnkenners zich twee weken lang op om in totaal 16.500 wijnen te proeven. De vijftig winnaars worden

routecheck

Sierra Norte de Sevilla

Sierra Norte de Sevilla, uitgestrekte bossen, klaterend water en statige dorpscentra Wonen in Spanje is alsof je altijd op vakantie bent. Op een uitzonderiwng na is

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)