kayak

Waterfun aan de Costa

De kust is gelukkig nooit ver weg hier in het zuiden van Spanje. Dat is een geruststellende gedachte in de hete zomermaanden wanneer het kwik regelmatig waarden boven de 40 graden Celcius aantikt. Wanneer je moe bent geworden van je rol als wentelteefje dat zich aan alle kanten bruin laat bakken of je van al dat slapen op je hamaca zo uitgerust bent dat je niet meer stil kunt liggen, dan zijn er legio andere mogelijkheden tot vermaak. Verfrissend vermaak in dit geval. Het team van Especial Life probeerde een namelijk een paar hippe wateractiviteiten voor je uit.

Tekst: Else Beekman

Wat is er nu lekkerder in deze hitte dan een dagje op het water doorbrengen?

De Zuid-Spaanse Costa’s zijn lang. De Costa del Sol (de kust van de provincie Málaga) wordt gekenmerkt door brede, doorgaans erg goed onderhouden zandstranden met veel faciliteiten. Meer naar het oosten toe kleuren de stranden donkerder en zijn vaker met kiezels bedekt. De kust van Granada, de Costa Tropical, is grilliger omdat daar de uitlopers van de Sierra de Tejeda, Alhama en Almijara en de Sierra Nevada tot in het water lopen. Kleine baaien zijn er omgeven door hoge kliffen en om van het ene naar het andere strand te komen, moet je soms een flink eind omrijden. De Costa de la Luz tenslotte kent eindeloze witte zandstranden tegen een decor van hoge duinen en groene bergen waar nog amper hoogbouw is te vinden. Omdat het hier erg veel waait, is het vanaf Tarifa richting Cádiz een geliefd gebied onder wind- en kitesurfers.

Bij waterfun denk je wellicht aan waterparken met duizelingwekkend hoge glijbanen waar je zittend in een luchtband vanaf roetsjt, maar wij gingen op zoek naar activiteiten op zee. Het watersportaanbod is aan de drukstbezochte stranden van Nerja, Torrox, Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella en Estepona redelijk vergelijkbaar. Overal kun je parasailen, Stand Up Surfen (SUP), fietsbootjes huren, kajakken, board surfen (afhankelijk van de golven) of je gierend van de lach vastklampen aan een rubberen banaan die aan een speedboot is bevestigd. Je kunt doorgaans snorkelen, acrobatische kunsten vertonen op een van de springkussens die voor de kust in zee liggen van Costa Water Park of per boot checken of dolfijnen zich aan je willen laten zien. Ontspannen met een groep vrienden nippend aan een wit wijntje op een catamaran met kapitein je wat verder de Mediterranee op wagen, behoort eveneens tot de opties. Enkele activiteiten verdienen extra aandacht en voor de eerste ervan reisden wij af naar de charmante kustplaats La Herradura aan het beging van de kust van Granada. Het unieke karakter van deze kust geeft een extra dimensie aan bestaande activiteiten.

Kajakken

De mooiste en veruit bijzonderste plek om in Zuid-Spanje te kajakken is de kustlijn tussen Nerja en La Herradura. Hier ligt het beschermde natuurgebied Acantilados de Maro – Cerro Gordo (acantilados is Spaans voor kliffen) dat een deel land en een gedeelte van de zee bestrijkt. Vanaf het strand aan de westkant van La Herradura peddelen we in westelijke richting de baai uit en passeren door helderblauw water indrukwekkende rotspartijen waar hier en daar een rustiek lawaaierig watervalletje loordrecht omlaag klettert, tot de kajak met gids voor ons opeens uit het zicht verdwijnt. Eenmaal naderbij gepeddeld blijkt dat hij was verdwenen in een heuse zeegrot. Nieuwsgierig kajakken we erachteraan om ademloos in het midden van de grot te genieten van het kraakheldere water onder ons en het fel weerkaatsende licht van buiten dat kleine schitterende diamantjes over het spiegelende wateroppervlak lijkt uit te strooien. Zelfs een reiger waagt zich in de grot terwijl wij er ronddobberen. Tijd om even overboord te gaan om te snorkelen. Wat een luxe in dit heldere water. Na een tijdje kajakken krijgen we toch wel erg vermoeide armen, tijd voor een heerlijke picknick op het prachtige, verborgen liggende strand van Cantarrijan. Wij boekten onze tocht bij Activ8You en waren erg tevreden over de goede service en uiterst vriendelijke begeleiding van de Nederlandse Sophie, haar Zweeds man Lorenzo en hun team. Zij organiseren alles op het gebied van outdooractiviteiten, regelen zomerkampen voor kinderen en in de winter kun je zelfs met ze skiën in de Sierra Nevada. (www.activ8you.com).

SUP Yoga nieuwe trend?

De relatief nieuwe activiteit SUP Yoga wordt ook in Zuid-Spanje op verschillende plekken aangeboden. SUP staat voor Stand Up Paddling, wat de laatste jaren ook erg populair is geworden langs de hele kust, maar in plaats van dat je je in staande positie op een surfplank al peddelend voortbeweegt, leg je voor deze nieuwe trend aan de Costa je peddels weg en gebruik je je SUP plank als deinende yogamat. In het geval je les krijgt, is je SUP plank samen met die van medecursisten verbonden met een drijvend eiland waarop de yogainstructeur de oefeningen voordoet. Liefhebbers van deze activiteit zweren bij de combinatie omdat die alle elementen die je bij yoga traint flink versterkt. Doordat de plank in het water drijft, voel je elke verplaatsing van je gewicht veel nauwkeuriger en moet je extra nadruk leggen op je balans, je evenwicht en je focus. Wie toch al graag yogaoefeningen doet in de vrije natuur: hoe cool is het om hetzelfde op het water te doen en je systeemplafond uit de gym te verruilen voor de blauwe lucht? Een groot voordeel: krijg je het te warm, dan laat je je gewoon even van je plank afglijden voor een verfrissende plons. In Marbella wordt de activiteit aangeboden door Nalasur Centre in de jachthaven bij de Real Club Maritimo Marbella (www.nalasur.com). Je kunt het natuurlijk ook zelf op je eigen plank uitproberen.

Flyboarding

Flyboarding, ook wel hoverboarding of jetpacks genoemd,  is een relatief nieuwe bezigheid op het water. Het is een echte activiteit of ook wel ‘extreme sport’ genoemd voor thrillseekers die al het andere en bekende al hebben uitgeprobeerd en toe zijn aan een nieuwe, originele uitdaging. Dat klinkt alsof het uitsluitend geschikt is voor moedige durfals maar niets is minder waar. De basis is veilig en vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen voor jong en oud. Het werkt zo: je vliegt boven het water met je voeten bevestigd aan een plank (board) waaruit twee waterstralen spuiten. De hoge druk waarmee dat gebeurt, zorgt ervoor dat je tot een paar meter boven de zeespiegel wordt opgelift. Het water wordt continu opgepompt vanuit een waterscooter waarmee je board via een lange slang is verbonden. Sturen doe je met je voeten en je knieën. Laat je je tenen zakken en til je je hakken op, dan ga je vooruit. Til je je tenen op en druk je je hakken omlaag, dan maak je een achterwaartse beweging. Voor een bocht naar links buig je je rechtknie en een bocht naar rechts je linkerknie. Wie de basis beheerst, kan allerlei stunts en capriolen uithalen op het water, denk aan schroeven, salto’s of hoge duiken in het water. Flyboarden kun je doen bij Jet Watersports in de haven van Fuengirola (www.jet-watersports.com), bij Yumping in Estpona, Marbella en Fuengirola (www.yumping.com).

Parasailing

Iedere bezoeker van de stranden langs de Costa del Sol heeft ze wel eens zien vliegen: vrolijk gekleurde bolparachutes die door een speedboot worden voortgetrokken. Wat vanaf het strand niet te zien is, zijn de brede glimlachen van de mensjes die er onder hangen. Ook lang niet iedereen weet hoe het is om comfortabel onder zo’n parasail te hangen terwijl je van de bevoorrechte uitzichten geniet. Bij parasailen wordt één persoon (of twee, want je kunt ook een tandemvlucht maken) door een boot voortgetrokken al bungelend onder een bolvormige parachute. Vroeger moest de passagier nog rennend vanaf het strand de lucht in, maar tegenwoordig gebeurt alles gewoon vanaf de boot zelf en hoeft de passagier alleen nog maar te zittten. Ook de landing vindt weer plaats op de boot. Je wordt er dus niet nat bij. In Fuengirola kun je een parasail-trip boeken bij Pirate Parasailing in de haven (www.parasalingfuengirola.com), in Nerja bij www.watersportnerja.com, maar alle kustplaatsen hebben een eigen parasailaanbod.

Wakeboarding

Wakeboarden kun je zien als een soort snowboarden op het water. Het zou de snelstgroeiende watersport ter wereld zijn. Deze kruising tussen monoskiën en surfen die ontstond in de VS kan worden uitgeoefend op alle wateroppervlakken van enige omvang. Als je al kunt waterskiën, is het oppakken van wakeboarden een makkie. Een wakeboard is feitelijk een kleine surfplank met voetriemen aan de bovenkant die de voeten in één positie gefixeerd houden terwijl het lichaam zijwaarts staat. Wakeboarders worden getrokken door een krachtige speedboot. De wakeboarder maakt bochten en snijdt het water door zijn lichaam te bewegen en het bord te schudden. Je moet wel van een uitdaging houden om aan wakeboarden te beginnen, want kan behoorlijk hard gaan. Het beste is om eerst te leren waterskiën. Als je al kunt skateboarden, windsurfen of snowboarden dan is wakeboarden niet al te moeilijk om onder de knie te krijgen. In Marbella kun je wakeboarden via www.cableskimarbella.es in San Pedro en verder langs de hele kust via www.yumping.com.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Eten waar je vrienden eten

Je hebt besloten vandaag buiten de deur te gaan eten en vraagt een van je vrienden een goede tip voor een restaurant. Want als je

Ik wil naar huis!

Een vervelend gevoel in je buik, moeite met slapen, geen zin of fut om iets te ondernemen. Visioenen van de Amsterdamse grachten, een flink bord

Samen beleggen in vastgoed

Wij Nederlanders sparen graag en we zijn er goed in, maar tegenwoordig levert een spaarrekening geen renteop. Er zijn veel alternatieven om te beleggen en

Geen hand voor ogen

Tijdens een hoorcollege in het 5e jaar van Diergeneeskunde kregen we een filmpje van een hond te zien. We zagen een Yorkshire terrier los in

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)