sander klomp

Vieze jurk

“Ik zal alleen nog maar deze jurk aantrekken en mijn haar niet meer wassen, totdat de herovering van Granada voltooid is.” Het zijn de woorden van Koningin Isabel II nadat de Koningen eindelijk Málaga in handen hebben.

De strijd om Málaga was een bloederige geweest. Meer dan vier maanden had de herovering in beslag genomen. Gedurende de strijd is Koning Fernando, als aanvoerder van de troepen, steeds in de omgeving van de stad te vinden. Zijn kampement staat op enkele honderden meters van de stadsmuur, daar waar nu de Basiliek van la Victoria staat.

Koning Fernando is naar Málaga gekomen met meer dan 78.000 strijders, waarvan 20.000 te paard. Daartegenover staan 15.000 Malagueños en Afrikaanse huurlingen die stad verdedigen. Maar ondanks de enorme numerieke overmacht van Fernando´s leger, valt de strijd niet mee. Málaga is erg goed verdedigd. De hele stad is ommuurd en daarbovenuit torent het Alcazaba, een burcht die voorzien is van de beste en modernste verdedigingstechnieken. En of dat nog niet genoeg is, is het door de Coracha, een pad met dubbele muur, verbonden met het Gibralfaro. Deze vesting is na de uitvinding van het buskruit bovenop de berg gebouwd, om te zorgen dat het Alcazaba vandaaruit niet beschoten kan worden.

De Katholieken besluiten de aanval te openen op het Gibralfaro. Nadat ze enkele dagen lang de vesting bestookt hebben, lukt het ze eindelijk een kleine opening te forceren. Maar het brengt ze weinig goeds. De Moren reageren onmiddellijk door naar buiten te komen en weten enkele tientallen Katholieken om te brengen.

Het is een grote mentale slag voor de troepen van de Reyes Catolicos.  Koning Fernando vraagt zijn vrouw Koningin Isabel om naar Málaga te komen, om de troepen mentaal te ondersteunen. Maar wie denkt dat ze in het kampement van Koning Fernando intrekt, heeft het mis. Voor haar wordt een eigen kamp opgericht, aan de andere kant van de rivier. Op die plek wordt later het Klooster van La Trinidad gebouwd.

Het Katholieke leger geeft niet op en omsingelt de stad, zodat het afgesloten is van vers voedsel. Daarnaast verzint het steeds nieuwe manieren om de stad aan te vallen. De beschietingen van de stadsmuur blijken weinig uit te halen en daarom wordt een nieuw plan bedacht. Er wordt een tunnel gegraven en het allerzwaarste kanon dat het leger tot haar beschikking heeft, wordt onder een van de torens afgevuurd. De toren stort in en veel Moorse soldaten komen om.

Het breekt de moraal van het Moorse leger. De hitte van de Andalusische zomer, het gebrek aan voedsel en het verliezen van vele manschappen leidt ertoe dat ze besluiten zich over te geven. Op 18 augustus 1487 worden de sleutels van de stad overgedragen aan de Katholieke Koningen.

Na de triomfantlijke intocht worden de Katholieke legers richting Granada gestuurd. De Koningen blijven een tijdje in Málaga om orde op zaken te stellen en volgen van daaruit de strijd om Granada.  Het schijnt dat tijdens dit tijdelijke verblijf Koningin Isabel haar intrek neemt in het Alcazaba. En Fernando? Die sloeg zijn tenten een paar honderd meter verder op, in het Gibralfaro. Maar aangezien zijn vrouw enkele jaren lang in dezelfde ongewassen jurk rond zou lopen, valt daar wel iets voor te zeggen.

 

Sander de Klomp is eigenaar van Hotel Casa de las Mercedes in het centrum van Málaga.

casadelasmercedes.com
ditismalaga.nl.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)