Vida Española – Policia Local Marbella

Je woont of verblijft lange tijd in Spanje en in principe red je je prima. Maar er zijn van die dingen waar je het fijne weleens van wilt weten. ESpecial Life duikt achter de schermen van de Spaanse maatschappij voor leuke en interessante verhalen. Deze keer spraken we met Javier Martín, hoofdcommissaris van de lokale politie in Marbella.

Tekst en foto’s: Maria Kupers

“Marbella is een rustige en veilige stad” aldus Javier Martín. De statistieken geven hem gelijk, er gebeurt op zich niet heel veel spectaculairs in Marbella. De stad had in het verleden in de media de naam hoofdstad van de criminaliteit aan de Costa del Sol te zijn, maar ook dat viel feitelijk wel mee. Verhalen over maffia behoren sowieso tot het verleden. “Het is meer de zogenoemde gelegenheidscriminaliteit waar we hier mee te maken hebben. Mensen die een mogelijkheid zien iets te stelen in plaats van dat ze daar echt naar op zoek gaan. Als er een keer een bende zakkenrollers is, dan gaat het om rondtrekkende bendes die de hele Spaanse kust langsgaan. Die pakken we gewoon op en dan gaan ze naar de gevangenis” vertelt Javier droogjes.

Javier zit al 34 jaar in het vak, hij straalt die typische rust uit van een agent die weet dat hij alle situaties aankan en waarbij je je dan ook meteen op je gemak voelt. Hij is geboren en getogen in Marbella en iedereen kent hem dan ook. Dat vindt Javier prettig, omdat de lokale politie volgens hem dicht bij de mensen moet staan. Als er problemen zijn weten de Marbelli dat ze in vertrouwde handen zijn. Het is dan ook nog nooit gebeurd dat burgers agenten respectloos benaderen, ook al zijn ze het niet altijd eens met het handelen van een agent. Javier is inmiddels bijna twee jaar ‘jefe de policia’ en geniet van zijn werk. “Het grootste deel van mijn dagen besteed ik aan organiseren van zaken, zodat iedereen zijn taken goed kan uitvoeren. Maar soms ga ik nog wel mee op patrouille, om in contact te blijven met het werk op de straat en met de burgers.”

Het politiebureau ligt bij de drukke autoboulevard, vlakbij de toegangsboog van Marbella. Het is een ietwat oud pand dat uit meerdere delen bestaat, met kruip-door-sluip-door gangen langs alle afdelingen. Er is een inpandig leslokaal waar trainingen worden gegeven, een schietbaan, meldkamer en een café. In de sportschool kunnen de agenten zelf trainen maar er worden ook cursussen zelfverdediging voor vrouwen gegeven. Op verschillende plekken wordt druk verbouwd, maar ondanks de wat chaotische aanblik hangt er een aangename sfeer.

Moderne speeltjes
Het korps van de lokale politie in Marbella bestaat uit ongeveer 500 agenten, waarvan een deel vast op het bureau werkt. De stad is opgedeeld in districten waar de diverse patrouilles dagelijks aanwezig zijn. Er wordt met opzet niet met vaste wijkpatrouilles gewerkt zodat er een ‘frisse blik’ is, maar er is wel een agent die als contactpersoon voor de wijk functioneert. De filosofie van de politie is een pro-actief korps te zijn. “De agenten letten tijdens hun werk niet alleen op verdachte zaken maar geven ook dingen door die van invloed zijn op de leefomgeving. Vuil dat ergens illegaal gestort is of kapot straatmeubilair geven een wijk een gevoel van verlatenheid, dat het er allemaal niet toe doet. Dan is de kans groter dat mensen zich asocialer gaan gedragen, zich onveilig voelen en dat kan uiteindelijk ook een uitnodiging zijn tot criminaliteit. Deze zaken geven we direct vanuit de auto via een applicatie aan de desbetreffende afdeling van de gemeente door.” De agenten beschikken allemaal over moderne technologische middelen zodat alles zo snel en efficiënt mogelijk kan worden afgehandeld. Alle voorvallen worden vervolgens geregistreerd in een enorme database. Alsof we twee kleine kinderen zijn met nieuw speelgoed besteden we vervolgens een half uur aan het opzoeken van allerlei leuke en interessante data in het systeem. We kunnen met een muisklik meteen zien in welke delen van de stad bepaalde voorvallen voorkomen. Bijvoorbeeld waar veel mensen zijn bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs (in het centrum) of waar drugs verhandeld worden. Op basis van die gegevens worden eventueel extra patrouilles of controles ingezet.

In Marbella zijn zowel korpsen van de Policia Local als van de Policia Nacional en Guardia Civil actief. Vertegenwoordigers daarvan zitten in de veiligheidscommissie van de gemeente en hebben vrijwel dagelijks contact over verschillende zaken die met de veiligheid van burgers te maken hebben. De lokale politie heeft diverse bevoegdheden binnen de gemeentegrenzen. Zo is ze verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Dat houdt overigens niet alleen in dat lokale agenten boetes uitdelen en bij ongelukken de zaken afhandelen. Ze zorgen er ook voor dat de juiste verkeersborden op de juiste plek staan en dat er logica zit in de inrichting van eenrichtingsstraten. Een team van bijna 100 agenten houdt zich bezig met alles dat met gemeenteverordeningen te maken heeft, de controles en naleving daarvan. Dit administratieve team handelt ook alle boetes af. Vervolgens is er nog een deel van het korps dat zich met recherche en juridische zaken bezighoudt zodat rechters tijdens rechtszaken alle benodigde documentatie en bewijzen krijgen. Een gespecialiseerd team is druk met gender gerelateerd geweld. De omgang met de slachtoffers daarvan vraagt zeer specifieke psychologische vaardigheden van de agenten.

 

Marbella evenementenstad
In en rondom de stad worden veel evenementen georganiseerd en dat levert het korps veel werk op. Vooraf wordt uitgebreid overleg gevoerd met de organisatoren en de betrokken afdelingen van de gemeente zodat alles veilig kan verlopen. Om de dagelijkse dienstverlening niet in gevaar te brengen worden er tijdens bijvoorbeeld de Davis Cup of Marbella 4Days Walking agenten ingezet die bereid zijn overuren te maken.  “Veiligheid komt bij ons voorop, we werken altijd op de achtergrond maar wel zó dat ons uiteindelijk doel bereikt wordt: een veilige stad voor burgers en bezoekers.” Op de Facebookpagina van Javier (Javier Martin Jefe Policia Local Marbella) gebruikt hij dan ook altijd de hashtag ‘trabajo callado, trabajo continuo’ (werken in stilte, voortdurend werken). Zijn vrouw helpt hem met het bijhouden van die pagina, zodat de bijna tweeduizend followers op de hoogte blijven van de werkzaamheden van de politie. “We willen op diverse manieren in contact blijven met de burgers en de social media zijn een goede manier om het publiek te informeren over wat we doen.”

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Toeristen welkom! Of toch niet?

“De grootste fout die je kunt maken is het succes van toerisme uitdrukken in aantallen toeristen. Je ziet nu in diverse steden dat bewoners de

Duurzaam bouwen

Er waait een frisse wind door de vastgoedsector. m2casas introduceert een innovatief concept, gebaseerd op een duurzaam bouwmodel, dat in Denemarken zijn waarde heeft bewezen

Grenzen aan duurzaam?

Rond 2030 moet ruim 40 procent van de elektriciteitsbehoefte in Spanje duurzaam worden opgewekt. Dat betekent bijna een verdubbeling van de bestaande capaciteit en een

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)