Rijk, rijker, rijkst

Elke stad heeft een eigen wijk waar de duurdere huizen staan. Marbella heeft zelfs de reputatie een paradijs te zijn voor mensen met veel financiële rijkdom. Grote villa’s, luxe winkels en restaurants en beach clubs waar extreem dure flessen champagne voor de lol over het publiek worden gespoten zijn voor velen de symbolen van geld. Alles over de balk gooien zou snel een einde maken aan die rijkdom, we vroegen Johan Buckert van Swiss Partners over hoe je verstandig met geld omgaat.

“Iedereen heeft een andere maatstaf voor wat rijkdom is, voor de ene is een spaarpotje van 10.000 euro hebben een droom, voor de ander is een paar miljoen achter de hand hebben het bewijs dat ze rijk zijn” vertelt Johan Buckert. “In mijn werk als vermogensbeheerder kom ik mensen met heel verschillende visies op geld tegen. Als ze bij mij komen hebben ze allemaal wel één ding gemeen: ze willen hun vermogen zoveel mogelijk in stand houden. Het hebben van geld geeft over het algemeen een gevoel van rust. Weten dat je in ieder geval op financieel gebied allerlei onverwachte gebeurtenissen in het leven kunt opvangen is prettig.”

Ik heb met Johan afgesproken bij een cafeetje op het terrein van Puente Romano. Op de parkeerplaats staan auto’s die overduidelijk heel veel geld hebben gekost, in de straatjes zie je tuinmannen, vrouwen in schorten die vuilniszakken wegbrengen of het portaal aan het dweilen zijn en keurig geklede en gekapte mensen die op weg zijn naar een ons onbekende bestemming. Het is één van de duurdere resorts van Marbella, daar waar de klanten van Johan ook zouden kunnen wonen. Johan zelf blijkt echter een gewone nuchtere Nederlander te zijn. Al die rijkdom maakt op hem geen indruk.

Breed laten hangen
Omdat Johan via zijn werk als partner bij vermogensbeheerder Swiss Partners dagelijks te maken heeft met miljonairs, is hij de uitgelezen persoon om eens mee te filosoferen over rijkdom. “Volgens mij geeft het hebben van geld voor iedereen het gevoel van zekerheid en veiligheid. Hoe men vervolgens met dat geld omgaat verschilt enorm. Je hebt de zogenaamde ‘stille rijken’ die investeren in kwaliteit van hun huis bijvoorbeeld en van wie je nooit zult weten hoeveel geld ze daadwerkelijk hebben. En dan heb je de mensen die graag aan de wereld laten zien dat ze financieel succesvol zijn. Onlangs vertelde één van de klanten die ik begeleid met zijn financiële planning trots dat hij een Porsche had gekocht. Een week later kocht hij een andere kleur die hij bij nader inzien toch mooier vond. Dat is natuurlijk pure kapitaalvernietiging” vertelt Johan.

De jackpot
Dat brengt ons op het onderwerp ‘plotseling rijk worden’. Voetballers of loterijwinnaars bijvoorbeeld zijn helemaal niet gewend om met grote bedragen om te gaan. “De meeste voetbalclubs hebben financieel planners die de spelers helpen en een verplicht pensioenfonds want op jonge leeftijd denk je er absoluut nog niet aan dat je vanaf je dertigste ongeveer op een andere manier je geld moet gaan verdienen.”

Volgens Johan kun je wel denken dat je niet verandert als je plotseling de loterij wint maar hij weet uit de praktijk dat ook de meest nuchtere persoon lichtelijk gek kan worden.

“Je gaat toch andere dingen doen, of je het nu over de balk gaat gooien of niet, je krijgt andere mensen in je omgeving en ook bestaande vrienden benaderen je op een andere manier dan voorheen. Dat werkt nu eenmaal zo. Daarom is het zo belangrijk om een goed doordacht plan te hebben. Een plan waarbij je even los kan gaan met een bepaald bedrag en voor de rest duidelijk je doelen vaststelt. Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die in korte tijd miljoenen in hun bezit hebben gekregen en die vijf jaar later failliet waren. En dat is precies wat ik doe, zorgen dat dit niet gebeurt.”

Schaapjes op het droge
Goed, je hebt dus een leuk bedrag in je bezit en je wilt daar nog jaren van genieten. Hoe werkt dat dan? Volgens Johan kun je het gewoon op je bankrekening laten staan en dan heb je daar vandaag bijvoorbeeld 100.000 euro staan en over 10 jaar nog steeds. Het enige probleem is dat je over tien jaar voor dat bedrag veel minder kunt kopen dan vandaag. De beroemde inflatie. Die zou je dus moeten afdekken door te investeren. Dat kun je doen in onroerend goed of op de beurs. Swiss Partners is gespecialiseerd in het investeren in diverse producten op de beurs.

“Onroerend goed brengt zo zijn eigen problemen met zich mee en net als bij alle investeringen zijn ook hier geen garanties op rendement. Dat is ook op de beurs niet het geval, je hebt daar echter wel meer mogelijkheden om allerlei risico’s af te dekken. Je moet voor jezelf duidelijk hebben wat je doelen zijn en hoeveel zekerheid je wilt. Met staatsobligaties bijvoorbeeld ligt het rendement vast en is je startbedrag altijd veilig. En je moet natuurlijk nooit je hele vermogen investeren, het is verstandig om een bedrag direct tot je beschikking te hebben voor allerlei soorten noodgevallen. Die regel geldt voor iedereen, ongeacht hoe rijk je bent. Ik neem altijd de tijd om met mensen een gedegen plan op te stellen zodat er een reëel investeringsdoel voor de middellange en/of lange termijn vastgesteld kan worden en we aan de slag kunnen. En ik moet zeggen dat we ook in barre tijden op de beurs goede resultaten behalen voor onze klanten” sluit Johan af.

www.swisspartners.com
M: +41 79 236 23 21
johan.buckert@swisspartners.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Málaga in de 21e eeuw

Als je een wandeling door het stadscentrum van Málaga maakt zie je duidelijk dat de stad uitermate populair is: op elk tijdstip van de dag,

Argentijns Walhalla

Op één van de leukste en gezelligste pleintje van Fuengirola, op de Plaza de los Chinorros zit sinds kort Hierro Casa de Fuegos. Het eerste

Fris en fruitig

Vrouwen op het platteland Het voorjaar is losgebarsten, de zon wint aan kracht en de oranjebloesem staat in bloei. Duizenden citrusbomen geven hun onmiskenbare zoet-kruidige

Kinderen en scheiding

Als ouders uit elkaar gaan betekent dit dat er in het leven van hun kinderen veel gaat veranderen. De ouders zelf en de familie kunnen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)