Poep aan je schoen

Als je een hond hebt moet je die niet alleen verzorgen. Er zijn nog wat andere verplichtingen. Een daarvan is het oprapen van hondenpoep. In Andalusië is het oprapen van hondenpoep verplicht. De boete kan oplopen tot 300 euro, maar in sommige gemeenten worden nog hogere boetes uitgeschreven. In plaats van een geldboete kan ook een taakstraf worden opgelegd: het opruimen van alle hondenpoep in de stad. In veel gemeenten is het inmiddels ook verplicht, nadat de hond een plas heeft gedaan, deze met wat water weg te spoelen.

Om smoesjes in de kiem te smoren zijn er steeds meer gemeenten die een DNA register hebben
opgesteld. Je kunt dus niet alleen op heterdaad betrapt worden maar ook naderhand nog een boete ontvangen omdat het DNA van de hond ook in de ontlasting terug te vinden is. Aangezien honden verplicht een microchip moeten hebben en geregistreerd staan bij de gemeente, is het toevoegen van het DNA dus een kleine moeite.

Zacht in de hand?
De gemiddelde hond poept 2 keer per dag een mooie, makkelijk op te rapen, hondendrol. Er zit natuurlijk variatie in, maar als de ontlasting te afwijkend wordt, dan raden we aan om een monster naar de dierenarts te brengen.

In onze kliniek worden regelmatig ontlasting monsters onderzocht en daarom zien wij een verscheidenheid van poepzakjes. Variërend van de gratis zakjes bij de groente in de Mercadona, tot lekker ruikende zakjes, of de nieuwste ecologisch verantwoorde poepzakjes met een binnenlaagje opdat de warme drol niet zo vies aanvoelt bij het oprapen.

De meest voorkomende oorzaak van diarree in deze omgeving is Giardia. Dit is een protozoo, een flagellaat ofwel een eencellig organisme die de binnenkant van de darm beschadigt. Vaak begint het met een lichte diarree voor een aantal dagen, die vanzelf weer overgaat. Maar het beestje is nog niet weg. Op een gegeven moment, als de dikke darm ook aangetast is, zien we slijm en vers bloed op de ontlasting.

Honden worden vooral besmet door het eten van gras waar de eitjes/cysten lang kunnen overleven in de buitenlucht. Na een lekkere regenbui begint het gras te groeien en dan zien we ook de meeste infecties met Giardia. De behandeling is een kuur van 10 dagen, maar vaak zien we herinfecties. Ook de mens kan besmet worden dus reinheid is van groot belang.

Foto: J Dean/Unsplash

Nazli van der Kieboom
Nazli van der Kieboom

Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Door je ouders meegesleept naar Spanje

Het is weer zover,  de krant kopt ‘Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst’ Wat bezielt mensen eigenlijk, om hun toch zo bevoorrechte spruiten uit het Walhalla

Schooltje

Als ik mijn hoofd om de hoek van ons huis steek om te kijken hoe het met mijn dochter en haar kersverse vriendinnetje gaat, deins

Zee vol plastic

Mi maona, mijn oceaan Stel je voor, een strand aan de Costa del Sol waar zo´n honderd mensen in de weer zijn, niet om te

boek mocro maffia

Mocro Maffia, hier?

De Costa del Sol heeft de bijnaam Costa del Crime. Ondanks dat de politie regelmatig internationale bendes oprolt blijven er auto’s ‘spontaan’ in brand vliegen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)