Poep aan je schoen

Als je een hond hebt moet je die niet alleen verzorgen. Er zijn nog wat andere verplichtingen. Een daarvan is het oprapen van hondenpoep. In Andalusië is het oprapen van hondenpoep verplicht. De boete kan oplopen tot 300 euro, maar in sommige gemeenten worden nog hogere boetes uitgeschreven. In plaats van een geldboete kan ook een taakstraf worden opgelegd: het opruimen van alle hondenpoep in de stad. In veel gemeenten is het inmiddels ook verplicht, nadat de hond een plas heeft gedaan, deze met wat water weg te spoelen.

Om smoesjes in de kiem te smoren zijn er steeds meer gemeenten die een DNA register hebben
opgesteld. Je kunt dus niet alleen op heterdaad betrapt worden maar ook naderhand nog een boete ontvangen omdat het DNA van de hond ook in de ontlasting terug te vinden is. Aangezien honden verplicht een microchip moeten hebben en geregistreerd staan bij de gemeente, is het toevoegen van het DNA dus een kleine moeite.

Zacht in de hand?
De gemiddelde hond poept 2 keer per dag een mooie, makkelijk op te rapen, hondendrol. Er zit natuurlijk variatie in, maar als de ontlasting te afwijkend wordt, dan raden we aan om een monster naar de dierenarts te brengen.

In onze kliniek worden regelmatig ontlasting monsters onderzocht en daarom zien wij een verscheidenheid van poepzakjes. Variërend van de gratis zakjes bij de groente in de Mercadona, tot lekker ruikende zakjes, of de nieuwste ecologisch verantwoorde poepzakjes met een binnenlaagje opdat de warme drol niet zo vies aanvoelt bij het oprapen.

De meest voorkomende oorzaak van diarree in deze omgeving is Giardia. Dit is een protozoo, een flagellaat ofwel een eencellig organisme die de binnenkant van de darm beschadigt. Vaak begint het met een lichte diarree voor een aantal dagen, die vanzelf weer overgaat. Maar het beestje is nog niet weg. Op een gegeven moment, als de dikke darm ook aangetast is, zien we slijm en vers bloed op de ontlasting.

Honden worden vooral besmet door het eten van gras waar de eitjes/cysten lang kunnen overleven in de buitenlucht. Na een lekkere regenbui begint het gras te groeien en dan zien we ook de meeste infecties met Giardia. De behandeling is een kuur van 10 dagen, maar vaak zien we herinfecties. Ook de mens kan besmet worden dus reinheid is van groot belang.

Foto: J Dean/Unsplash

Nazli van der Kieboom
Nazli van der Kieboom

Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Huisje, boompje, beestje

Als je een huis wilt kopen heb je twee keuzes: een bestaand huis of nieuwbouw. De verhalen over ellenlange vertragingen en al het papierwerk weerhouden

Málaga in de 21e eeuw

Als je een wandeling door het stadscentrum van Málaga maakt zie je duidelijk dat de stad uitermate populair is: op elk tijdstip van de dag,

Magnetisch evenwicht

Sorana Filipescu Therapeut biomagnetisme biomagnetismo.com Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in alternatieve therapieën. Ze zijn op zoek naar een meer natuurlijke manier om hun lichaam

De mores van gitanos

Absalom Hernandez Jimenez (42) is flamencozanger. Met een stem waar veel zangers jaloers op kunnen zijn. Hij is daarnaast evangelist, werknemer bij Punto Limpio en

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)