Je hebt een droom: wonen en werken in het buitenland. Maar je hebt ook een partner en kinderen, in hoeverre is Spanje ook hun droom?
Met kinderen emigreren is een grote uitdaging, je wilt per slot van rekening het beste voor ze. Welke school kies je, waar laat je ze studeren en zullen ze wel op hun pootjes terecht komen? De expats die hier jaren geleden kwamen hebben inmiddels al oudere kinderen en wij zochten uit wat er van hen terecht is gekomen.
Tekst: Luc Daels & Maria Kupers
Het gezin Baay vertrok in 2001 naar Marbella, Martijn was toen net 9 jaar en moest dus in Spanje naar school. “Mijn jongere broertje en ik gingen naar Aloha College, er zitten daar leerlingen van 47 nationaliteiten en we voelden ons er meteen thuis. We kregen les in het Engels maar we leerden ook Spaans en alles over de geschiedenis van Spanje, zaken die ik toch wel erg belangrijk vind als je hier woont. Verder was het natuurlijk wel even wennen, ander klimaat, nieuwe mensen, de taal en een totaal andere omgeving.”
Martijn droomde er als negenjarig jongetje al van piloot te worden en heeft zijn examenvakken dan ook zorgvuldig gekozen. Nadat hij zijn diploma had gehaald vertrok hij met zijn moeder naar Hilversum om daar de laatste twee jaar van zijn internationale bachelor studie af te maken. “Dat was opnieuw even wennen want in Nederland was het niveau van lesgeven en de mentaliteit toch wel weer anders. ‘Doe maar normaal want dat is al gek genoeg’ is het credo. In de zomer van 2011 ben ik weer naar Spanje vertrokken. De vliegschool in Jerez de la Frontera staat bekend als een van de beste van Europa, Qatar Airlines en British Airlines sturen hun personeel daar naartoe. Je hebt hier 300 dagen per jaar vrijwel onbewolkte luchten en dat is voor een piloot in opleiding ideaal. In het noorden van Europa heb je veel vaker te maken met mist of slecht weer en dan mogen beginnelingen de lucht niet in.” In het eerste half jaar komt een piloot in opleiding de schoolbanken niet uit. Zes maanden lang is er alleen aandacht voor de theorie, pas daarna beginnen de eerste vliegoefeningen. De studenten leren het vak in een eenmotorig vliegtuigje en daar maken ze uiteindelijk ook hun eerste solovlucht mee. “Dat was echt een fantastisch moment, volgens mij vergeet geen enkele piloot dat gevoel van die eerste keer. Daarna leer je alleen op instrumenten te vliegen, je kunt dan dus een vliegtuig besturen zelfs als je totaal geen zicht hebt. Al die tijd vlieg je alleen en pas in het tweede jaar ga je met een co-pilot de flight simulator in. Je leert elkaar te helpen, samenwerken, communiceren, taken verdelen en vertrouwen op elkaar. Dit vond ik eigenlijk de leukste periode van de opleiding. In 2013 heb ik mijn brevet gehaald om alle soorten vliegtuigen te mogen vliegen.”
De lucht in ?
“Het is niet zo makkelijk om die eerste baan te krijgen. Ik heb tientallen sollicitatiebrieven gestuurd en kreeg ofwel standaard email berichten terug “beste Martijn, hartelijk bedankt voor je cv maar je voldoet niet aan de minimum eisen, meer specifiek de minimum vlieguren. Dus probeer het later nog eens opnieuw.” Of je krijgt helemaal niets te horen. De vliegopleiding kost ruim €100.000 en daar heb ik een lening voor afgesloten. Op de bank zitten was dus geen optie. In Nederland ben ik toen energiecontracten van Nuon gaan verkopen, letterlijk van deur tot deur. Na een half jaar ben ik gepromoveerd tot teamleider en daarna ben ik de sales teams gaan trainen. Ik heb ontzettend veel geleerd bij Nuon over hoe je met mensen moet omgaan en die kennis kan ik in de luchtvaart ook toepassen.” Martijn verloor de hoop op zijn droomcarrière niet en bleef solliciteren. In het weekend huurde hij een Cessna om meer vlieguren te maken en uiteindelijk werd hij gebeld. Hij had een gesprek bij Vueling in Barcelona. “Ik kon daar een flight student program volgen. Vueling Airlines had 40 mensen geselecteerd die achter in de cockpit mochten zitten en zich alleen maar met de radio bezig mochten houden. Je krijgt een headset op, je mag praten met de toren en aantekeningen maken op het vluchtplan maar verder heb je geen verantwoordelijkheid. Zo leer je wel de standaard operationele procedures van Vueling. Na die periode bestond de kans om een baan als co-pilot bij Vueling te krijgen en ik mei 2016 ben ik eindelijk in dienst gekomen bij Vueling.”
Prepare for take off
“Het heeft voor mij 3 jaar geduurd voor ik als piloot kon vliegen maar ik ken mensen die nog veel langer moeten wachten. Maar ondertussen moet je wel je lening afbetalen en vlieguren verzamelen want die zijn zeer belangrijk voor die eerste baan. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen 500 of 1000 vlieguren en als je van de vliegschool komt heb je die helemaal niet. Vueling eist minimaal 3000 vlieguren op de A320 om captain te kunnen worden, ik zit nu op ruim 500 uren. Ik ben nu 24 en zou op mijn 28e of 29e captain kunnen worden. Ik zou het geweldig vinden om in de toekomst training captain te worden en nieuwe piloten te begeleiden. De A320 is moderner, beter uitgerust, veiliger dan Boeing. De Airbus geeft alles wat de piloten aan input geven, eerst door naar een flight control computer, pas daarna gaat het door naar de vleugels en de motoren. Airbus heeft allerlei veiligheidsmaatregelen geprogrammeerd. Als de piloot het vliegtuig te snel zou laten vliegen zal de computer automatisch de kracht verminderen en de neus optillen om de snelheid niet te laten oplopen. Zelfs al doet de piloot de tegenovergestelde handeling zal de flight control software dit melden en corrigeren. Sommigen zeggen dat we een computergestuurd vliegtuig vliegen en eigenlijk is dat ook wel zo, wat wij doen is meer managen dan vliegen maar het blijft nog steeds zeer belangrijk dat wij 2 piloten in de cockpit hebben zitten. We vliegen vaak op automatische piloot maar ook niet altijd.” Je komt nog eens ergens “Ik krijg halverwege de maand mijn planning voor de volgende maand. Soms vlieg ik heel veel op Palma, Ibiza of Menorca en de week daarna op Amsterdam, Londen, Scandinavië en St Petersburg. Ik vlieg per maand tussen de 70 en de 90 uren. Ik vind de sfeer, de collega’s de gemoedelijkheid onder het personeel fantastisch bij Vueling. Ze hebben ruim 100 toestellen en meer dan 1000 personeelsleden, het komt dus bijna niet voor dat je met dezelfde captain of crew vliegt. Dat wisselt voortdurend.”