Live netwerken?

Een jarenlange traditie: de haringparty van de Marbella Dutch Business Club. Maar wat heeft haring eigenlijk met zakelijk netwerken te maken? We doken in het feestgedruis en vroegen en passant een aantal gasten of zij vinden dat business clubs in deze tijden van online zakendoen überhaupt nog bestaansrecht hebben. Een tipje van de sluier: LinkedIn en haring kunnen niet zonder elkaar.

In een tijd waarin je via de sociale media vrijwel iedereen en elk bedrijf kunt volgen, zou je je kunnen afvragen waarom je je smartphone of laptop aan de kant zou moeten leggen om naar een feestje te gaan waar al die mensen die je toch al volgt komen. Die vraag, en of een business club überhaupt nog toegevoegde waarde heeft, gooien we in de diverse groepjes die met een drankje in de hand van het feest genieten.

Net een date
“Je kunt het vergelijken met Tinder, je kunt wel op de bank blijven zitten swipen en appen maar uiteindelijk wil je wel een date met die ene persoon” zegt Alphons Gerritsen. “De mens is een sociaal wezen, je wilt elkaar toch in de ogen kunnen kijken.” Die behoefte aan contact is duidelijk als ik om me heen kijk. Overal staan groepjes mensen te praten, lachen of dansen. Er worden zo te zien geen zaken gedaan, of misschien ondertussen toch wel?

“De haringparty is natuurlijk niet het moment
om contractonderhandelingen te voeren maar wel een plek om mensen op een andere manier te leren kennen. Als ondernemer zoek je natuurlijk altijd de beste deals maar je wilt ook een goede relatie met je leveranciers en klanten. En daarvoor zijn dergelijke evenementen uitstekend geschikt” aldus Marjan Schut, lid van de MDBC en voorzitter van het zakelijk netwerk voor vrouwelijke ondernemers Ellas.

Totaal andere markt
In de provincie Málaga zijn geen grote Nederlandse bedrijven te vinden. Er zijn veel zzp-ers en ondernemingen met tussen de vijf en twintig werknemers. “Tijdens en na alle lockdowns zijn veel Nederlandse zzp-ers naar het zuiden vertrokken. Ze werken vanuit hier voor klanten in Nederland maar zoeken ook hier naar zakelijke mogelijkheden” vertelt Femke Eliza Utrecht van Hugo Investing. “De eerste contacten leg je tegenwoordig meestal online maar daarna wil je elkaar toch ontmoeten. Vooral aan de Costa del Sol is het nuttig een uitgebreid netwerk te hebben, aanbevelingen gaan via via in deze toch relatief kleine gemeenschap. En ja, dan is ook een feestje op z’n tijd een goede gelegenheid mensen te leren kennen.”

Sjiek en fanatiek
De achttiende editie van de Haringparty werd gehouden bij Divot Gastro Grill in Marbella. Hoewel het merendeel van de gasten sjiek gekleed gaat en veel dames nog steeds volgens traditie een hoed of een toefje op hun hoofd hebben, blijkt de behoefte om te feesten groter dan die van het vasthouden aan stijl en elegantie.

Er wordt fanatiek gedanst en meegezongen op de klanken van oude hits. Het is dan ook alweer twee jaar geleden dat er voor het laatst losgegaan kon worden.

“Toen we de uitnodigingen de deur uitdeden werd al vrij snel duidelijk dat men zin had in een avondje uit” vertelt Eduard Megens, penningmeester van de Marbella Dutch Business Club. Onder de 180 gasten bevonden zich niet alleen leden maar ook genodigden van sponsoren en mensen die op uitnodiging een toegangsbewijs hadden aangeschaft.

“De haringparty is een traditie en heeft op zich alleen een sociaal doel. Maar ondernemersbloed kruipt altijd waar het niet gaan kan, dus er worden altijd weer contacten gelegd. Uit diverse enquêtes en gesprekken tijdens de Algemene Ledenvergadering is gebleken dat mensen niet alleen lid van de Business Club zijn omdat ze over een zakelijk netwerk willen beschikken, ook het sociale aspect is van belang. En bovendien gaven veel mensen aan dat ze het feit dat we als club geld inzamelen voor een goed doel ook erg belangrijk vinden. Je kunt zelf natuurlijk wel een bepaalde hoeveelheid per jaar doneren, maar als je als club die bedragen bij elkaar legt dan kan er echt iets tastbaars voor gedaan worden. Begin dit jaar konden we op die manier een auto schenken aan Cudeca” vertelt Eduard.

Tijdens de gesprekken rondom de borreltafel blijkt dat veel ondernemers juist door het échte contact met hun collega’s in de diverse sectoren veel prettiger zaken doen in Spanje. Ze vinden onder de leden partners om even mee te sparren, kunnen advies vragen over hoe met bepaalde zaken hier om te gaan en maken gebruik van de jarenlange ervaring van oud-ondernemers. Als je elkaar kent is het veel makkelijker even de telefoon te pakken en met iemand die uit dezelfde cultuur komt van gedachten te wisselen of om voor een bepaald project samen te gaan werken. Of het nou onder het genot van haring, oesters of een kopje koffie is: offline contact is ook vandaag de dag dus niet te vervangen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)