Feestdagen, ook voor uw huisdier

Het is alweer bijna Kerstmis! Voor ons mensen is dat een leuke en gezellige tijd met feestelijke decoraties, uitgebreid eten en familie. Voor onze huisdieren is het echter een stressvolle tijd, vooral voor puppies en kittens zijn er veel mogelijke gevaren.

De versiering
Het hele huis komt in de kerstsfeer: de kerstboom wordt opgetuigd, decoraties opgehangen en kaarsjes neergezet. Zorg ervoor dat deze niet kunnen worden opgegeten. De kerstboom moet vastgezet worden aan de muur zodat deze niet om kan vallen; kittens klimmen graag in de boom. Verlengsnoeren moeten goed verstopt zijn, opdat de puppy er niet op kan kauwen. Een echte kerstboom is potentieel giftig dus zorg ervoor dat je huisdier niet het sap van de boom binnenkrijgt. Hang breekbare ballen hoog in de boom en hang er geen koekjes of chocolaatjes in. De kerstroos is ook een giftige plant dus plaats die op de kast of tafel. Kaarsen moeten zo geplaatst worden dat een kwispelende staart er niet langs kan en ze niet kunnen omvallen.

Lekker!
Kerstmis komt met allerlei lekkernijen die gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier. Alcohol kan een coma, vergiftiging en de dood tot gevolg hebben. Avocado’s bevatten de stof persin die braken en diarree kan veroorzaken. Druiven en krentenpitten kunnen nierfalen veroorzaken. Walnoten en macademianoten beschadigen het zenuwstelsel en en spierstelsel. Chocolade bevat teobromide en is giftig voor het hart en zenuwstelsel en kan een plotselinge dood veroorzaken. Vet eten (jus) kan de oorzaak zijn van een acute pancreatitis. Gekookte botten(kalkoen) kunnen maag en darmen beschadigen en acute chirurgie vereisen. Snoep kan xylitol bevatten, dat beschadigt de lever.

Met Kerst komen de familie en vrienden op bezoek, je huisdier kent ze misschien niet (goed) of wie weet houden ze helemaal niet van bezoek. Houd daar rekening mee. We weten hoe hectisch het kan zijn met het eten bereiden, tafel dekken, gasten entertainen etc. Vergeet je huisdier niet! Zij moeten ook eten, uitgelaten worden, spelen enzovoort. Zorg ervoor dat je bezoek de dieren niets te eten geeft. Tip: geef de hond een nieuw speeltje of een geschikt kauwbot en na de maaltijd mag gerust wat van de ongekruide-niet vette delen in de bak worden gegeven. Laat geen eten in de keuken staan en zorg dat het kalkoenen karkas veilig wordt weggegooid.

Nieuw jaar
Met oud en nieuw wordt in Spanje georganiseerd vuurwerk afgestoken. Daar zijn veel huisdieren niet blij mee. Zorg dat ze binnen zijn en niet kunnen ontsnappen, doe de gordijnen dicht en zet de televisie aan. Soms is een kalmerend middel nodig, maar het is beter om tevoren al bepaalde oefeningen te doen (het boek HELP My Dog is Scared of Fireworks van Toni Shelbourne, via Kindle te verkrijgen).

Als we toch bezig zijn met goede voornemens voor 2019, betrek daar je huisdier in! Vijf minuten extra wandelen per dag, eens in de week een langere wandeling, ergens anders gaan lopen en neem je voor vaker ook met je kat, konijn, schaap of schildpad te spelen!

Fijne Feestdagen en een gezond 2019.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Benahavis Hill Country Club open!

Benahavis Hills Country Club is weer open voor publiek. Natuurlijk met de nodige voorzorgsmaatregelen maar je kunt weer lekker uit eten of sporten in Benahavis.

NIE

Als je in Spanje iets wilt aanschaffen (behalve de dagelijkse boodschappen) heb je een fiscaal nummer nodig. De Spanjarden zelf hebben een DNI, voor buitenlanders

Beveiliging op afstand

Normaalgesproken komen eigenaars van een tweede huis aan de Costa del Sol regelmatig hier van het leven genieten. De afgelopen maanden was dat echter niet

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)