ESpecial inzamelactie

Er zijn in Spanje veel gezinnen die geen of één computer hebben. Dat maakt vandaag de dag het leven er niet echt makkelijker op. Vooral niet als kinderen veel vaker online les krijgen en ouders vanuit huis moeten werken. Residencia Estates, Mobile Service Point, Electron Box en ESpecial Life besloten de handen ineen te slaan en een inzamelingsactie op te zetten. Oude computers, laptops en tablets worden volledig leeggehaald en opnieuw geïnstalleerd zodat ze een tweede leven krijgen bij kinderen die ze nodig hebben. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

Wat kun je inleveren?
Computers, laptops en tablets van elk merk en met besturingssysteem IOS van na 2007 of Windows 7 en hoger.
Computerschermen
Toetsenborden en muis

Wat kun je nog meer doen?
Heb je een computer maar geen werkend toetsenbord en muis om in te leveren? Met een donatie van 10 euro maken we de set voor de kinderen compleet.

Inleverpunten (klik op link voor het adres in maps)

  1. Residencia Estates, Elviria – Marbella
  2. Mobile Service Point, Elviria – Marbella
  3. PC Doctors, Fuengirola
  4. De Tropen, Vélez-Málaga.
    (We halen ze daar op en brengen ze naar Fuengirola of Marbella)

Uiterste inleverdatum: 30 september 2021

Overhandiging laptops, computers en tablets via Cruz Roja

  1. Voor aanvang schooljaar de eerste lading
  2. Eind oktober de laatste lading

Het verhaal
Het begon allemaal met de vraag van Marijke de Nier (Residencia Estates) of wij wisten hoe je je bestanden volledig van een laptop kunt verwijderen. Ze had er vier op kantoor staan die ze niet meer gebruikt en wilde deze niet zomaar weggeven omdat er bedrijfsgegevens op hadden gestaan. Vandaar was het een kleine stap naar het idee om oude computers, laptops en tablets geschikt te maken voor een nieuw leven bij andere mensen. Vooral in het afgelopen jaar hebben we vaak in het nieuws gezien dat veel gezinnen het moeilijk hebben nu veel meer dan ooit alles online gebeurt. Ze hebben geen of één computer die door iedereen gebruikt moet worden of zelfs geen internetverbinding. Een situatie die we ons moeilijk kunnen voorstellen. Voor we het wisten hadden we een heel plan opgezet.

Doel
We hebben een duidelijk doel voor ogen: kinderen voorzien van een computer, laptop of tablet waarmee ze online lessen kunnen volgen en hun huiswerk kunnen maken.

De technologie
We namen contact op met Ratham Girdhari van Mobile Service Point en David Maltby van PC Doctors om hen te vragen of ze mee wilden werken aan deze campagne. Beiden waren meteen enthousiast en leggen uit wat ze gaan doen om de gebruikte computers weer helemaal up-to-date te krijgen.

“Veel mensen komen hier met dezelfde vraag als jullie: hoe krijg ik bestanden echt van mijn computer verwijderd?” vertelt Ratham Girdhari. “Logisch, want je wilt per slot van rekening niet dat iemand alsnog bij je bestanden kan. Het meest eenvoudig is alles naar de prullenbak slepen, deze legen en de fabrieksinstellingen weer instellen. Dan nog kan iemand die heel technisch is aangelegd en er echt zin in heeft nog wel ergens een pikante foto vandaan weten te toveren. Maar laten we wel wezen, wie wil dat nou van een doorsneemens? Als je je computer naar het recyclestation wilt brengen is het doorboren van de harde schijf de enige mogelijkheid om echt alles kwijt te raken.”
Maar met een doorboorde harde schijf kan de computer niet meer gebruikt worden dus garanderen de beide techneuten ons dat zij alles verwijderen en overschrijven met een nieuw besturingssysteem.

Dergelijke klusjes doen de medewerkers van de PC Doctors en Mobile Service Point vrijwel dagelijks, normaalgesproken kost dat zestig euro. Voor deze actie doen ze het gratis, simpelweg omdat zij ook vinden dat kinderen in Spanje gebruik moeten kunnen maken van hun eigen computer.

Recyclen is logisch
Nadat het nieuwe besturingssysteem is geïnstalleerd komen de basisprogramma’s erop zodat kinderen kunnen internetten en hun huiswerk kunnen maken. “Daarvoor is niet heel veel nodig” vertelt David Maltby. “Mensen doen een computer vaak weg omdat deze niet meer zo snel is of er zwaardere programma’s op moeten kunnen draaien. Voor de basisfuncties zijn de oudere computers, laptops en tablets nog prima bruikbaar.”

Net als wij zijn beide heren ook enthousiast over het feit dat er überhaupt gerecycled wordt. Er worden enorm veel grondstoffen gebruikt om een computer of ander apparaat te maken. Sommige componenten zijn eigenlijk gevaarlijk om te vernietigen, dus het is logisch om een computer voor iets of iemand anders te gebruiken. Je kunt om dezelfde reden ook niet zomaar een computer weggooien. Door deel te nemen aan dit project help je niet alleen kinderen, maar ook het milieu.

Alles bruikbaar?
Vrijwel alle soorten computers en laptops zijn recyclebaar. Mocht het apparaat helemaal niet meer werken kunnen altijd nog de onderdelen gebruikt worden. Het maakt ook niet uit of het toetsenbord of geïnstalleerde besturingssysteem Nederlands is, alles wordt aangepast voor gebruik door Spanjaarden.

Ook losse computers of computerschermen zijn welkom, Ratham en David zorgen ervoor dat er volledige combinaties worden opgeleverd.

Via het Rode Kruis
Het Spaanse Rode Kruis helpt veel gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Zodra een gezin om hulp vraagt om bijvoorbeeld de elektriciteitsrekening of eten te kunnen betalen, wordt er meteen gekeken wat het gezin verder nog nodig heeft. Zo kunnen ze begeleiding krijgen om een baan te vinden en worden kinderen online geholpen met hun huiswerk.

Via het provinciale hoofdkantoor in Málaga zullen de computers, laptops en tablets worden uitgedeeld aan de kinderen in de hele provincie. De voorzitter van de regionale afdeling van het Rode Kruis, Luis Utrilla Navarro, is erg blij met deze inzamelactie. “In de provincie Málaga hebben we ruim 8.000 families die we via de afdeling jeugdzorg helpen. Daarnaast zijn er ook nog tientallen gezinnen die hier als vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië zijn gekomen. Zij brengen eerst een tijdje in een opvangcentrum door en gaan daarna zelfstandig wonen. Ook voor hen zijn de computers noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de Spaanse maatschappij” vertelt Luis.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Lekker blijven badderen

Iedereen in Spanje heeft deze weken te maken met alle gevolgen van de lockdown. In gedachten zijn we bij de mensen die door het virus

Ruisend hart

Je bent met je hond of kat naar de dierenarts geweest en er wordt een hartruis geconstateerd. Wat betekent dat eigenlijk? Het hart heeft 4

Spaanse werknemers: cultuurshock?

Aan de Costa del Sol zitten veel bedrijven die gerund worden door Belgen en Nederlanders. Onder het personeel dat zij in dienst hebben bevinden zich

Donorschap & transplantaties

Het leven in Spanje is zoveel leuker als je een beetje weet hoe de maatschappij in elkaar steekt. Maar je kunt niet overal zomaar binnenlopen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)