De parel in de schelp

De andere kant van de bekendste berg van Marbella

Hare majestueuze La Concha, wie kent haar niét? Met haar bijna 1200 meter hoogte is ze het iconisch oriëntatiepunt van Marbella en tegelijkertijd één van de hoogste toppen in de regio. Die hoogte in combinatie met het feit dat ze zo vlak aan de kust ligt en in spectaculaire uitzichten over Marbella voorziet, maakt haar bijzonder gewild bij outdoor-lovers is het algemeen en bij wandelaars en hikers in het bijzonder.

Er zijn fantastisch veel wandelmogelijkheden, voor ieder niveau, en je kunt eindeloos ontdekken en dwalen over de paden die als aderen vanuit alle windrichtingen naar de top van ‘de Schelp’ kruipen. En vanuit de verschillende hoeken, met steeds een ander spel van licht en zonnestralen, roept deze berg, die volgens velen aan de Matterhorn doet denken, zoveel prachtige bezienswaardigheden op, dat je nooit genoeg zult krijgen van het bewonderen van dit spectaculaire uitzicht.

Tekst: Suzanne van Nunen. Foto’s: Maria Kupers

Je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar de koningin van Marbella, nadat je de hike gemaakt hebt en de ‘hustle-and-bustle’ daar beneden vanaf haar schouders hebt gezien. Het is een gewoon een geweldige ervaring die iedereen met een normale goede gezondheid en conditie kan beleven, en in principe op elk moment van het jaar. Het is wel aan te bevelen om het avontuur op een heldere dag aan te gaan, zodat je ook echt van dat geweldige uitzicht kunt genieten. En ga alsjeblieft altijd goed voorbereid op pad. Het weer in de bergen kan veranderlijk en verraderlijk zijn. En denk niet dat La Concha een uitzondering is, het weer kan razendsnel omslaan en zelfs de meest ervaren hiker uit het veld slaan.

Diversiteit aan flora en fauna
Onze wandeling brengt ons deze keer niet naar de top of naar het kruis, maar naar het hart van de berg. De relatief korte (6,3 kilometer) en comfortabele circulaire route rond het rotsachtige massief dat net ten noorden van El Refugio de Juanar ligt. Je kunt er nog een omleiding van 45 minuten naar de top van de grillige bergkam van Los Cuchillos, El Picacho de Castillejos (1238 m) aan toevoegen.

Het pad loopt door diverse ecosystemen, waaronder een kleine pinsapar. De pinsapo is de enige soort spar die aanwezig is in Andalusië en vooral in de Serranía de Ronda voorkomt. We zien ook andere bomen en struiken die zich goed aanpassen aan de bijzondere weersomstandigheden, zoals jeneverbessen en steeneiken. De planten en bomen bieden een goede biotoop voor een groot aantal dieren en de kans op een ontmoeting met een steenbok of een vos, een wild zwijn of een ree is redelijk groot. En voor de vogelliefhebbers zijn daar de Griffon vultures, ofwel vale gieren, de Bonelli’s adelaar, slechtvalk en haviken.

De Rozemarijn Route
Het startpunt van de route is El Refugio de Juanar. Neem, komende vanuit Marbella de A-355, van Ojén naar Monda. Op deze weg, in het gebied dat bekend staat als Los Llanos de Purla, neem je de MA-469, naar de Refugio de El Juanar. Daar kun je auto op de parkeerplaats achterlaten. Is de parkeerplaats vol, rijd dan een stukje door naar boven, er zijn verderop nog diverse stukken waar je kunt en mag parkeren.

De route begint bij de Refugio. Vanaf het informatiebord, omgeven door pijnbomen en kastanjebomen, neem je het pad naast de tennisbaan. Na een kort stukje bergopwaarts zie je aan de rechterkant het pad waar de route begint.
Het hele eerste gedeelte is een constante klim.
Tot aan de Acebuche-pas, waar je aan je linkerzijde een pad ziet dat naar de Istán kloof beneden in de vallei leidt. Laat dit pad voor wat het is en vervolg de klim tot je een cluster van de unieke pinsapos bereikt.

Na een welverdiende rustpauze op deze unieke plek, hervat je de beklimming. Je maakt redelijk snel hoogte en vanaf hier heb je werkelijk een geweldig uitzicht op de Sierra de las Nieves en de Rio Verde-vallei. Je bent letterlijk omarmd door de bergen en niemand neemt het je kwalijk wanneer je hier een tweede rustpauze inlast. Gewoon, om van het magnifieke uitzicht te genieten en de schoonheid van Marbella’s achtertuin volop in te ademen.

De route vervolgend kom je uiteindelijk kom je aan bij de Puerto del Pozuelo en, iets verderop, de bron van Pozuelo. Een permanente zoetwaterbron waar je in het voorjaar je water met een gerust hart kunt aanvullen of verversen. Dat weten ook veel dieren en met een beetje geluk zou je hier wel eens een steenbok (capra hispánica) kunnen ontmoeten. Vanaf de Puerto del Pozuelo begint de afdaling. Het laatste deel van de route leidt naar de bodem van een ravijn en door het domein van rozemarijn en tijm.

Rozemarijn groeit overvloedig op deze helling en in de vallei en geeft geur aan de berglucht en smaak aan de lokale honing. Het kruid wordt geroemd om haar hulp bij het geheugen en verhoogt de concentratie, maar het heeft ook andere toepassingen. De lokale bevolking spoelt het haar in bergwater doordrenkt met verse rozemarijn omdat het de glans zou bevorderen en de groei zou stimuleren. En natuurlijk wordt de rozemarijn ook gebruikt in de keuken. Een paar takjes geven extra smaak aan stoofschotels, bij braadstukken en in konijnenstoofpot, de lokale specialiteit.

We verlaten de vallei, de rozemarijn en de tijm, steken het ravijn over en belanden na een korte klim, naast een monoliet, op de toegangsweg naar El Juanar. De inscriptie ‘Senda de Pepe Lima’ verwijst naar een oude boswachter van het gebied, de route is naar hem vernoemd.

Vanaf dit punt, vervolgen we onze weg rechtsaf, naar boven en na ongeveer 500 meter bereiken we, ‘dazzled by beauty’, het start- en eindpunt van deze bijzondere en afwisselende wandeling, El Refugio de Juanar.?

Ojén, een verborgen parel
Op de terugweg, aan de A-355, weggestopt in de prachtige bergen van de Sierra de las Nievas, zie je het witte dorpje Ojén liggen. Een heerlijke plek voor een welverdiende lunch, een glas wijn of een koud biertje. ¡Salud!

www.wikiloc.com/hiking-trails/el-pozuelo-el-juanar-58827601

Praktische info & tips
Neem vanaf de AP-7 de A-355 richting Ojén/Monda
Neem na Ojén de afslag (of komende vanuit Monda vóór Ojén) en vervolg op de MA-369
Parkeren op de parkeerplaats bij El Refugio de Juanar
De wandeling is volgens Spaanse kwalificaties ‘eenvoudig’, maar voor de meeste Nederlandse benen is het toch weer ‘medium met hier en daar een pittig stukje’.
Draag goede wandelschoenen of -laarzen, vooral als het een beetje heeft geregend, want de tocht kan hier en daar glad zijn. Kleed je in laagjes zodat je kledingstukken aan en uit kunt trekken. Een waterdichte en / of winddichte jas is ook een goed idee. De wandeling is, voor Nederlandse en Vlaamse begrippen, op redelijk grote hoogte en kan onderhevig zijn aan snelle weersveranderingen. Het hoogste punt is 1005 meter.
Een lange broek is een aanrader, voor het deel waar we door een paar doornige struiken zullen slingeren.
Voor mensen met gevoelige knieën, lastige heupen of een delicate rug zijn naast wandelstokken een goed idee, misschien zelfs geen overbodige luxe.
En vergeet niet om voldoende water, (sport)drankjes, snacks en wellicht een lunch in de rugzak te pakken, berg op en af vergt aardig wat energie!

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Welkom

Twee jaar geleden namen wij het besluit een nieuw leven in Spanje op te bouwen om meer te genieten van alles wat het leven te

Zorg op wielen

Elk jaar wordt er op de haringparty van de Marbella Dutch Business Club geld ingezameld voor een goed doel. De afgelopen jaren is dat Cudeca,

Lekker blijven badderen

Iedereen in Spanje heeft deze weken te maken met alle gevolgen van de lockdown. In gedachten zijn we bij de mensen die door het virus

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)