De Belgische connectie

Vrijwel alle nationaliteiten ter wereld zijn vertegenwoordigd aan de Costa del Sol. Internationale vriendschappen en (zaken) relaties zijn dan ook heel normaal. De Belgische Peter Verplancke en de Deense Søren Christensen kennen elkaar al jaren uit het noorden van Europa. Samen hebben ze de keukenwinkels van Kvik een Spaans tintje gegeven. Dit is hun verhaal.

“In 2008, net in het begin van de financiële crisis, hadden we dringend iemand nodig die ons kon helpen om ons dochterbedrijf, dat een Noord-Europese cultuur had, om te vormen tot een Spaans bedrijf”, vertelt Peter Verplancke aan de telefoon vanuit België. Peter Verplancke heeft drie Kvik-keukenwinkels in België, maar is ook Kvik-directeur Zuid-Europa en de man achter het succes van de keukenfabrikanten in Nederland en België, waar ze nu zestig winkels hebben.

Spain is different
“We moesten onder ogen zien dat het leven en ondernemen in Spanje anders is dan in België en Nederland. We kwamen er al snel achter dat onze ontwerpen goed werkten, de Spanjaarden vonden het geweldig, maar als organisatie hebben we volledig gefaald. Ik ben helemaal weg van Spanje, maar ik ben er vrij zeker van dat de lezers begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat het hier anders werkt”, legt Peter uit.

Een andere oplossing
Peter en Kvik gingen op zoek naar een persoon die hun Spaanse dochterbedrijf kon omvormen tot een goed gedreven Spaanse organisatie. En ze vonden het waar ze dit het minst verwachtten: in Chili.

Søren Christensen, geboren en getogen in Denemarken, had zijn eigen wijnproductiebedrijf in Chili en exporteerde deze met succes naar zijn vaderland. Een wederzijdse kennis stelde Søren voor aan Peter, die er al snel achter kwam dat Søren de persoon was waarnaar ze op zoek waren. Een rasechte ondernemer die zijn hele carrière al bezig was met het opzetten van de Latijns-Amerikaanse activiteiten voor Noord-Europese bedrijven. Het moment leek perfect, hij en zijn Zwitserse vrouw Nicole waren net van plan hun wijnhandel te verkopen en terug te keren naar Europa. Nadat ze het team van Kvik hadden ontmoet was de beslissing snel genomen.

Toch weer terug
Het hoofdkantoor van Kvik was in Barcelona, waar Søren enkele jaren woonde om alles over het keukenvak te leren. De bedrijfsstructuur werd vernieuwd en die werkte prima. De enige tegenslag was de financiële crisis, niet het beste moment voor een bedrijf. De heren besloten uit elkaar te gaan en Søren en Nicole gingen weer terug naar Latijns-Amerika.

Onverklaarbare liefde
Voor Søren was het geen probleem om weer terug te keren. “Om de een of andere reden blijft Latijns-Amerika me trekken. Ik kom van het platteland in Denemarken en heb de ondernemersgeest van mijn vader geërfd. Hij moedigde me altijd aan risico’s te nemen en mijn dromen waar te maken”, vertelt Søren. Het eerste land dat ik in Latijns-Amerika leerde kennen was Mexico. Daar kreeg ik de kans vrijwilligerswerk te doen met straatkinderen. Ik twijfelde geen moment, ondanks dat ik niet meer dan twee woorden Spaans kende”.

Mexico werd het begin van een lange flirt met Zuid-Amerika en Spanje. Hij leerde Spaans en ontmoette Nicole, die in Mexico werkte als vrijwillig verpleegster. Ze besloot Søren terug te volgen naar Denemarken, waar ze allebei hun studie voortzetten. Maar Zuid-Amerika bleef trekken. Søren werd als diplomaat naar Chili gestuurd, maar zag al snel kansen in de export van wijn van Chili naar Denemarken en zette uiteindelijk zijn eigen wijnproductiebedrijf op.

Links: Peter Verplancke. Rechts: Søren Christensen voor de winkel in Marbella

Het moest zo zijn
“We hebben altijd contact gehouden”, zegt Peter Verplancke. “Veertien jaar gingen voorbij en onze Spaanse organisatie was flink gegroeid. We hadden inmiddels winkels in de grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia, en de tijd was gekomen om een investeerder te vinden om de provincie Malaga op te bouwen als franchisenemer. Het is een heel kosmopolitisch gebied, dus mijn eerste gedachte was dat Søren en Nicole het perfecte koppel zijn om dit te doen. Dus belde ik Søren.”

Ondertussen ging het in Chili steeds slechter. In 2019 begon er een sociale opstand en sindsdien is het geweld toegenomen en raakte de economie in een vrije val. Dus toen Nicole en Søren in juli 2021 het telefoontje van Peter kregen, waren ze al van plan om terug te keren naar Europa. Alsof het zo moest zijn hadden ze bedacht dat ze hun eigen Kvik-winkels in Malaga op wilden zetten.

“Het is grappig hoe het leven in cirkels lijkt te gaan. Nu, 15 jaar nadat we voor het eerst in Spanje aankwamen, werken we weer samen met Kvik, en met een aantal van dezelfde mensen die vele jaren eerder voor het succes van Kvik zorgden” sluit Søren af.

www.kvik.es

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meer»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)