wijn uit ronda

Verrassende wijnen uit Ronda

Wie kent Ronda niet? Het is een bijzonder middeleeuwse stadje in Andalusië. Bekend vanwege de meer dan honderd meter diepe kloof, El Tajo, die de stad in tweeën deelt en de oudste stierenvechtersarena van Spanje. Ronda krijgt bovendien ook toenemende bekendheid om zijn wijnen.

Tekst & foto’s: Ronald Dorlas.

Nadat het phylloxera virus eind 19e eeuw de wijnstokken uitroeide (zoals in heel Zuid-Europa), is er sinds 1986 een hernieuwde opkomst van de wijnbouw rond Ronda. Er zijn nu meer dan twintig bodega’s in het gebied om Ronda, waar op vernieuwende manier verrassende wijnen worden gemaakt. De meeste verwelkomen graag bezoekers voor een proeverij (na telefonische afspraak) en zijn gemakkelijk te bereiken op ruim een uur rijden vanaf de Costa del Sol.

Sinds 2000 staat het gebied bekend als Serranías de Ronda, een sub-zone van de D.O. Sierras de Malaga. Serranías de Ronda ligt tussen 750 en 1000 meter hoogte. Er heerst een warm Mediterraan hooglandklimaat maar de koele invloed van de Atlantische oceaan is te merken: tijdens de rijpingstijd van de druiven is het overdag heet maar ’s-nachts koud. Het grote verschil in dag- en nachttemperatuur geeft de druiven tijd om te ‘rusten’ en om zuren en complexiteit te ontwikkelen die de smaak van Ronda wijnen bepalen.

 

Wijnmakers van Ronda

Juan Manuel Vetas is geboren in Ávila en emigreerde naar de Medoc om het wijnvak te leren. Hij was één van de eerste wijnmakers die eind jaren tachtig naar Ronda kwamen. Hij introduceerde Franse druiven, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Bodegas Vetas is een boutique wijnmakerij, die 8.000 flessen per jaar maakt. Vetas wil het niet groter laten groeien, hij beschouwt de wijnstokken als zijn baby’s, die hij persoonlijk verzorgt. Hij maakt zijn wijnen met ‘Passie, Geduld en Respect’; in harmonie met de natuur zonder enige toevoegingen, niet meer dan Franse druiven in Spaanse grond.

Bodegas Vetas maakt drie wijnen: Vetas Seleccion is de topwijn, een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot met 24 maanden rijping op Frans eikenhouten vaten. Het is een wijn in de stijl van de Haut Medoc in Bordeaux en gaat goed samen met rood vlees in fijne saus of romige (Franse) kazen. Vetas Petit Verdot is door de stevige tannine iets droger (wranger) en vraagt om steviger begeleiding zoals een ragout of oude kaas. Vetas Junior is een nieuwe wijn, gemaakt door de derde generatie van de familie Vetas. Het is een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot met acht maanden rijping op Frans eiken. Een fris fruitige wijn met een vleugje toast en vanille, soepel in de mond met elegante zuren en zachte tannine.

Manuel Maria Lopez Dominques is geboren en getogen in Ronda. Als Flamenco gitarist heeft hij de wereld rondgereisd en heeft vanaf zijn achttiende opgetreden in Europa, Canada, Verenigde Staten, Japan en Afrika. Toen hij als twintiger terugkeerde naar Ronda trad hij in de voetsporen van zijn familie in restaurant Tragabuches, het eerste Michelin restaurant van Ronda, en kwam zo in contact met de wereld van wijn. In 1998 kocht hij zijn eerste wijngaard en was met Juan Manuel Vetas een van de wijnpioniers van Ronda. Zijn bodega Pasos Largos maakt nu op ecologische wijze 30.000 flessen rode wijn per jaar.

Apasos Joven is een blend van Tintilla de Rota, Syrah, Petit Verdot en Merlot. Het is een jonge frisse wijn met het aroma van rood fruit compote. Apasos Roble is een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah en Merlot met zes maanden rijping op Frans en Amerikaans eiken. De wijn heeft aroma’s van bosvruchten en pruimen met een vleugje chocola en cederhout. Apasos Crianza is 100% Syrah met twaalf maanden vatrijping; een wijn met een rijp aroma, een vleugje peper, vol en soepel in de mond. Pasos Largos is de topwijn van deze bodega, een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot,  Merlot, Syrah, en Garnacha met twaalf maanden rijping op Frans en Amerikaans eiken. De wijn heeft aroma’s van rijpe kersen en cassis, mineraliteit en toast, de smaak is vol met veel structuur, rijpe tannine en een lange afdronk. Drink hem bij een mooi stuk gegrild vlees met paddenstoelen of een hartige (blauwe) kaas.

Friedrich Schatz stamt uit een Würtembergse wijnmakers familie en kwam ook eind tachtiger jaren naar Ronda en kocht Finca Sanguijuela. Schatz verbouwt zijn druiven op biodynamische, organische wijze. Hij plant gras en (on)kruiden, dat vogels aantrekt, die de insecten eten, die wijnstokken infecteren. Zo beschermt hij zijn druiven op natuurlijke wijze in plaats van met chemicaliën. Volgens Schatz word je van organische wijnen niet ziek, je krijgt er geen hoofdpijn van en geen kater. Hij bracht druiven uit Duitsland en Frankrijk naar Ronda en maakt 4 rode wijnen, een witte wijn en een rosé wijn.

Schatz’s witte wijn is een frisse, fruitige, mineralige Chardonnay (Chablis stijl); de rosé heeft veel (zoet) rood fruit, is vol in de mond met een droge mineraliteit. De Pinot Noir is een rijpe, zwoele wijn, met de kruidigheid van gember, chocola en koffie. De Petit Verdot heeft aroma’s van eucalyptus en laurier, kruidigheid, levendige zuren en stevige tannine. Acinipo is gemaakt van Lemberger (een Duitse blauwe druif), dat een frisse, lichte wijn geeft met lichtzoet kersenfruit en een lichte kruidigheid. Fina Sanguijuela is het vlaggenschip, een blend van Tempranillo, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon met aroma’s van bosvruchten, subtiel vanille en eikenhout, vol in de mond met elegante zuren, rijpe tannine en een lange afdronk.

Flavio Salesi en Paco Retamero hebben hun wijnmakerij gevestigd in een voormalig klooster uit 1505. De monniken liepen er destijds blootvoets – descalzos. Toen het klooster naar de stad verhuisde bleven de oude monniken achter om voor de tuinen te zorgen. Daarom hebben zij de wijnmakerij Descalzos Viejos genoemd. Het klooster ligt in een unieke vallei, Hoya del Tajo, beschut tegen de wind met een uniek klimaat; het is hier altijd een paar graden warmer dan elders rond Ronda en daarom een uitstekende locatie om wijnstokken te telen.

Flavio komt uit Buenos Aires en Paco uit Málaga. Zij werkten samen als architecten en kochten het klooster in 1998. De renovatie heeft twee jaar geduurd en in 2003 maakten zij hun eerste wijn.  Nu ontvangt de bodega vele bezoekers per jaar en organiseert jaarlijks een Jazzfestival.

Descalzos Viejos maakt vijf rode wijnen, een witte wijn en een zoete wijn. DV+ is de klassieker van deze bodega, een blend van Graciano, Cabernet Sauvignon en Merlot met twaalf maanden rijping op Frans en Amerikaans eiken. De wijn is kersenrood met aroma’s van bosvruchten, balsamico en mineraliteit; een volle wijn met complexiteit, elegante zuren en rijpe tanines. DV wordt gemaakt van Garnacha, Syrah en Merlot met zes maanden rijping op vat (Crianza). DV Aires is een blend van Petit Verdot en Garnacha met zestien maanden rijping op Frans eiken. DV Iusta is een 100% Garnacha wijn, DV Rufina is 100% Syrah, de witte DV is 100% Chardonnay, DV Minima is een zoete wijn van Garnacha met botritys (edele rot, zoals Sauterne).

Ik heb hier slechts vier van de ruim twintig bodega’s in Ronda beschreven, er valt voor de liefhebbers dus nog veel meer te ontdekken. Ronda is meer dan de moeite waard, alleen al voor de wijn!

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)