Vakantiehuis op wielen

Je kunt bijna geen autoritje meer maken zonder dat je ergens op de weg een kampeerauto tegenkomt. Voor 2020 waren het de overwinteraars en avonturiers die achter het stuur zaten, tegenwoordig geniet een brede groep van de bevolking van deze vrijheid op wielen. Sommigen van hen reizen door heel Europa, met een goede internetverbinding kun je immers overal werken. Anderen laden hun klapstoeltjes en badkleding in de gehuurde kampeerauto en gaan op zoek naar wat ontspanning, cultuur en natuur.

Tekst: Maria Kupers. Foto’s: Marcelle Brummelhuis, Frank Ooms, Maria Kupers
 

Hoe lekker is dat, alles wat je nodig hebt bij de hand en als je de omgeving niet meer leuk vindt rijd je weer verder. Overwinteraars doen dit al jaren. Vanuit het noorden van Europa trekken elk najaar duizenden kampeerauto’s naar het zuiden, op zoek naar aangename temperaturen. Spanje is echter geen kampeerland, officiële plaatsen om te overnachten zijn hier nooit veel geweest. Vanaf de Costa Brava tot aan de Costa de la Luz kon je daarom in de winters overal op parkeerplaatsen langs de zee hele nederzettingen van kampeerauto’s vinden.

Ongenode gasten?
Omwonenden en gemeenten waren wél en niet blij met deze wintergasten. In het laagseizoen zijn er nooit veel toeristen dus honderden mensen die hun inkopen doen en zo nu en dan eens uit eten gaan, zijn altijd welkom. Al die camperaars moeten echter wel een plek hebben om hun afval naartoe te brengen, water bij te vullen en hun chemisch toilet te legen. De meeste gemeenten voerden jarenlang een gedoogbeleid en besloten op een bepaald moment basisvoorzieningen aan te leggen en wat regels op te stellen om de overlast binnen de perken te houden. De gemeente Sierra de Yeguas zag haar kans en besloot dit jaar zelf een kampeerautoplaats aan te leggen. Volgens de burgemeester vinden de liefhebbers van natuur in het dorp een prima uitvalsbasis voor wandelingen, een charmant dorp en veel rust.

Sinds 2020 zijn er echter veel dingen veranderd. Het aantal mensen dat met een kampeerauto op stap gaat is fors gegroeid. De meeste middelgrote dorpen in Spanje hebben inmiddels een officiële plek waar het toilet geleegd en de watertank weer gevuld kan worden. Omdat deze plekken op de diverse apps worden gepubliceerd, zet een gemeente zich zo op de kaart. En natuurlijk zijn er slimme ondernemers die hun kans zien en een speciale camping voor kampeerauto’s opzetten. In de provincie Málaga zijn meerdere officiële plekken te vinden. Twee daarvan worden gerund door Nederlanders.

Maybritte & Marcel van Mariposa Libre

Vrije vlinders
Op het platteland van Cártama kunnen mensen terecht bij Mariposa Libre, gerund door Maybritte van Blijderveen en Marcel Boers. Tot 2020 runden ze een ‘glamping’ op het terrein van hun finca. “Eind 2019 hadden we net een aantal nieuwe tenten gekocht en in 2020 moesten we sluiten. We hadden ze nog niet uit de doos gehaald dus besloten we de tenten te verkopen, niemand wist wanneer de overheid weer zou toestaan om normaal op vakantie te gaan en we hadden geen inkomsten. Toen we in 2021 weer wilden opstarten waren er nergens meer tenten te koop, kamperen -op welke manier dan ook- was ineens populair geworden. Dat merkten wij toen mensen ons vroegen of ze met hun kampeerauto op ons terrein mochten staan” vertelt Marcel.

Een parkeerauto van vrienden mag je wel bij je huis zetten maar dat is wat anders dan een officiële camping runnen. Het stel besloot zich in het onderwerp te verdiepen en begon met de aanvraag van de vergunning. “Het verhaal gaat dat je zonder problemen tot zes kampeerauto’s van vrienden op je terrein mag hebben. Maar die vrienden kunnen dan natuurlijk niet via bijvoorbeeld de Park4Night app komen, dan is het overduidelijk commercieel. We huurden iemand in om het papierwerk voor ons te doen, die bleek niet echt een professional te zijn zullen we maar zeggen” lacht Maybritte. Deze ingenieur zei bijvoorbeeld dat er een invalidentoilet moest zijn maar toen Marcel en Maybritte uit pure nieuwsgierigheid zelf alle regels van de Junta de Andalucía gingen lezen bleek dat helemaal geen verplichting te zijn.

“Wij hadden natuurlijk al een basis staan, elektriciteit op diverse plaatsen op het terrein, een toiletgebouw en het zwembad hadden we al aangelegd voor de tenten. We hebben de plekken gemarkeerd, het verplichte recyclestation aangelegd en de entree van een stevige laag beton voorzien. Hard werk en een flinke investering in allerlei aanpassingen maar daarvoor hebben we nu wel een heel mooie plek weten te creëren” vertelt Maybritte.

Bij Mariposa Libre kunnen 14 kampeerauto’s terecht, Marcel en Maybritte willen het graag kleinschalig houden. “Voor nu vinden we het fijn dat we de mensen die op het terrein staan kennen. Natuurlijk hebben we niet met iedereen hele gesprekken, het is meer dat we weten wie er is. Even groeten of iemand bij de naam kunnen noemen als ze iets komen vragen vinden we belangrijk” aldus Marcel.

Heerlijk vakantiegevoel
Terwijl we over het terrein lopen worden bij de ene kampeerauto de stoeltjes net buitengezet, vanuit een andere komen twee kinderen die richting zwembad rennen en bij weer een ander stapt net een echtpaar op de fiets. Het vakantiegevoel is aanlokkelijk. Wat voor type mensen zijn de camperaars eigenlijk?

“De mensen die bij ons komen zijn mensen die dicht bij de natuur staan, ze houden van rust en het zijn avonturiers. In de winter zijn het overwinteraars, die mogen hier overigens maximaal een maand staan want we willen niet dat er hele vaste gemeenschappen ontstaan. In het voorjaar en najaar zijn het vooral mensen die rondtrekken, al dan niet werkend vanuit hun kampeerauto” vertelt Maybritte.

Hetzelfde type mensen is te vinden op de camperplaats MiluCar in Torrox Costa. Omdat deze vrijwel direct aan zee ligt komen de mensen hier vooral voor het strand en komen er in de weekenden meer (Spaanse) camperaars uit de omgeving. Marcelle en Martijn Brummelhuis openden hun camping voor kampeerauto’s in 2019. Hoewel ze met een caravan naar Spanje kwamen, zijn ze van nature geen kampeerders.
“Het was eigenlijk een soort van toeval dat we dit tegenkwamen en het bleek een schot in de roos. We huurden dit terrein en de 28 plaatsen waren meteen vol. Inmiddels hebben we aangrenzende terreinen aan de site toegevoegd en zijn bezig met het bouwen van een nieuw toiletgebouw met bijbehorende afwasplekken en ruimte voor de wasmachines. Uiteindelijk komen we uit op 90 plaatsen” vertelt Marcelle.

Marcelle & Martijn van MiluCar

Vanuit bed de zee in
Hun camperplaats ligt aan de kustweg, de gasten kunnen binnen twee minuten in de zee liggen. En dat is ook meteen wat veel mensen trekt. In het voorjaar en het najaar zijn de weekenden volledig volgeboekt, dan zijn het vooral de Spanjaarden die even willen uitwaaien op het strand. “We hebben hier allerlei nationaliteiten, het hangt van de tijd van het jaar af welke van hen de overhand heeft. En we vinden ze allemaal leuk. De Spanjaarden zetten een uitgebreid terras op en maken heel makkelijk contact. Een beetje zoals je dat ook ziet op het strand, hele groepen bij elkaar die het gezellig hebben. Mensen uit bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen zijn wat meer op zichzelf maar het leven in de kampeerauto speelt zich voornamelijk buiten af en er wordt op z’n minst altijd een praatje gemaakt” aldus Marcella.

Volgens de wet mag je maximaal zes maanden op één plek blijven staan. In Torrox Costa blijven sommige mensen drie tot vier maanden staan. “Het is hier in de winter een soort dorp, mensen leren elkaar dan goed kennen. We organiseren dan ook vaker activiteiten en zorgen voor Nederlandse snacks, als je zo lang van huis bent is een bitterbal op z’n tijd best lekker. Als het voorjaar dan weer begint en ze weer weg gaan vinden we het fijn, en als de zomer met de kortere verblijven weer voorbij is vinden we het ook weer fijn. Het is de perfecte afwisseling die het voor ons zo leuk maakt” vertelt Martijn.

Enorm populair
Veel mensen nemen de fiets mee en er zijn zelfs mensen die hun auto op de aanhanger vervoeren zodat ze de omgeving kunnen verkennen. Zowel Mariposa Libre als MiluCar bieden hun gasten de mogelijkheid een auto te huren. De extra services, zoals ook een stabiele wifi verbinding, een kast vol boeken, een honesty bar of verse broodjes maken beide plaatsen populair op de diverse kampeerauto-apps.

Zo populair dat er al reserveringen voor 2025 en zelfs aanvragen voor 2026 binnenkomen.
Is het een gat in de markt en moet iedereen met een stuk land nu ook een camping op gaan zetten?

Uit de verhalen van beide echtparen blijkt dat zij inderdaad succes hebben en er is zeker vraag naar mooie plekken. Langs de kust van Málaga zijn meerdere officiële kampeerplaatsen te vinden, op veel daarvan kun je echter niet je raam wijd openzetten omdat die dan tegen de kampeerauto van de buren aan klapt, ondanks dat er een wettelijk minimum is voor de grootte van een kampeerplek. Een goed alternatief is dus altijd welkom op de markt. Gemeenten staan inmiddels meer open voor dergelijke initiatieven maar je moet wel door een berg papierwerk heen werken. De algemene regels voor campings zijn opgesteld, en worden gecontroleerd, door de Junta de Andalucía. Elk detail moet gedekt zijn, hoe onzinnig het ook lijkt. Buiten dat moet je van alle markten thuis zijn of anders mensen inhuren die technische klusjes, de tuin en de schoonmaak van gedeelde ruimten voor hun rekening nemen.

Altijd vakantie?
Bij Mariposa Libre neemt Marcel de praktische klussen voor zijn rekening, bij MiluCar is dat Martijn. Maybritte is degene die voor de details zorgt en de verse broodjes en eieren van hun kippen bij de mensen aflevert. MiluCar heeft een officiële receptie waar Marcelle haar bureau heeft staan. Beide plaatsen hebben specifieke tijden voor aankomst en vertrek zodat de rest van de gasten niet gestoord wordt in hun rust. Sowieso staat er in de reglementen van de Junta de Andalucía dat er tijden van gegarandeerde stilte moeten zijn.

Alle vier ondernemers zijn het eens: het is fantastisch de hele dag vakantiegangers om je heen te hebben. Natuurlijk is het runnen van een camping werk, maar het is wel een heel fijne baan waarbij geen dag hetzelfde is. De behoefte aan vrijheid en genieten van wat de dag brengt dat zo typerend is voor mensen die met de kampeerauto op stap gaan, past precies bij wat Marcelle, Martijn, Marcel en Maybritte ook als hún ideale leven zien.

www.milucar.es
www.mariposalibre.eu

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)