Sta eens op!

Iedereen is zich er tegenwoordig van bewust dat een gezonde levensstijl positief wordt geassocieerd met het verminderen van ziektes en een langer leven. Je wordt er immers mee doodgegooid, reclames op de TV, boeken, interviews… Gezondheidsdeskundigen voeren al jaren een eindeloos gevecht tegen de steeds maar groeiende fastfood industrie, extreme werkdrukken en het bloedsnelle bestaan dat de gemiddelde mens tegenwoordig leeft. Toch is het zo dat een groot deel van de wereldbevolking het meeste van zijn dag zit. Om naar ons werk te komen zitten we in de auto, dan gaan we zittend werken en s’avonds ploffen we doodmoe neer op de bank; of natuurlijk de hele dag voor de televisie hangen, dat kan ook.

Volgens de World Health Organisation is lichamelijke inactiviteit wereldwijd de vierde belangrijkste risicofactor voor sterfte en sterven er jaarlijks ongeveer 3,2 miljoen mensen door onvoldoende lichaamsbeweging. Huidige wereldwijde schattingen laten zien dat één op de vier volwassenen en 81% van de adolescenten niet genoeg bewegen. Bovendien, naarmate landen zich economisch ontwikkelen, neemt het niveau van inactiviteit toe en kan het oplopen tot 70%, als gevolg van veranderende vervoerspatronen, toenemend gebruik van technologie voor werk en recreatie, culturele waarden en, daaruit, toenemend sedentair gedrag.

Dat is duidelijk dus, door vele uren per dag te zitten wordt het risico op sterfte door alle oorzaken verhoogd; dit kan worden verzacht door regelmatige lichaamsbeweging; om het negatieve effect van stoeluren te neutraliseren, is dagelijkse fysieke activiteit echter vereist. Dat is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Alle gezondheidsspecialisten begrijpen ook best wel dat de tijd vinden voor fysieke activiteit niet makkelijk is, en als de tijd gevonden is, ontbreekt de motivatie. Ze helpen echter graag met het vinden van iets passends voor iedereen, er is namelijk een enorm breed aanbod aan sport en activiteiten die niet veel tijd kosten, flexibel zijn en ook nog eens leuk. Je kan het zo gek nog niet bedenken. Wel eens van Hot Yoga gehoord? Of misschien toch maar gewoon wat vaker wandelen met de hond, dat neemt de hond je waarschijnlijk ook in dank af. Een simpele stappenteller kan een prima indicatie geven over hoe actief je bent op een dag, dat is dan ook een goede plek om te beginnen! Voor verdere informatie, neem contact op met je vertrouwde gezondheidsspecialist (huisarts, fysiotherapeut, etc.), die kan hulp aanbieden of doorverwijzen!

Picture of Amber de Kroes
Amber de Kroes

Clínica 95
Fysiotherapie - revalidatie - training

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)