Sparen versus obligaties

Nederlanders zijn beroemd om hun liefde voor sparen, maar is traditioneel sparen nog wel de moeite waard in deze tijden van historisch lage rentetarieven? Laten we enkele alternatieven onder de loep nemen om je spaargeld beter te laten renderen.

Voorbeeld 1: Nederlandse Staatsobligaties
Nederlandse staatsobligaties zijn een solide keuze. Met een AAA-rating behoren ze tot de veiligste beleggingen ter wereld

Voorbeeld: de obligatie ‘Nederlandse Staat 2% 15 juli 2024. Deze obligatie kan op het moment van schrijven, aangeschaft worden voor ongeveer €98,90. Op moment van aflossing (15 juli volgend jaar dus), heeft de obligatiehouder 2% verdiend maar ook de winststijging van €98,90 naar €100. Effectief levert dat een rendement op van 3,55% op jaarbasis op. Niet slecht voor de meest veilige belegging ter wereld, denk ik. …..

Daarnaast is er nog het voordeel dat, in het ergste geval, de bank of broker failliet gaat, de obligatie (dat geldt ook voor aandelen) buiten het faillissement vallen, want ze staan op uw naam. Het cash geld is gedeeltelijk gegarandeerd. Ook wil ik opmerken dat deze obligatie, maar dat geldt ook voor de andere voordelen, te allen tijde verkocht kunnen worden (als de beurs open is natuurlijk). U hoeft dus niet te wachten tot, in dit geval, tot 15 juli 2024. Waardoor dit ook nog eens een flexibel instrument is.

Voorbeeld 2: Obligaties van een Groot Italiaans Telecombedrijf
Voor wie wat meer risico niet schuwt, zijn obligaties van grote bedrijven interessant, zoals een Italiaans telecombedrijf. Met een BBB-rating bieden ze aantrekkelijke rendementen. Een 6-jarige obligatie met een couponrente van 7,5% zou een effectief rendement van ongeveer 6,6% opleveren.

Voorbeeld 3: Rabobank Certificaten
Een andere optie is investeren in certificaten van Nederlandse banken, zoals de Rabobank.
Let op; deze obligatie heeft een eeuwigdurende looptijd en nog enkele specifieke kenmerken met zich mee, waardoor hij een hoger rendement kan genereren, maar ook meer risico met zich meedraagt. Op het moment van schrijven geven deze ongeveer een rendement van 7%.

Belangrijk om te onthouden is dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Informeer jezelf goed en overweeg professioneel advies. Diversificatie is cruciaal; een mix van kortlopende en langlopende obligaties samen met andere beleggingen biedt stabiliteit.

Kortom, er zijn zeker alternatieven voor traditioneel sparen die aantrekkelijk kunnen zijn. Het draait om veiligheid en rendement. Diversificatie helpt om een beter financieel rendement te behalen. Blijf alert en volg de markt, want financiële omstandigheden veranderen. Wilt u eens van gedachten wisselen over mogelijke alternatieven voor sparen, kom eens langs bij Hugo in Marbella. Onze deur staat altijd open.

Foto: André Taissin

Picture of Kaspar Huijsman
Kaspar Huijsman

Founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)