Semana Santa vanaf de tribune

Sander Klomp

“Ze willen onze Semana Santa kapot maken! Ze nemen al mijn herinneringen af en van de processies blijft niets meer over!” Het klinkt als het surrealistische begin van een slechte thriller, maar aan het woord is mijn vriend en broeder José. Al jaren loopt hij precies drie plekken achter mij op Paaswoensdag als we de troon van de Cristo de la Sangre dragen. Door het jaar heen zien we elkaar regelmatig. Als het dan niet over de ruzies die hij met zijn vriendin heeft gehad gaat, bespreken we bij voorkeur alles wat met de Semana Santa te maken heeft. “De Semana Santa van Málaga is de allermooiste week van het jaar” roept hij dan steevast.

Maar nu is de toon heel anders: “De officiële route is al bijna honderd jaar hetzelfde, waarom moet dat nu ineens anders?” Het antwoord op die vraag is eigenlijk niet zo moeilijk, want al uitgebreid besproken in alle kranten en zelfs op televisie. Vrijwel alle broederschappen wilden al lange tijd de Recorrido Oficial veranderen, omdat de oude onlogisch, onhandig en onveilig was. Toch zijn er veel mensen, voornamelijk mensen met een abonnement op een stoeltje langs die route, die het er hardgrondig mee oneens zijn.

Het is dan ook een hele operatie geweest. Een kwart van alle abonnementshouders moest een nieuw plekje toegewezen krijgen. Dat is goed gelukt. Zo´n negentig procent ging meteen akkoord met hun nieuwe plekje. José niet. “We zitten al jaren aan Calle Larios en hebben nu een plekje in Molina Lario gekregen. Van de hoofstraat van Málaga worden we verhuisd naar een zijstraat.” Ik wil nog inbrengen dat hij op 40 meter van de Kathedraal komt te zitten en dus een bevoorrecht mens is, maar weet dat dat tevergeefs zal zijn.

En natuurlijk gaat zo´n grote verandering gepaard met het verlies van enkele mooie tradities. Enkele emblematische straten zullen niet of veel minder door de verschillende processies aangedaan worden. De legendarische Tribuna de los Pobres, dé plek voor de ‘gewone’ Malagueño om de processies te zien, zag elk jaar zo´n vijfendertig processies aan zich voorbijtrekken. Dit jaar zullen het er nog maar een handjevol zijn. Daar staat wel tegenover dat meer broederschappen dan ooit nu de Kathedraal binnen kunnen gaan.

Gelukkig blijven er ook genoeg dingen precies zoals ze al ruim 500 jaar gaan. Pollinica zal op zondag zoals ieder jaar de eerste zijn. Op maandag zullen de mensen al vroeg langs de route staan om el Señor de Málaga te zien. Op dinsdag zal de bloemenmantel van Las Penas door de straten trekken en op woensdag zal er een gevangene vrijgelaten worden. Op donderdag zal het Legioen de straten innemen en op vrijdag zal de straatverlichting uitgaan voor Servitas. En maakt u zich over José geen zorgen. Hij zal de Semana Santa dit jaar vanaf zijn stoeltje naast de Kathedraal bekijken. En na afloop, als we elkaar weer treffen, zal hij weer vertellen dat het de mooiste week van het jaar was. Tenminste, als hij niet net ruzie heeft gehad met zijn vriendin.

Meer weten over de Semana Santa?  Sander Klomp is dé Semana Santa kenner van Málaga. Hij schreef er een online gids over die te downloaden is op zijn website www.ditismalaga.nl. Daarnaast is hij opgeleid tot officiële gids over het thema Goede Week. In de weken voor en tijdens de Paasweek organiseert hij rondleidingen met dit thema. Dé mogelijkheid om alles over deze speciale week te weten te komen!voor meer informatie en contact kijk je op zijn website www.ditismalaga.nl .

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Higo o breva?

Heel oplettende mensen zal het opgevallen zijn: in juni zijn er verse vijgen te koop en in september weer. Maar de vruchten zien er later

BinckBank bereikbaar!

Persoonlijk contact- gewoon per telefoon Even langskomen voor een goed gesprek over beleggen en een kopje koffie zit er nu niet in. Maar natuurlijk kunt

flessen wijn

Wijn uit La Axarquía

Verborgen op het platteland van Sayalonga ligt de bodega van de Nederlanders Clara Verheij en André Both. De wijn die zij maken wordt over de

Overwinterleed

“Het is toch te gek voor woorden meneer, dat ik hier een 4-seizoenen dekbed moet kopen omdat ik het koud heb terwijl we hier in

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)