Ondernemen aan de Costa del Sol

De Costa del Sol is waarschijnlijk het meest internationale gebied van Spanje. Vooral in de kustplaatsen zitten veel Nederlandstalige dienstverleners en bedrijven. Maar ook in het binnenland zijn ondernemende Nederlanders te vinden. Ik vroeg Martijn Reuvers, mede-eigenaar van het Kartcenter Campillos naar zijn ervaringen met ondernemen in Spanje. 

Tekst: Femke Eliza Utrecht.

Ik ben in 1994, toen was ik 12 jaar, met mijn ouders naar Gran Canaria verhuisd. Daar ben ik begonnen met karten, in eerste instantie als hobby. In het kader van ‘maak van je hobby je werk’ besloot ik dat ikzelf een kartbaan wilde runnen. Maar Gran Canaria is te klein voor twee kartbanen, er zat niets anders op dan op zoek te gaan naar een locatie elders in Spanje. Nadat we uitgebreid de kaart en de omgeving hadden verkend besloten dat Campillos voor ons ideaal zou zijn. Het ligt relatief centraal in Andalusië en is dus goed bereikbaar. We wilden ons specifiek op race-liefhebbers richten. Een locatie aan de kust is geschikt als je voornamelijk toeristen wilt trekken, maar dan heb je niet de ruimte voor een grote racebaan en dat is wat de liefhebbers, en ikzelf, wèl graag willen. Het liep echter allemaal wat anders dan gepland….

De crisis sloeg toe
In 2005 begonnen mijn vader en ik met de aanleg van een korte baan van 500 meter en een grote baan van 1,5 kilometer. Toen we alles net op de rit hadden sloeg de crisis ongenadig toe. Mensen die voor hun hobby raceten moesten hun motor of kart verkopen om te kunnen overleven. Er zat voor ons niets anders op dan flexibel te zijn en de plannen om te gooien. De grote baan wordt nu gebruikt voor mensen die bij ons een kart huren. We werken veel met groepen: vrijgezellenfeesten, groepen vrienden en bedrijven. Onlangs kwam er nog een grote groep personeel van Ferrari.

Juist omdat we niet aan de kust zitten hebben we besloten ons aanbod uit te breiden. Het idee is dat mensen dan een groot deel van de dag hier kunnen doorbrengen: karten, eten en dan nog een drankje. In de zomer organiseren we sowieso in de weekenden regelmatig feesten met livemuziek. Het feit dat de Caminito del Rey dichtbij zit is voor mensen ook een uitnodiging om een dag het binnenland in te trekken. En sinds enkele maanden zit er op ons terrein een Engels bedrijf met een outdoor sky-diving simulator. Die samenwerking verloopt uitstekend, liefhebbers van een avontuurlijk uitje vinden alles nu op één plek.

Ondernemen in Spanje
Ik woon sinds mijn twaalfde in Spanje en kan geen vergelijking maken met het ondernemerschap in Nederland. Maar ik herken wel het geklaag over bureaucratie. Hoewel ik moet zeggen dat de gemeente de laatste jaren meer medewerking verleent dan voorheen. Op zich ook logisch, we zorgen voor directe en indirecte werkgelegenheid en dat is in het belang van de stad. In een normaal weekend komen hier gemiddeld 300 mensen en tijdens evenementen tussen de 500 en 600, dat merk je in de lokale economie. We zullen zien wat er na de gemeenteraadsverkiezingen gebeurt.  

Ik denk dat zowel de politiek als de media veel invloed hebben op de economie in Spanje. En dan bedoel ik vooral de invloed die ze hebben op het beeld dat burgers hebben van de economie. Aan sommige onderwerpen wordt veel aandacht besteedt en aan andere zeer weinig en ik vraag me regelmatig af of de informatie überhaupt wel correct is. Maar de gemiddelde burger laat zich er wèl door beïnvloeden.

Nog even een milieudingetje: zijn elektrische karts net als de auto’s de toekomst?

Ik heb samen met een Italiaans raceteam gewerkt aan de ontwikkeling van een elektrische kart. Ik heb er ook al in gereden maar het is toch niet hetzelfde. De sfeer van een racebaan gaat er niet op vooruit, juist die geur van benzine en het geluid van gierende motoren horen bij de race-ervaring. Als je zelf aan het racen bent en je hoort je tegenstander achter je rijden geeft dat een kick, dat heb je met elektrische karts niet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de voorkeur geef aan de karts die ik hier heb, dat zijn tweetaks motoren, uniek in Andalusië.

kartingcampillos.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)