Leven op het platteland

“Life at the campo is hard, but at least you know you are alive”, dit werd 11 jaar geleden tegen ons gezegd door de vorige eigenaar van ons huis. Een flamboyante Engelse muzikant die met zijn lovely wife op het punt stond wederom te emigreren, ditmaal naar Bulgarije. En wat had hij achteraf gelijk! Het leven op het platteland is niet voor iedereen weggelegd, er is namelijk altijd wat te doen of te repareren. Veel tijd en geld gaat naar ‘houden wat je hebt’ en dat frustreert wel eens.

Zo was het voor ons de afgelopen twee maanden weer prijsschieten. Problemen met het toilet, het bleek dat de sceptic tank aan vervanging toe was en dat deze, uiteraard volgens de nieuwe geldende eisen, vervangen moest worden. Daar sta je dan zo’n groot gevaarte te bestellen in je beste Spaans, waarop de dame achter de balie je verzekert dat je een behoorlijk Andalusisch accent hebt. Waarvan akte, het moet niet gekker worden. Graafmachine bestellen en een mannetje regelen om de sceptic te komen plaatsen. En weken later nog met een half omgewoelde boomgaard zitten omdat al de overtollige aarde ook weer afgevoerd moet worden. Er moet tussendoor ook nog gewoon gewerkt worden door ons, dus dat wordt weer eens op de lange baan geschoven.

Vervolgens hebben we een waterpomp die om de haverklap aanslaat. Nou is het goed dat hij aanslaat, maar niet elke 2 seconde. We hebben een eigen bron dus ons water wordt eerst opgepompt naar een deposit en van daaruit zorgt een andere waterpomp ervoor dat het netjes uit de kraan komt. Op zoek naar een lekkage ontdekt ons mannetje dat de boiler een soort van ontploft is. Het water dat uit de bron komt is niet al te schoon dus mineralen en roest verkorten de levensduur van zo’n boiler stevig. Dat wordt een nieuwe boiler, hardop vragen we ons af hoe lang, of liever hoe kort, deze laatste überhaupt geleefd heeft. Wat volgt is het waterfilter in de keuken dat ons bronwater omzet in schoon drinkwater. Gelukkig hebben we daar een abonnement voor afgesloten, dus dit wordt netjes en snel opgelost zonder dat het weer al te veel in de papieren loopt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan; nieuwe kraan, zwembad, wasmachine en een veranda die verzakt doordat het dan weer te droog en dan weer te nat is. Never a dull moment, dat is zeker. Zouden we het anders willen? Weer in een rijtjeshuis in de stad willen wonen met alle gemakken en comfort? In een land waar zo’n beetje alles voor je geregeld en bedacht wordt? Het antwoord is nee.

Natuurlijk balen we wel eens als we voor de zoveelste keer iets moeten vervangen of laten repareren. Maar we waren gewaarschuwd en die tellen voor twee! We laten ons dus niet zo snel gek maken en kijken vooral naar de voordelen die het leven op het platteland ons opleveren. Want hoe tof is het dat we zomaar een feestje te kunnen geven voor 50+ gasten? Uren op de veranda kunnen genieten van een drankje met een geweldig uitzicht. Maar liefst 3 honden hebben rondlopen die we niet hoeven uit te laten. Onze zoon ‘uit huis’ kan gaan terwijl hij op hetzelfde terrein blijft wonen. Altijd parkeerplek voor de deur. En … buiten, heel veel buiten kunnen zijn.

Okey it’s a hard life, but someone has got to do it!

Joyce van Ombergen-Jong
Internship & personal coach

jongleren.es / yourjourney.academy

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Sierra de Cazorla, Segura y Villas

Het Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y Villas is met bijna 210.000 hectare het grootste beschermde natuurpark in Spanje. Door het gebied stromen vele

Rare beestjes

Dat er allerlei parasieten bestaan die op je huisdier kunnen gaan leven, dat weet hopelijk bijna iedereen. We hebben het dan voornamelijk over vlooien en

Lekker slapen

In deze rare tijd vliegen de adviezen om je oren om zoveel mogelijk gezond te blijven: een gezonde levensstijl bestaande uit regelmaat, goede voeding, beweging,

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)