Kwetsbaar als je ligt

Als slaapadviseur sta ik graag naast je (nieuwe) bed en hoor ik graag als eerste wat je voelt en hóe het voelt. Dat jij daarbij ligt en ik sta is logisch maar ook heel handig: liggend is de mens het meest kwetsbaar in alle aspecten. Dat verklaart waarom de psychiater je het liefst liggend ondervraagt.

Alleen dáárom ja! Stel dezelfde vraag aan een persoon in staande houding en in liggende houding. Uiteindelijk zal de content hetzelfde zijn maar de manier waarop het wordt gebracht is totaal anders en dat kan vaak interessanter zijn voor een specialist om onderliggende kwaaltjes boven tafel te krijgen: een goede analyse van de ontvanger is vaak belangrijker dan de boodschap van de zender. Zo zul je op een exact dezelfde vraag in liggende houding passiever en ontvankelijker antwoorden dan staand. Staand ben je letterlijk standvastiger en reageer je meer nuchter en assertief.

Als ik mensen uitnodig voor een proefligging kunnen er 2 dingen gebeuren:
1) men gaat -al dan niet na enige aarzeling over of dat wel normaal is -gewoon liggen en binnen enkele seconden voelt men zich thuis in mijn showroom, heerlijk!
2) men vertikt het om ´ergens vreemd´ horizontaal te gaan. Makkelijk enerzijds, want het excuus ´ik slaap zelfs op de grond´ is voor mij een reden om direct een grote strik om het bed te doen en een afspraak in te plannen voor bezorging, maar de uitdaging blijft voor mij optie 1.

Dat betekent vaak nóg een bakkie koffie, doorvragen, beginnen met zitten en uiteindelijk (na mijn uitleg dat je slapen doorgaans liggend doet) gewoon…..liggen! Zonder je technisch te vervelen kan ik je verklappen dat een slaapadviseur niet veel meer kan doen dan technisch te bekijken hoe en hoever je schouders en onderrug (de meest zware uitstekende delen van het lichaam) wegzakken in een matras. Is dat meer dan plusminus 2 cm. dan is het matras te zacht voor je, is het minder dan een centimeter dan is het gewoon te hard. En dan nóg een illusie minder: élk soort matras komt hiervoor in aanmerking. Zo simpel is dat: voor de rest komt het aan op persoonlijke voorkeuren.

Lekker liggen en genieten van rust is net zo essentieel als gezond eten en een algehele balans tussen werken en ontspannen.

 

Foto: SHVets Production

Picture of Kees Diks
Kees Diks

Kees Diks ontwerpt bedden en banken op maat. Na jaren in de provincie Cádiz te hebben gewoond runt hij nu een speciaalzaak in Torremolinos.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)