Je beleggerskeuzes uitleggen

Ik denk dat iedere belegger een ander persoon moet kunnen uitleggen waarom hij in een bepaald aandeel of Etf belegt. Daar zijn twee redenen voor: die andere persoon kan je wijzen op eventuele fouten in je redenering, maar misschien nog wel belangrijker is dat je door hardop te zeggen waarom je iets doet je kunt dubbelchecken of je eigenlijk wel echt overtuigd bent.

Het moge duidelijk zijn dat ‘dit hebben ze op TV gezegd’ of ‘mijn buurman belegt hier ook in’ nou niet echt overtuigende redenen zijn om ergens geld in te investeren. Uw eigen duidelijke visie op een belangrijke wordende sector is een goed uitgangspunt. En bent u op de hoogte van het meerjarenplan van een onderneming, de verschillende ratio’s en het orderboek, dan denk ik dat u goed bezig bent.

Naast het aan een ander kunnen uitleggen waarom u in een bepaald aandeel investeert, vind ik dat iemand ook kunnen uitleggen op welke wijze hij dit doet. Het maakt nogal uit op welke punt u instapt, of u dat direct via het aandeel of wellicht via een derivaat doet en of u ook een ‘stop-loss’ of ‘neem-winst’ order heeft geplaatst. Ik ken niet veel beleggers die ongeacht de koersontwikkeling en kerncijfers onvoorwaardelijk hun geld in een bepaald bedrijf of sector stoppen. Het kán wel, als je tot in detail bent ingevoerd in de business, de markpositie etc. en overtuigd bent dat de waarde vroeg of laat van 10 euro naar 30 euro gaat, met misschien een tussenstop op 5 euro.

Voor een ‘gemiddelde belegger’ denk ik dat het nuttiger is om wel degelijk stil te staan bij de instapmomenten, bijvoorbeeld via het gefaseerd inkopen van een positie. Natuurlijk moet een belegger altijd vertrouwen in de onderliggende waarde hebben, maar voor u portefeuille maakt het nogal verschil of uw gehele positie op 20 hebt geopend, of dat u begonnen bent op 15 en met extra inkopen op een lagere koers gemiddeld op 12 bent gestart. In 2022 tot nu toe is wel weer gebleken dat dergelijke manieren toch weer succesvol zijn. Natuurlijk had het ook kunnen zijn dat u na de eerste aankoop op 15 er geen aandeel mee bijkomt als de koersen alleen maar stijgen – dat moet u zicht goed realiseren.

Als u goed kunt uitleggen waarop u in een aandeel belegt EN u kunt ook nog aan geven op welke koersen u bereid bent te kopen en later te verkopen, dan denk ik dat u goed bezig bent. En mocht uw gesprekspartner toch nog goede opmerkingen hebben, dan is dat mooi meegenomen.

Taco te Gussinklo
Taco te Gussinklo

Beleggingsexpert bij Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en zelf ook gepassioneerd belegger.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

chocolate

21 maart – wie ben ik?

Ik ben een vragensteller. Ik ben altijd geïnteresseerd in het hoe en waarom van dingen. Dat is heel handig in mijn vak. Op de meeste

28 mei – gelukkige cumpleaños

Gisteravond zat ik nog tot laat buiten, onder een prachtige sterrenhemel en met het requiem van Mozart op de achtergrond, een beetje te mijmeren. Ik

Ruisend hart

Je bent met je hond of kat naar de dierenarts geweest en er wordt een hartruis geconstateerd. Wat betekent dat eigenlijk? Het hart heeft 4

Wandelen in groen Grazalema

Het landschap bij het dorpje Grazalema ziet eruit alsof een reus een enorm rotsblok heeft verkruimeld en uitgestrooid over de opvallend groene en boomrijke bergflanken.

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)