Is de kopermarkt een kopersmarkt?

Veel mensen vragen zich af wat er met de kopermarkt gaat gebeuren, vooral in relatie tot de groeiende vraag naar elektrische auto’s en batterijen voor schone energieopslag. Koper is een essentieel onderdeel van deze technologieën, en daarom is het belangrijk om meer te weten te komen over de vooruitzichten en waar beleggers op moeten letten.

Op de lange termijn is koper een zeer interessant beleggingsproduct. Maar, let op, op korte termijn kunnen de marktomstandigheden anders zijn. De vraag naar koper wordt voornamelijk gedreven door de groeiende vraag naar elektrische auto’s, waarin soms wel 80 kilo koper wordt gebruikt. Het ontwikkelen van nieuwe kopermijnen is echter een langdurig en kostbaar proces. Dit betekent dat de huidige productiecapaciteit niet voldoende is om aan de vraag te voldoen.

Een interessant artikel in het FD (Financiële Dagblad) benadrukte recentelijk de uitdagingen in de kopermarkt. Een mijn in Mongolië, bijvoorbeeld, werd pas na 20 jaar in gebruik genomen, nadat er enorme investeringen waren gedaan in betonnen tunnels, wegen, luchthavens en elektriciteitscentrales. Het winnen van koper is niet alleen een complex proces, maar ook een politiek gevoelige kwestie, aangezien landen die grote koperreserves hebben vaak terughoudend zijn om deze grondstoffen te laten wegvloeien.

Koper is het op twee na meest gebruikte metaal in de energiesector, na ijzer en aluminium. De vraag naar koper zal naar verwachting tegen 2040 met meer dan 50% toenemen, terwijl de huidige productie slechts 16% van deze vraag kan invullen. Dit betekent dat er een aanzienlijk tekort zal ontstaan, wat naar alle waarschijnlijkheid de prijs van koper zal doen stijgen.

Als belegger zijn er verschillende manieren om te investeren in de kopermarkt. Een populaire keuze is het kopen van de WisdomTree Copper ETC, een beursgenoteerd product dat is gebaseerd op koperfutures. Dit stelt beleggers in staat om een kleinere positie in te nemen en te profiteren van de mogelijke prijsstijgingen.

Daarnaast zijn er ook individuele bedrijven in de koperindustrie waarin belegd kan worden. Enkele van deze bedrijven zijn:
BHP Group: Met een marktkapitalisatie van ruim 150 miljard dollar is BHP Group een van de grootste spelers in de sector. Ze werken samen met Rio Tinto en hebben aanzienlijke koperreserves.
Southern Copper, met de grootste koper reserves op dit moment van ruim 44,8 miljoen ton.

Misschien wilt u de kopermarkt of een andere sector bespreken of heeft u hele andere vraag over uw beleggingen neem dan contact met mij op. Ik kijk er naar uit om u te helpen om samen een succesvolle belegging strategie te ontwikkelen.

Foto: Calitore

 

De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Kaspar Huijsman
Kaspar Huijsman

Founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Brood op de plank

Brood is een van de basiselementen van het Mediterraan dieet. Hoewel er de laatste jaren massaal de toevlucht is genomen tot het geïndustrialiseerde brood, zijn

Geen hand voor ogen

Tijdens een hoorcollege in het 5e jaar van Diergeneeskunde kregen we een filmpje van een hond te zien. We zagen een Yorkshire terrier los in

Wijntjes drinken in Málaga

Málaga is de op één na grootste stad van Andalusië en de hoofdstad van de Costa del Sol. Het heeft een overvloed aan eigenzinnige musea,

300 miljard schuld

In meerdere van onze wekelijkse beleggersvideos op ons YouTube kanaal Hugo Investing, kwamen we er ook nu niet onderuit om het over China te hebben.

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)