feria de los pueblos

Het zonnige Fuengirola

Het zonnige Fuengirola

‘Un sol de ciudad’ is de tekst in het logo van Fuengirola. Het is inderdaad vrijwel altijd zonnig in de stad, waarvan de tien vierkante kilometer aan oppervlakte grenst aan een kustlijn van acht kilometer. Aan de lange strandboulevard liggen de zeven brede zandstranden met uitstekende voorzieningen. Deze zijn zo aantrekkelijk dat er jaarlijks honderdduizenden toeristen afkomen op deze bestemming in het hart van de Costa del Sol.
Tekst en foto’s Else Beekman
Castillo sohail van boven
Castillo sohail van boven

Fuengirola ligt op dertig kilometer ten zuidoosten van Málaga en ingeklemd tussen Benalmádena in het oosten en Mijas in het noorden en westen. Bij de westelijke grens met Mijas mondt de rivier Fuengirola uit in zee. Deze speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Die groeide uit van klein vissersgehucht tot een van de meest dichtstbevolkte gemeentes van Spanje, met 7.500 inwoners per vierkante kilometer. 30% van de vaste inwoners is buitenlander. Onder hen zijn opvallend veel Scandinaviërs. Naast veel Spanjaarden completeren Britten, Nederlanders, Belgen, Marokkanen, Oost-Europeanen en Zuid-Amerikanen deze smeltkroes van culturen. Er zijn maar liefst 131 verschillende nationaliteiten geregistreerd. Dit gegeven komt elk jaar in het laatste weekend van april tot uiting tijdens de ‘Feria Internacional de los Pueblos’. Vijf dagen lang presenteren ruim 30 van die culturen hun eigen folklore, tradities en gastronomie. Een waar ‘rondje om de wereld’ zonder Fuengirola te verlaten.

Ondanks de vele buitenlandse inwoners is de stad op veel plekken nog verrassend Spaans en authentiek. De toeristen houden zich vooral op in en rond het centrum dat grenst aan de haven. Veel buitenlandse residenten bevolken het centrum van Los Boliches. Daarnaast is Fuengirola in het hoogseizoen vooral een geliefde bestemming voor Spanjaarden die er de hitte van het binnenland ontvluchten. Dankzij de prettige mix van voorzieningen voor dit gemixte publiek biedt de stad ‘voor elk wat wils’.

Hoe het begon

Net als op talloze andere plekken langs de Spaanse kust, vond men ook in Fuengirola bewijzen voor de aanwezigheid van Feniciërs, Puniciërs, Romeinen, Visigoten en Arabieren. De belangrijkste nog bewaard gebleven resten zijn het kasteel Castillo Sohail, de Romeinse resten van Finca del Secretario en de Romeinse warmwaterbronnen Termas de Torreblanca. Feniciërs stichtten hun dorp bij de monding van de rivier. Later noemden de Romeinen de plaats Suel. Arabieren veranderden dit fonetisch in Suhayl en bouwden in de 10e eeuw in opdracht van de grote heerser Abderraman III uit Córdoba op de 38-meter hoge heuvel bij de monding van de rivier een fort. Hier vandaan werd Fuengirola eeuwenlang verdedigd tegen gevaren van buiten.
Het kasteel is nog in goede staat en te bezichtigen (van di-vrij van 10-14 uur, za en zo ook van 15:30 tot 18 uur). Inmiddels is het een belangrijke concert- en evenementlocatie. Waar eeuwenlang soldaten rondliepen en handelaars schuilden op hun weg van Málaga naar Gibraltar, worden nu jaarlijks in oktober Duitse bierfeesten gehouden, zijn er middeleeuwse markten of treden tijdens festivals in de zomer beroemde internationale artiesten op zoals Sting en Jamie Cullum. Zonder evenement is het kasteel een prachtig uitkijkpunt.

Fuengirola ontwikkelde zich vanaf het prille begin voor onze jaartelling tot nu vanuit de plek aan de rivier, de plek waar nu Los Boliches ligt en vanuit Carvajal. Hier waren de stranden zo dat vissers er gemakkelijk met hun bootjes konden aanmeren en vertrekken. Rond de woningen van de vissers ontstonden kleine dorpskernen. In 1916 werd het allereerste treinspoor tussen Málaga en Fuengirola aangelegd met een halte in Los Boliches en vanaf de jaren 20 reden er de eerste auto’s. Nieuwe busverbindingen maakten de stad relatief goed bereikbaar voor de eerste toeristen en in 1975 werd de elektrische treinverbinding tussen Málaga en Fuengirola geopend. Deze bestaat nog steeds en behoort tot de meest gebruikte trajecten van de korte afstandstreinen van Renfe-Cercanías. De trein brengt je in 40 minuten naar het centrum van Málaga.

Romeinse resten

De Romeinse resten van Finca del Secretario stammen uit de 1e tot 4e eeuw van onze jaartelling. Ze werden in 1987 ontdekt bij werkzaamheden aan de weg die erachter loopt. Sinds 2008 is het gratis toegankelijk voor publiek dat er resten van de gebouwen waar vis werd gezouten, aardewerk werd gemaakt, enkele opslagruimtes, ovens en goed bewaard gebleven warmwaterbronnen aantreft. De belangrijkste vondst was de Venus van Fuengirola gemaakt van marmer uit de Sierra de Mijas. Deze is nu te zien in Casa de Cultura van Fuengirola.
De Termas Romanas de Torreblanca werden eveneens in de jaren 80 ontdekt bij verbredingswerkzaamheden aan de kustweg N340. Het gaat om resten van de muren en grote stenen die toebehoorden aan een Romeins badhuis uit de 1e eeuw van onze jaartelling. Omdat ze op particuliere grond lagen, heeft het de gemeente jaren gekost om dit in handen te krijgen.

Fuengirola Ayer y Hoy

De recente geschiedenis van Fuengirola is te zien in een fototentoonstelling in open lucht ‘Fuengirola Ayer y Hoy’, die grotendeels is opgesteld langs de boulevard van Los Boliches. De oudste foto’s zijn uit 1900 en de jongste foto’s stammen uit de bloeiperiode van het toerisme in Fuengirola in de jaren 50, 60 en 70. Dat de steeds massalere komst van Noord-Europese toeristen het karakter van de vissersstad flink veranderde, is mooi te zien op de zwartwitfoto’s.

Fuengirola per buurt

Niet het gebied rond het kasteel maar dat rond Plaza de la Constitución en de haven wordt inmiddels gerekend tot het historisch centrum van Fuengirola. Om de stad beter te leren kennen, verdelen we deze in de zones van oost naar west: Carvajal, Torreblanca, Los Boliches, het centrum, de haven en Fuengirola-West.

Carvajal-Torreblanca

Het kleine gehucht Carvajal ontstond vanaf de jaren 50 tegen de grens met Benalmadena. Oude huizen staan hier nog letterlijk op het strand. Doordat hier ook de gemeentegrens ligt, is het een beetje niemandsland. Omdat weinig toeristen het weten te vinden, hangt er een ongedwongen, beetje hippie-achtige en erg Spaanse sfeer. Sinds de grote opknapbeurt van dit laatste gedeelte van de boulevard in 2015 wordt de buurt aan het strand wel steeds populairder. Dit gegeven trekt ook meer horecagelegenheden die het aandurven hier een zaak te beginnen. Bij chiringuito El Kalifato zit je heerlijk op het gras dat direct aan het strand grenst. Op de kaart staan de traditionele gerechten die je bij elk strandrestaurant in de provincie kunt bestellen. Ietsje meer westwaarts vallen de gekleurde parasols op van La Cubana. Een begrip in de wijde omtrek. Je waant je er vanwege de originele bankjes, fleurige tafelkleden en sfeer een beetje in Tarifa. Hier kun je terecht voor smoothies, wraps, nacho’s, hamburgers, brochetas en ceviches. Het eten wordt ook op de strandbedden geserveerd. Verderop liggen aan het begin van de boulevard de regionaal beroemde restaurants van de gebroeders Los Marinos, Paco en José. Paco heeft een traditionele maar erg goede chiringuito op het strand en José trekt met zijn vrij sjieke restaurant aan de straatkant er tegenover mensen uit de wijde omtrek aan. Het restaurant heeft een goede vermelding in de Michelin Gids. Op de bergflank boven dit gedeelte van Carvajal ligt woon- en vakantieresort Reserva del Higueron, een waar mekka voor de lokale happy few. Wie echt op Michelinsterniveau wil eten kan hier terecht bij restaurant Sollo (Sollo.es) en Arara van de chef Diego Gallegos (hierover elders in dit nummer meer). Weer beneden aan het strand vind je op nummer 141 aan de boulevard de lekkerste pasta’s, pizza’s en antipasti bij Mia’s Pizzorante. Het is een begrip in de omgeving en je moet er vrijwel altijd reserveren om er in de oergezellige huiskamersfeer te kunnen eten. Ernaast zit Gastrobar R met vlees van goede kwaliteit. Een kilometer verder is op nr. 119 onlangs een vestiging van Pura Cepa Sherry House geopend. Culinaire hoogstandjes vermomd als tapas die als aantrekkelijke schilderijtjes worden geserveerd begeleid door de lekkerste wijnen en sherry’s.

Torreblanca

Bovenin de over de heuvels gedrapeerde wijk Torreblanca kun je heerlijk Libanees eten bij Boutique Hotel Las Islas (LasIslas.info). Dit ligt ietwat verstopt maar goed aangegegeven in een lommerijk begroeide oase met zeezicht en een zwembad. Weer beneden op de boulevard ligt op nr. 98 het erg goede Thaise restaurant Sawasdee. De entourage is niet de gezelligste maar het eten is echt goed. Erachter op de oude kustweg N340 tref je nog een bijzonder monument aan. Het is een beeld op ware grootte van een SEAT-600 en een eerbetoon aan de eerste zomertoeristen die overal vandaan naar Fuengirola trokken om er hun zomers door te brengen.

seat-500
seat-500

Het autootje dat tot 1973 in Spanje werd geproduceerd, staat zodoende symbool voor het begin van de voorspoed van de stad. Bij het strand liggen hier veel hotels en appartementencomplexen, waardoor het hier steeds drukker wordt op het strand. In Torreblanca ligt ook een filiaal van de Nederlandse winkel Attent Holandes voor wie tijdens zijn vakantie of verblijf trek heeft in pindakaas of Hollands brood.

Los Boliches

Bij Arroyo Pajares begint de vroegere visserswijk Los Boliches. Wandel je verder over de boulevard, loop dan tot je een groot Romeins monument ziet. Daar wandel je via Plaza San Rafael even naar de hoofdstraat Avenida de Los Boliches met talloze winkels en horecagelegenheden. Vanwege het vele aanwezige grondwater en de twee rivieren Pajares en Real waar de wijk tussen ligt, werd hier ooit ook veel groente zoals uien, radijs, tomaten, bonen en aardappelen verbouwd. Veel bewoners bewerkten overdag hun land om ‘s avonds en ‘s nachts te gaan vissen. Vissers werden ‘pataspelas’ (gepelde poten) genoemd, vanwege de kapotte vellen op hun onderbenen na het binnenhalen van de netten. Boeren werden ‘catetos’ genoemd. Nog steeds vinden locals dat Los Boliches niets te maken heeft met Fuengirola. Óf je bent een ‘Bolichero’ óf je bent een ‘Fuengiroleño’ en de grens daartussen is de rivier.
Naast de ruime stranden met tal van voorzieningen, hotels en horeca vind je in Los Boliches nog veel laagbouw en kleine, gezellige winkelstraatjes, waarvan een deel ook slechts toegankelijk voor voetgangers. Omdat hier vooral veel Finnen, maar ook andere Scandinaviërs wonen, vind je hier veel op deze doelgroep gerichte winkels en horeca. Op nummer 97 van de Avenida de Los Boliches zit ‘gouwe ouwe’ Mesón Salvador. Een erg goed Spaans restaurant. Schuin tegenover in Calle Francisco Cano ligt nog zo’n authentieke parel Taberna El Callejon. Aan de avenida op nummer 95 vind je het Nederlandse grand café Santé, met naast internationale gerechten ook heerlijke saté en andere Nederlandse hits op de kaart. Voor koffie en wat zoets of een smoothie kun je de hele dag terecht bij Granier op nr. 99. Hiernaast ligt de overdekte markt van Los Boliches die dagelijks tot een uur of twee open is. De allerlekkerste sushi in Fuengirola eet je op nr. 108 in het piepkleine Kamura Sushi (wel reserveren!) en even verder ligt de natuurvoedingswinkel Bionatura met een ontzettend uitgebreide collectie biologische producten, ook verse. Weer richting Plaza San Rafael zit de kleine onopvallende Churrería Alcalá waar de lekkerste churro’s van heel Fuengirola worden geserveerd. In het weekend moet je wel in de rij staan voor een tafeltje. In de straatjes die parallel lopen aan de Avenida de Los Boliches vind je nog meer lekkere en bijzondere restaurants zoals de Pulpería Freiduría El Choco voor de lekkerste gefrituurde vis of echte Tex-Mex bij El Paso in Calle Francisco Cano 39. Een klassieker sinds 1987 waar je swingend op live-muziek met een enorme hoed op je hoofd je taco’s of enchilada’s eet. Op deze hoogte aan de boulevard is op nr. 81 de tapas heerlijk en origineel bij El Tapeo Andaluz. Vegetariërs kunnen voor goed eten terecht bij Vegetalia in Calle Santa Isabel 8.

beeld-virgen-del-carmen-los-boliches

Officeel ligt het feriaterrein van Fuengirola niet in Los Boliches, maar het grenst er wel direct aan. Wekelijks op dinsdagochtend wordt hier een grote markt met verse producten en kleding en accessoires gehouden en op zaterdag is er een vlooienmarkt die mensen uit de wijde omgeving naar de stad lokt op zoek naar curiositeiten, tweedehands vondsten en andere hebbedingen. Aan het einde van het terrein ligt Palacio de la Paz. In dit theater cq concertzaal met ruimte voor 700 personen zijn regelmatig optredens.

Het centrum

Het centrum van Fuengirola heeft – als het je lukt door de hoogbouw heen te kijken – veel leuke plekjes. Het drukste is het op en rond Plaza de la Consitución waar ook de oudste barokke kerk uit 1833 staat, Iglesia del Rosario, genoemd naar de beschermheilige van de stad.

plaza de la constitucion
plaza de la constitucion

In de straatjes eromheen zitten tal van leuke kledingboetiekjes en een paar winkels van grotere ketens. De meeste daarvan vertrokken naar het grote overdekte winkelcentrum Miramar toen dat in 2004 werd geopend. Desondanks valt er hier voor shopaholics nog genoeg te beleven. Hét gastronomische hoofdkwartier van Fuengirola, Plaza de Chinorros, ligt achter het postkantoor en is een waar mekka voor foodies. Het is er ook heel gezellig, want alle terrassen liggen naast elkaar en kinderen kunnen op het autovrije plein veilig rennen en spelen. De populairste restaurants met heerlijke fusion-tapas en andere gerechten zijn Picoteo en Casa Colón. Ook bij Taberna Chinorros, La Esquina de Chinorros, Taberna del Volapié en Bubba bar is het eten goed. Taberna la Gaonera in calle Troncón biedt kwalitatief zeer goed en erg authentiek Spaans eten en tapas. Loop in deze buurt ook vooral je neus achterna, want net als in het centrum van Málaga opent het ene na het andere gastrobarretje of andere hip uitziende tent zijn deuren. Sinds 2016 heeft Fuengirola ook zijn eigen gastromarkt Mercado La Galería. Dé place to be om allerlei verschillende gerechten te proeven in een gezellige ambiance. Er zijn aparte kramen met zeevruchten, met kroketjes, pizza’s, kazen, olijven, gazpachos, vlees, wijnen, bieren en sushi. Een klassieker onder de restaurants in deze zone is sinds 1968 Casa Roberto in Calle España 8. De Belgische eigenaar Robert Lantsoght was een bekend golfer en heeft het complete plafond volgehangen met ruim 5.000 golfclubs. Hiermee haalde hij in 1992 zelfs een vermelding in het Guinnes Book of Records. In een intieme sfeer kun je er nog steeds terecht voor enorme vleesspiezen, gepofte aardappels met kruidenboter en Belgisch bier.

Calle del Hambre of Fish Alley

En dan zijn er nog de straten Calle Moncayo en Calle Cruz. Volledig ingericht voor hongerige lieden die er al decennialang liefkozend naar verwijzen met ‘Calle del Hambre’. Buitenlanders zeggen ‘Fish Alley’. Je kunt hier kiezen uit ruim 60 restaurants, waaronder ook het allereerste Italiaanse restaurant in Adalusië O Mamma Mía. Met de Italiaan pionierden hier eveneens The Beefeater en tapasbar Miguel. Je vindt hier alles tussen ketens en authentieke tentjes, fast food en de heerlijkste culinaire hoogstandjes. Je moet echter wel tegen proppers, lawaai, drukte en vrijgezellenparties kunnen.
Cultuurliefhebbers kunnen Salon Varietes Theatre bezoeken. Dit werd in 1925 gebouwd en was tot 1956 een theater. Daarna werd het een bioscoop waar Spaanse films werden vertoond en eens per week de originele versies van Engelse films. Sinds 1985 is het weer een echt theater waar Engelstalige revues , drama’s, comedy’s en musicals worden opgevoerd (C/Emancipación 30). Er is ook een bar met een uitgebreid terras op het aangrenzende plein. Wil je bij het centrum gezellig iets drinken met kleine kinderen, bezoek dan Café Jardín met ballenbak en speeltuin op het gezellige terras in de Calle Rodrigo de Triana 3.

De haven

haven
haven

Direct aan het centrum grenst de nog actieve vissershaven van Fuengirola en de jachthaven voor pleziervaartuigen. In de Puerto Deportivo aan de waterkant liggen diverse restaurants met gezellige terrassen die uitkijken over het water en de boten. Hieronder het Duitse Ku’Damm Berlin voor enorme schnitzels en ander typische Duitse gerechten. Authentiek Spaans ‘chiringuito-eten’ staat bij Bar de Marineros op de kaart en een iets luxere variant van de gewone pizza krijg je bij Trattoria Portobello in het gebouw van de Club Nautico geserveerd. Grenzend aan de boulevard ligt Sound Park. Dit is met trampolines, botsautootjes en ander vertier een ideaal pretpark voor kleine kinderen. Vanuit de haven vertrekken dagelijks excursies om dolfijnen te spotten en je kunt drie keer per dag met een veerbootje van Costasol Cruceros naar de haven Puerto Marina in Benalmádena varen.

Fuengirola West

Ten westen van het centrum en de haven zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de dierentuin Bioparc Fuengirola, het winkelcentrum Miramar, het kasteel en het aangrenzende Parque Fluvial langs de rivier Fuengirola. Ook hier liggen veel chiringuitos en tal van restaurants. Een speciale vermelding verdient hier Gali Gali Beach van Nederlandse eigenaars. Je kunt hier onder veel meer ook terecht voor een heerlijke portie bitterballen. Aan het einde van de boulevard zit het Indische restaurant Coriander. Het is er totaal ongezellig qua inrichting, maar de gerechten die uit de keuken komen zijn zo goed dat de meesten dat voor lief nemen. Afhalen is ook mogelijk. Iets meer richting het centrum ligt Bioparc Fuengirola. Een kleine, maar prachtig ingerichte kruising tussen een stadsdierentuin en oase. De zoo werd volledig opgebouwd volgens het concept zoo inmersion zodat de dieren in ruimtes leven die ogenschijnlijk slechts door watervallen, stromende beekjes, ruige rotsen of planten van elkaar gescheiden zijn. Het resultaat is een prachtig, groen park vol met dieren uit Zuid-Oost Azië, Madagascar, Ecuatoriaal Afrika en de eilanden in de Grote Oceaan. Het is een prima alternatief voor het strand of een speeltuin, ook op warme dagen omdat het er zo schaduwrijk is. Publiekstrekkers zijn de Komodo-varaan, de tijgers, de nieuwe rode wasbeertjes, incidentele baby-dieren en het dierentheater waar wilde dieren worden gevoerd en papegaaien over je hoofd scheren.
De eerste fase van het eerder genoemde Parque Fluvial werd een paar jaar geleden aangelegd. Hier kun je met een kabelbaan over de riviermonding scheren, een fietsbootje huren of pingpongen op de openbare tafeltennistafels. Ga je een paar honderd meter stroomopwaarts dan kom je bij een uitgebreid skatepark terecht, waar het altijd een vrolijke en soms ook angstaanjagende mix is van kleuters op stepjes en pubers en adolescenten die de meest gewaagde sprongen op hun skateboards uitvoeren. Zoals bij elk openbaar park is ook hier een terras waar toekijkende ouders of vrienden terecht kunnen voor hun natje en droogje. Wie geld wil uitgeven bezoekt het ernaast gelegen Miramar, een typisch Spaans en groot overdekt winkelcentrum met ook restaurants en bioscoop Cinesur.

De Stranden

Fuengirola heeft zeven stranden. Van oost naar west zijn dat: Playa Carvajal, Playa Torreblanca, Playa Las Gaviotas, Playa Los Boliches, Playa San Francisco/Fuengirola, Playa Santa Amalia en Playa El Ejido/El Castillo. Alle stranden in Fuengirola, behalve het meest oostelijke stukje van Carvajal, beschikken over voorzieningen als ligbedden, horecagelegenheden, zelfs kluisjes die je kunt huren om je waardevolle spullen in op te bergen, openbare toiletten en reddingsdiensten. Naast het feit dat alle stranden toegankelijk zijn voor mindervaliden, is er op Playa Las Gaviotas een gedeelte speciaal voor deze doelgroep ingericht. Overal zijn winkels, restaurants en bars dichtbij. Elke paarhonderd meter ligt een van de ruim 20 chiringuitos die de stad telt en waar je heerlijke gegrilde sardientjes kunt eten. Op alle stranden worden – zeker in het hoogseizoen – ook watersporten als padelsurf, kayakken, bananenboten en waterskiën aangeboden. Zomers ligt voor het strand van Carvajal en dat van het centrum een Costa Water Park. Op het strand bij het kasteel staan 8 oude vissersboten die als barbecue zijn ingericht. Deze dien je wel voor 15 euro per dagdeel te reserveren bij de gemeente. Verder is barbecuen op het strand officieel het hele jaar door verboden. Honden zijn op het strand niet toegestaan, al wordt het in de winter oogluikend toegestaan. Pas op vanaf Semana Santa om mogelijk fikse boetes te voorkomen. Voorbij het kasteel is een speciaal strand vrijgemaakt voor honden. Als je niet van toeristische drukte houdt, mijd dan de stranden aan weerszijden van de haven. Vanaf half juli tot eind augustus is het echter overal druk en barst Fuengirola net als andere kustplaatsen aan de Costa del Sol zo’n beetje uit haar voegen. Wil je er nog in de buurt van zee parkeren, dien je voor half elf wel aan te komen. In alle blauwe zones dien je te betalen van 9 tot 21 uur en op zaterdagen van 9 tot 14 uur.

Uitgaan in Fuengirola

Sala Pihama, Calle Miguel de Cervantes 14: een recent gerenoveerde en gemoderniseerde discotheek met clubmuziek en dj’s. Vooral jong publiek.
Lola’s Bar, Avenida Condes de San Isidro 22: Tot de late uurtjes loungen op diepe banken met uitzicht op Plaza de la Constitución om daarna ‘copas’ te drinken en te dansen op clubmuziek (van dj’s)
El Piso, Avenida Condes de San Isidro 28: Spaanse bar/dancing voor een wat leeftijd betreft zeer gemixt publiek. Naast dj’s ook live-muziek
Pogs Old Irish Rock Pub, Calle Lamo de Espinosa 8: Volgens muziekkenners de beste plek in Fuengirola om goede live-bands te zien en ook om te dansen. Publiek van alle leeftijden.
Cocktailbar en Jazzclub Speakeasy, Centro Comercial Las Rampas: De lekkerste versgemaakte cocktails drink je hier in de vintage sfeer van de Amerikaanse drooglegging. Regelmatig ook live-muziek
Elements Bar & Cocktails, Paseo Marítimo 125 (in Carvajal): wijn, bier of cocktails drinken in gezellige entourage met een onbelemmerd uitzicht op de Middellandse Zee. Pooltafels, tafelvoetbal en andere tafelspelen zorgen voor verder vermaak.
The Family Bar, Pasaje de la Camboria s/n (in de haven): Nederlands café met dus ook Nederlands eten, vaak live-muziek en open tot laat.
Het belangrijkste feest in Fuengirola is jaarlijks op 16 juli met Virgen del Carmen in Los Boliches. Ook de Feria de los Pueblos (eind april/begin mei) en de Feria del Rosario (6 tot 12 oktober) trekken bezoekers uit de wijde omtrek. De Noche de San Juan wordt jaarlijks op 23 juni uitgebreid gevierd.

Toekomstplannen

Fuengirola timmert als toeristische kustgemeente flink aan de weg. Het afgelopen jaar trok de stad opnieuw een recordaantal toeristen. De gemeente wordt bestuurd door de Partido Popular onder leiding van burgemeester Ana Mula met een absolute meerderheid. Dat het de stad financieel voor de wind gaat, is te zien aan het punctuele onderhoud van plantsoenen met seizoensgebonden bloemen, zeer schone straten en de uitgebreide gemeentelijke voorzieningen. Er wordt ook flink in de stad geïnvesteerd. De belangrijke toegangsweg Bulevar Alcalde Clemente Díaz kreeg vorig jaar nog een grote facelift en dit jaar krijgen 55 straten nieuw asfalt.

chiringuito la cubana
chiringuito la cubana

Om parkeerproblematiek het hoofd te bieden worden de blauwe parkeerzones voortdurend uitgebreid. De gemeente is nu bezig met een interpretatiecentrum bij het kasteel. Hier worden in de toekomst ook alle archeologische vondsten tentoongesteld die nu nog geen eigen plek hebben. Castillo Sohail wordt verder uitgebreid als concert- en evenementlocatie en de succesvolle, jaarlijks terugkerende zomerfestivals Festival Ciudad de Fuengirola en Mare Nostrum blijven terugkeren. De enige mogelijke uitbreiding wat nieuwbouwwoningen betreft, is gestart in de zone Carvajal / El Higueron. Voor 250 miljoen euro worden hier de komende vijf jaar ruim 1.500 woningen gebouwd. Om de toegankelijkheid van deze te vergroten wordt er een nieuwe verbinding vanaf de N340 aangelegd. Het busstation in het centrum barst uit zijn voegen dus moet vernieuwd worden. Een groeiend probleem voor de gemeente wordt gevormd door de stijgende huurprijzen. Ook in Fuengirola verhuren eigenaren hun woningen liever voor veel geld aan toeristen. Residenten en vooral starters krijgen steeds meer moeite met het vinden van betaalbare huurwoningen. Daarnaast moet de gemeente keihard blijven werken om de zeewaterkwaliteit te verbeteren. Hierover komen vooral in de maanden juli en augustus veel klachten binnen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meer»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)