calle larios

Het is stil in Málaga

Sander Klomp schrijft voor elke editie met veel passie een column over zijn stad: Málaga. Hij was er ooit officiële gids voor toeristen, runt er nu een hotel in het stadscentrum en is lid van de broederschap Jesús Cristo del Sangre. We vroegen hem hoe hij de lockdown beleefd heeft en of hij denkt dat de nu zo stille straten ooit weer net zo vol zullen worden als voorheen.

“We waren op safari in Tanzania en als we ergens internet hadden lazen we wel iets over corona maar de ernst ging volledig aan ons voorbij. We grapten dat we het dan nog wel twee weken of een maand tussen de wilde dieren konden volhouden. Op 13 maart kwamen we terug en was er geen tijd om even bij te komen” vertelt Sander. De gasten van zijn hotel Casa de La Merced en de appartementen die hij beheert waren druk bezig hun koffers te pakken. “Iedereen probeerde als een gek een vlucht naar huis te bemachtigen en toen begon er ook bij ons iets door te dringen. Net als iedereen dachten ook wij toen nog dat het bij twee weken lockdown zou blijven. Toen de verlenging bekend werd gemaakt begonnen we ons ook zorgen te maken over de zakelijke gevolgen.”

Spookstad
Zonder toeristen is er überhaupt geen hotel te runnen, maar ook zijn vriendin Alba moest de zaak sluiten. Zij heeft een ijssalon (Nonna) Bij de Plaza de la Merced. Beiden hebben keurig wekenlang thuisgezeten en zijn alleen buiten geweest voor de wekelijkse boodschappen. Omdat het hotel volgens Sander ‘niet altijd even regenbestendig is’, ging hij na de forse regenbuien van begin april even een kijkje nemen. Hij herkende zijn geliefde stad bijna niet meer: “het leek wel een spookstad, ik voelde me uitermate ongemakkelijk toen ik door de volledig uitgestorven straten liep.”

Geen Semana Santa, wel feria
Vanwege de sanitaire crisis werd dit jaar Semana Santa niet gevierd. Normaalgesproken zie je als een processie niet doorgaat beelden van huilende mensen op de televisie. “De leden van de broederschappen kijken een heel jaar uit naar de processies, als dan een paar uur van tevoren blijkt dat deze vanwege de regen niet door kan gaan is de teleurstelling enorm. Deze keer zag je het natuurlijk al weken van tevoren aankomen dat de hele Semana Santa afgeblazen zou worden en iedereen snapte ook waarom” vertelt Sander.

Het verbaast hem dat de gemeente Málaga wel van plan is de Feria de Agosto door te laten gaan. “Ze zijn al bezig met het contracteren van muzikanten, er staat wel een clausule over afblazen van de optredens in de contracten maar toch. Ik heb nog nooit een feria meegemaakt waar je niet over de hoofden kon lopen. Het is onmogelijk afstand te houden en mensen gaan dat ook vergeten tijdens zo’n groot feest. Ik had het uitgesteld of gewoon een jaar overgeslagen” aldus Sander.

Sander voor zijn hotel (en met de opmerking dat hij nog een coronakaspel heeft 😉

De fases en de toekomst
Met ingang van fase I mogen mensen weer vrij door de provincie reizen dus besloot Sander dat het op de eerste dag van die fase tijd was voor een grote schoonmaak. Terwijl hij met de poetsdoek in de hand stond kwam er een reservering op zijn mobieltje binnen. “Dat had ik niet verwacht en toen keek ik eens op booking.com welke hotels er open waren, dat bleken er maar zeven te zijn in heel Málaga. In de dagen daarna kwamen er meer reserveringen binnen dus ik ben blij dat we even hard doorgewerkt hebben om alles klaar te krijgen.” De gasten zijn mensen uit andere provincies die in Málaga werken maar er komen ook gezinnen die vragen waar ze het beste kunnen eten en welke musea open zijn.

Ondanks het goede begin heeft Sander geen idee hoe de komende maanden zullen verlopen. Net als veel accommodaties in de provincie Málaga heeft ook hij voornamelijk buitenlandse gasten. Hij houdt het nieuws over alle (internationale) maatregelen op het gebied van toerisme nauwlettend in de gaten. Het is nog steeds rustig in het centrum van Málaga, een parkeerplek is snel gevonden en de terrassen zitten nog niet vol. Sander heeft daar wel een verklaring voor: “er wonen misschien 3.000 mensen in het hele centrum, de rest van de mensen die je altijd door de straten zag dwalen waren toeristen en dagjesmensen uit de provincie zelf. Die laatste groepen komen nu niet, over een paar weken hopelijk wel weer. En ik hoop van harte dat dan ook alle bars en restaurants weer opengaan, een beetje levendigheid kan geen kwaad.”

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Blinked wit

In de dorpjes op het platteland is het een nog steeds een traditie: vrouwen die in het voorjaar met emmers witkalk op de ladders staan

Poep aan je schoen

Als je een hond hebt moet je die niet alleen verzorgen. Er zijn nog wat andere verplichtingen. Een daarvan is het oprapen van hondenpoep. In

Schuldsanering in Spanje

Als je in de schulden zit heb je ook in Spanje de kans om een saneringsplan op te stellen. Via de zogenaamde ‘tweede kans’ wet

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)