Het grote probleem met Apple

Woensdag 7 september jl. bracht Apple weer met veel bombarie haar nieuwe producten op de markt. En, zoals altijd, valt dat tegen. Waarom? De bombarie is te groot…..er worden dus te hoge verwachting geschapen. Apple verbetert elk jaar haar producten maar een klein beetje. Ik denk dat Apple al lang een Iphone kan maken, waarbij de batterij nooit opgaat en die je kan opvouwen tot een postzegel en in je binnenzak kunt steken. Net zoals Philips 100 jaar geleden al een gloeilamp kon maken die niet stuk ging.

De beurskoers van Apple
In januari moest u voor 1 aandeel Apple 180 dollar betalen en op het moment van schrijven, is dat ongeveer 155 dollar. Is dit gek? Nee helemaal niet, want gezien heel veel aandelen van grote vergelijkbare bedrijven, doet Apple het dit jaar zo gek nog niet. Helemaal als u in de Eurozone leeft, en dat doet u waarschijnlijk, dan had u tov 1 januari van dit jaar een koerswinst op de dollar van ongeveer 12% gehad, dus dan ziet het plaatje er nog beter uit.
Kijken we verder naar de koers van Apple over een langere periode, bijvoorbeeld vanaf 2012 dan zie je een hele mooie stijgende lijn. Die begon op een koers van 15 dollar…… Alleen en vooral de laatste twee jaren waren er wat heftigere uitslagen, die, en dat zal u niet verbazen, begonnen zijn bij het begin van de Coronacrisis.

Maar, Apples’ geld is heel snel aan het opraken
Veel mensen zullen weten dat Apple een van de bedrijven is in de wereld dat heel veel cash op de balans heeft staan. Zo hielden zij eind 2019 nog ruim 100 miljard dollar in cash aan. Bij de laatste rapportage, eind juni van dit jaar, was dat geslonken tot onder de 50 miljard dollar. Wat is er aan de hand….?

De huidige CEO van Apple Tim Cook richt zich voor een groot deel op de bedrijfseconomische activiteiten. In het kader daarvan koopt Apple eigen aandelen op. Zo hadden ze 10 jaar geleden nog 16,7 miljard aandelen in de markt uitstaan. Inmiddels is dat aantal gezakt naar ‘slechts’ 10 miljard aandelen. De groei van de winst per aandeel is voor een groot deel sterk geweest doordat het aantal aandelen met zo’n 40% is gedaald. Doordat het geld begint op te raken zal de komende jaren de groei van de winst per aandeel, sterk onder druk komen te staan!

Gaat de Appel ver van de boom vallen?
Wil het aandeel de komende jaren niet vallen, dan moeten ze hun producten veel sneller innoveren zodat hun absolute verkopen en daarmee hun omzet en winst sterk zullen stijgen.
Wees hiervan bewust en neem het mee in uw overwegingen!

Trade Safe

Kaspar Huijsman
Kaspar Huijsman

Founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Nederlandse meesters in Madrid

Het Prado museum in Madrid is een must see voor de kunstliefhebber. Je vindt er één van de grootste kunstcollecties ter wereld met topstukken van

kou

Kou, extreme kou. Falende elektra. Een ingestorte beerput. Lekkende daken. Rioolwater in de keuken. Ramen die uit de vermolmde kozijnen vielen: het was me het

Het begin van de democratie

Día de la constitución Zes december lijkt misschien voor veel buitenlanders die hier wonen de zoveelste vrije dag maar voor Spanjaarden heeft de ‘Día de

Leve de Nederlandse les

Mijn achtjarige dochter gaat naar de publieke Catalaanse basisschool bij ons op de hoek. Toen we vijf jaar geleden voor haar een school moesten uitzoeken,

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)