Herfstkleuren in de Valle Genal

Wanneer de lange warme zomer voorbij is en de herfst begint, worden de dorpjes in de Valle del Genil weer wakker. De kastanjes moeten worden geoogst! Voor ons minstens zo belangrijk: de kastanje bossen kleuren in alle tinten oker voordat de bladeren vallen. Dit is de tijd om deze buurt te bezoeken en een wandeling te maken. Oeroude bomen, prachtige lanen en mooie vergezichten.

We kiezen als uitgangspunt het dorpje Pujerra, maar even gemakkelijk hadden we één van de andere witte dorpjes in de omgeving kunnen kiezen. Allemaal vormen ze deel van het “Bosque de Cobre”, letterlijk vertaald: het koperbos.


Tekst en foto’s: Helga van der Zon. Kaart: © OpenStreetMap contributors

De beste tijd voor een bezoek aan dit Bosque de Cobre ligt ergens tussen de tweede week van november en begin december. In juni staan de bomen in bloei en in oktober worden overal de kastanjes geoogst. Daarna verliezen de bladeren hun groene kleur en krijgt het bos haar goudgele- en koperkleur. De paden vullen zich dan met de eerste bladeren en die aan de bomen kleuren in alle nuances van oker. Wanneer precies is afhankelijk van de weersomstandigheden in november. Kies voor een zonnige dag waarop de zonnestralen door de bomen vallen.

Ook leuk voor een mooie autorit
Pujerra, maar ook Igualeja, Cartajima, Juzcar, Parauta, Alpandaire of Farajan, allen gelegen in de Alto Genal, zijn zeker in die periode het bekijken waard. Met de auto is een prima rondje te maken. Eventueel te combineren met een korte wandeling naar de “centenarios”, de indrukwekkende bomen van meer dan 100 jaar oud (Zie wandeling, maar 10 minuten lopen, maar onderschat het niet: dit is precies het stukje dat het meest steil omhoog gaat) en af te sluiten met een lekkere Spaanse lunch. Ook belangrijk.

Valle del Genal en de kastanjes
De Genal-vallei, genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt, heeft een zacht klimaat met invloeden van de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan. Per jaar valt er behoorlijk wat neerslag, meer dan 1000 l/m, en dat is vergelijkbaar met die van de Sierra de Grazalema.

Dit klimaat en het terrein van de Genal-vallei zijn buitengewoon bevorderlijk voor de groei van kastanjebomen. De kastanjes uit de Genal-vallei zijn vanwege de hoeveelheid, het feit dat de oogst al vroeg plaatsvindt én de uitstekende kwaliteit één van de meest gewaardeerde in Spanje.

De oogst in oktober
Sinds enkele jaren worden de meeste kastanjes uit de Genal-vallei op de markt gebracht via een coöperatie waarvan de faciliteiten, gelegen in de gemeente Pujerra, op het gebied van technologie tot de meest geavanceerde in Europa behoren. In 2016 werd uit eigen middelen en met behulp van steun uit de EU een nieuwe kastanje sterilisatielijn in gebruik genomen waardoor de productiesnelheid verdrievoudigd werd en het reinigen veel milieuvriendelijker gedaan werd.

Vertrekpunt van de wandeling
Om Pujerra te bereiken vanaf de snelweg (A7 N340) volgt u de A397 richting Ronda, na Venta El Madroño slaan we bij Puerto El Madroño af (tussen km26 en 27, half uurtje vanaf San Pedro) naar de Camino de los Anadillos. Een wat smallere, maar geheel geasfalteerde weg.

Na 10 minuten rijden, bereiken we de eerste kastanjebossen en zijn de uitzichten naar alle kanten indrukwekkend. Uiteindelijke bereiken we Pujerra. Zodra de huizen beginnen, slaan we rechtsaf (waar rechtdoor doodloopt). We volgen nu Calle Alta tot aan het eerste huis aan de linkerkant met er tegenover het bordje ¨bienvenido¨. Hier laten we de auto achter en starten we de wandeling. https://goo.gl/maps/ibfHctzP7U4Dtbi7A

Omdat de route onderweg niet van richtingaanwijzers is voorzien, kun je m.b.v. de Wikiloc code 443587 de route op uw mobiel downloaden.

De wandeling
(circulair 3,7 km. 138m hoogteverschil, niveau gemiddeld (1,5 uur) Wikiloc 15560036)

We lopen het weggetje omhoog, eerst steil gedurende zo´n drie minuten. Zodra het iets vlakker wordt doemen de eerste ‘centenarios’ al op, bomen van honderden jaren oud. Na zo´n 7 minuten, staat voor de bocht aan de rand van het pad de oudste.

Blauw: de wandeling, rood langere wandeling
Langere route voor de liefhebber (2,5 à 3 uur 6,8km – Wikiloc 44325587 of op www.casasojen.com

Wij deden over het eerste stuk echter veel langer want dit pad is met een mooie herfstzon niet te versmaden voor fotografen. ‘El Abuelo’, met enorme wortels, wordt geschat op 500 jaar oud.

De Castaño Santo, in Istán, wordt zelfs geschat tussen 800 en 1000 jaar oud. Deze heeft een omtrek van 13,5 meter. Interessant te bedenken dat deze bomen in de geschiedenis al op deze zelfde plek te vinden waren en hoe het dagelijkse leven er toen uit zag. ¨.

Na nog eens 6 minuten komt de eerste splitsing, we nemen het linker pad, bijna meteen volgen we dit pad naar rechts waar het weer omhoog loopt. Na zo´n 12 minuten treffen we midden op het pad een boom aan. Alweer fototijd!!! Vanaf hier stijgen we nog even door tot we aankomen op een groter grindpad. We slaan linksaf om al snel een punt te bereiken dat uitzicht geeft op de Middellandse zee en met een beetje geluk de kust van Marokko.

Hier draaien we om, we lopen terug en slaan bij de eerste afslag naar rechts. We komen weer langs “de boom in het midden van het pad”. Bij de T-splitsing (13 minuten) nemen we het pad linksaf omlaag. Het pad is hier rommelig met veel keien en af en toe wat gaten. We troffen een zwijntje dat net aan het graven was geweest maar verschrikt wegrende. We gaan in bochten omlaag. Vijf minuten later zien we aan onze rechterhand beneden een riviertje. Daar moeten we uiteindelijk overheen. Het pad loopt hier met een bocht naar links, maar dat doen we niet. We lopen rechtdoor over een kleiner paadje naar een punt waar we de arroyo over kunnen steken.

Over de boomstam? Dat gaat ons niet lukken.
We vinden een ander punt. Dit gedeelte vergt wel wat oplettendheid, maar maakt de hike alleen maar leuker.

Nu volgen we het pad aan de overkant, langs het riviertje naar links. We genieten van de prachtige uitzichten op Cartajima in de verte en de kastanjebossen rond Pujerra.

Nadat we Fuente de la Toma zijn gepasseerd, een aantal betonnen bouwsels, nemen we linksaf het betonnen pad. Lekker makkelijk slenteren zodat we ongegeneerd kunnen genieten van de omgeving. We passeren nog wat kippenhokken en bereiken uiteindelijk zo weer de auto.

Op weg naar Igualeja
Geen wandeling zonder lunch stop. Daarom rijden we vanaf de Calle Alta door naar de MA-7300 in de richting Igualeja. Eenmaal aangekomen in Igualeja volgen we de weg door het dorp om op zeker moment rechts af te slaan naar ‘Nacimiento Río Genal’. Hier is parkeerruimte en aan de overkant van het riviertje een heerlijk terras in de zon.

Nacimiento Río Genal
De Nacimiento in Igualeja is de oorsprong van de Río Genal, één van de belangrijkste rivieren van de regio. Op deze plek stroomt het water door een driehoekig gat in de enorme kalksteenmassa. Wanneer de regen de ondergrondse bron voedt gutst het water uit het gat de rivier in.
Al sinds mensenheugenis is Igualeja verbonden met deze plek, het middelpunt van de activiteiten van de bewoners.

Terug
Na dit bezoek rijden we de MA-7300 terug door het dorp richting Pujerra, na ongeveer 1 km is er een afslag linksaf in de richting van de A-397 (Ronda). Na 5 km kun je rechtsaf richting de kust.

Fiestas
Helemaal leuk wordt het natuurlijk als je de wandeling kunt koppelen aan het Fiesta de la Castaña in Pujerra. Dit vindt plaats gedurende het eerste weekend van november: Geroosterde kastanjes, Mistela (pittige likeur), amandelkoek, streekgerechten, muziek en een markt. Kijk op internet voor het programma. Ook van de andere dorpen. Maar voorzichtig, de bladeren dienen wel al verkleurd te zijn, anders moet je de rit twee keer maken.

Helga van der Zon
Helga van der Zon

Wandelredacteur

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Goed cijfer voor Spaanse scholen?

Als je kinderen hebt moeten die natuurlijk naar school. Het Spaanse onderwijssysteem zit anders in elkaar dan in Nederland en België en de cultuur is

Wetmatig huisdieren houden

Na jaren van politieke strijd is dan eindelijk de nieuwe Ley de Protección de Animales aangenomen. Het was de bedoeling dat deze met ingang van

De weelderige, zoete wijnen van Málaga

Málaga is één van oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Bijna 3.000 jaar geleden stichtten de Feniciërs de stad Málaga en brachten de Moscatel de Alejandría wijnstokken

Originele kunst

Met liefde gemaakt Volgens Wikipedia is kunst de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Dat klinkt logisch, maar

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)