Heerlijk die zon!

De toeristische naam voor de provincie Málaga is de Costa del Sol, de zon is absoluut een reden waarom het zo prettig wonen is hier. Ik geniet zelf ook altijd graag van de zon, maar wel vanuit de schaduw. In mijn praktijk zie ik vrijwel dagelijks het effect van de zon op de huid. Wat in de volksmond een gezond bruin kleurtje wordt genoemd is in feite niets anders dan een huid die beschadigd is.

De straling van de zon doet twee dingen met je huid. Ten eerste veroudert deze sneller, dat is misschien niet zo mooi maar ook niet echt erg. Door de ultraviolette straling neemt echter ook de kans op huidkanker toe. En dat is een stuk vervelender. Gelukkig kunnen beide zaken voorkomen worden. De meeste tips zijn inmiddels bekend: niet midden op de dag in de volle zon gaan zitten, een hoed met brede rand dragen en elke twee uur insmeren met zonnebrandcrème.
Als je je huid alleen wilt beschermen tegen de ultraviolette straling is een gewone zonnebrandcrème voldoende. Kies dan wel voor een hoge beschermingsfactor en breng de crème een half uur voor je naar buiten gaat aan. En natuurlijk moet je je regelmatig opnieuw insmeren.

Zonlicht bestaat ook nog uit infrarood licht en het daadwerkelijke licht dat je ziet. Beiden zorgen ook voor een snellere veroudering van de huid. Een gewone zonnebrandcrème uit de supermarkt beschermt je niet tegen deze straling. Rimpels en ouderdomsvlekken kun je voorkomen door een speciale zonnebrandcrème te gebruiken. En ook op bewolkte dagen is infrarode straling en licht aanwezig dus vergeet ook niet in de winter te smeren. Vraag een cosmetisch arts of schoonheidsspecialist om advies voor een crème die bij jouw huid past.

Als je toch verbrand bent kun je een after-sun gebruiken. Die kalmeert, hydrateert en regenereert de huid. Bij ernstige verbranding moet je altijd een professional inschakelen, dan is een grondiger behandeling door een cosmetisch vereist om de schade te herstellen.

Let overigens in de zonnige perioden wel op welke dagcrèmes je gebruikt. Vooral producten waar vitamine C in zit maken de huid gevoeliger voor licht. Gedurende de zomer kun je ook beter geen heftige peelings of laserbehandelingen doen, wil je een rimpel wegwerken dan kunnen botox of een filler geen kwaad. En dan nog even iets over het excuus dat je zonlicht nodig hebt zodat het lichaam vitamine D kan aanmaken: 15 minuten aan het begin van de ochtend of het einde van de dag is voldoende. En anders kun je altijd nog een supplement slikken. Een zonnige zomer toegewenst!

Abraham Benzaquén
Cosmetisch arts

www.clinicabenzaquen.com

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Inflatie, inflatie, inflatie

Niet alleen in beleggersland, maar in het gehele land, nee in de gehele wereld gaat het er geen nieuwsitem voorbij, zonder dat inflatie wordt aangehaald.

Fris en fruitig

Vrouwen op het platteland Het voorjaar is losgebarsten, de zon wint aan kracht en de oranjebloesem staat in bloei. Duizenden citrusbomen geven hun onmiskenbare zoet-kruidige

Donorschap & transplantaties

Het leven in Spanje is zoveel leuker als je een beetje weet hoe de maatschappij in elkaar steekt. Maar je kunt niet overal zomaar binnenlopen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)