Happy burgemeester

Eind 2013 was Marbella een van de eerste gemeenten ter wereld die een promotievideo op sociale media publiceerde met het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams. Het was waarschijnlijk ook de enige versie waarin een burgemeester uitgebreid stond te dansen. Degenen die Maria Ángeles Muñoz Uriol kennen zal het niet hebben verbaasd, de first lady van Marbella is een uitermate vrolijke en toegankelijke vrouw. Vorig jaar wist ze door middel van een motie van wantrouwen alsnog de burgemeesterszetel terug te krijgen. Hoog tijd om haar wat beter te leren kennen.

Tekst: Maria Kupers Foto’s: Maria Kupers & gemeente Marbella

Ik tref Ángeles Muñoz op de dependance van het gemeentehuis in Nueva Andalucía. “Ik ben hier een keer per week, aan het begin van de ochtend, om overleg te voeren met de diverse afdelingen over praktische zaken in de wijk. Op andere dagen begin ik de dag in Las Chapas, San Pedro de Alcántara of de Plaza de los Naranjos” vertelt de burgemeester. Ze maakt lange dagen, ziet er altijd piekfijn uit en neemt voor iedereen de tijd. Hoe doet ze dat toch? “Net als het vak van arts is ook dat van een politicus een roeping. Ik geniet van wat ik doe, het geeft me energie en voldoening. Buiten dat heb ik een team van heel competente mensen om me heen, allemaal met hart voor de stad en de wens er een nóg betere plaats om te wonen en te verblijven van te maken.”

Gezondheid en politiek
María Ángeles Muñoz Uriol komt van oorsprong uit Córdoba, daar voltooide ze de studie medicijnen. Daarna werkte ze in het ziekenhuis Costa del Sol en had een praktijk in het winkelcentrum van Nueva Andalucía. “Uit ervaring weet ik dat Spanje uitstekende artsen heeft, het enige dat eraan schort is de organisatie eromheen. Daar wilde ik me voor inzetten en dat kan het beste vanuit de politiek.” In 1996 nam ze voor het eerst zitting in het Andalusische parlement en werd woordvoerder gezondheidszaken. Daarna maakte ze deel uit van de oppositie in de gemeenteraad, in de tijd dat Jesús Gil burgemeester was. Vanwege alle corruptieschandalen werd de gemeente toen een paar jaar vanuit de staat bestuurd en pas in 2007 werden er weer verkiezingen gehouden. De Partido Popular kwam als grote winnaar uit de bus en Ángeles was gedurende twee termijnen burgemeester. Ze erfde echter wel een schuld van 600 miljoen euro. In 2015 won de PP opnieuw de verkiezingen met 13 zetels. De PSOE behaalde 8 zetels maar wist toch een coalitie te vormen waardoor Ángeles opnieuw in de oppositie terecht kwam. Maar zoals dat wel vaker gaat als vier partijen zonder enige bestuurservaring met elkaar moeten samenwerken: er ontstond onvrede. Twee leden van de lokale partij uit San Pedro sloten zich aan bij de motie van wantrouwen van de PP en op 29 augustus 2017 kon Ángeles de burgemeestersketting weer omhangen.

Verzoek aan buitenlanders
Meer dan 40% van de inwoners van Marbella komt uit het buitenland en er wonen 140 verschillende nationaliteiten in de stad. “Ik heb uitstekend contact met de buitenlanders hier, ik ben per slot van rekening met een van hen getrouwd” lacht Ángeles. Daar wil ik natuurlijk wel graag even het fijne van weten. Haar gezicht licht op als ze de herinnering vertelt. “Ik had mijn praktijk in Nueva Andalucia en in hetzelfde pand had mijn man een kantoor. Hij voelde zich niet lekker, was wat grieperig. Toen zei iemand dat hij naar een dokter moest en dat er een goede arts vlakbij was. Hij kwam mijn spreekkamer binnen en het was liefde op het eerste gezicht.” Haar echtgenoot komt uit Zweden en treedt vrijwel nooit in de publiciteit. Het stel kreeg twee kinderen en elk jaar gaat het gezin naar Zweden op vakantie. De burgemeester zelf is nooit heel lang achter elkaar uit Marbella weg, ze vliegt in de zomer een paar keer op en neer om haar werk en gezinsleven te kunnen combineren.

Hoewel Ángeles Muñoz blij is dat er veel buitenlandse ondernemers in Marbella zijn, is ze niet zo gelukkig met het feit dat er nog steeds buitenlandse residenten zijn die zich niet hebben ingeschreven bij de gemeente. “Er heerst nog steeds de opvatting dat inschrijven bij de burgerlijke stand hetzelfde is als belastingplichtig zijn in Spanje, maar die dingen hebben totaal niets met elkaar te maken. Je kunt belasting afdragen waar je dat zelf wilt, maar als je hier woont maak je gebruik van een aantal voorzieningen. Daarom moet een gemeente weten hoeveel inwoners er zijn. Op basis van inwonerstatistieken wordt namelijk bepaald hoeveel scholen, gezondheidscentra of postkantoren er in welke stadsdelen zouden moeten zijn. Maar ook de watervoorziening, schoonmaak en het ophalen van huisvuil wordt bepaald aan de hand van inwonersaantallen. Bovendien krijgen gemeenten geld van de centrale overheid op basis van het aantal inwoners. Kortom, als mensen die hier voor korte of langere tijd wonen goede voorzieningen willen moeten ze zich echt inschrijven.”

De gouden eieren van het toerisme
Het hoogseizoen is weer ten einde en opnieuw was het enorm druk aan de Costa del Sol. De burgemeester weet dat veel mensen die hier wonen niet blij zijn met zulke grote aantallen toeristen in en rondom de stad. Maar Marbella is nu eenmaal een bekende toeristische bestemming en dat levert de stad veel werkgelegenheid en dus geld op. “Marbella heeft heel veel te bieden, niet alleen zon en strand gedurende de zomer. We werken er hard aan om gedurende het hele jaar meer toeristen naar de stad te krijgen. Een betere spreiding is niet alleen prettig voor de bevolking maar ook voor de gemeente zelf, we kunnen betere service bieden als er sprake is van meer gelijkmatig toerisme in plaats van alleen op piekmomenten.” De vraag of Marbella alleen maar op zoek is naar mensen met geld  – zoals jaren geleden de Arabieren, daarna de Russen en nu weer de Arabieren – en daar alles voor doet, weet ze handig te omzeilen. Volgens Ángeles is Marbella niet zo zeer een luxe bestemming als wel een bestemming met kwaliteit. “Marbella biedt kwaliteit op het gebied van gastronomie, cultuur, we hebben een uitstekend klimaat, een gezellige binnenstad, prachtige golfbanen en veel mogelijkheden om te overnachten. We zijn een bestemming voor diverse typen toeristen.”

Ik vraag toch nog even naar het ambitieuze project voor de nieuwe haven bij La Bajadilla, die gebouwd zou worden door Sheikh Al-Thani uit Qatar. Die bouw ligt inmiddels helemaal stil vanwege juridische problemen en het is onbekend wat er in de toekomst mee zal gebeuren. Maar er zijn genoeg andere plannen om het toerisme te bevorderen. Zo wordt volgend jaar het voor 65 miljoen euro verbouwde hotel Don Miguel geopend als een Club Med hotel. In het duingebied bij Las Chapas bouwt het bedrijf Platinum Estates een nieuw hotel dat zes sterren zal krijgen. “Al deze nieuwe projecten dragen bij aan de groei van de werkgelegenheid van Marbella. Dat is een belangrijk punt voor ons. Daarom werken we er aan om niet alleen investeerders maar ook kennis naar de stad te krijgen, dat schept nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en dus ook voor de werkgelegenheid.”

Nog een termijn als burgemeester?
In 2019 worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden en Ángeles wil graag opnieuw de lijst van de Partido Popular aanvoeren. “Mijn wens is de projecten die we acht jaar geleden in gang hebben gezet af te maken en nog een aantal nieuwe dingen op te starten. Ik zou graag nog eens vier jaar doorgaan.”

Terwijl we naar buiten lopen om een paar foto’s te maken valt op dat de burgemeester inderdaad écht de tijd neemt voor de inwoners. Terwijl haar ambtenaren zenuwachtig op een afstandje blijven staan (het is tijd voor de volgende afspraak, maar vanwege de hiërarchie durft niemand wat te zeggen) spreken bewoners van de wijk haar aan over een thema waar ze mee zitten. Ze luistert aandachtig naar hen en vraagt hoe het met de familie gaat. Pas als ze uitgepraat zijn lijkt de burgemeester de rest van de wereld weer op te merken en kan de rest van de agenda afgewerkt worden.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)