Fit op de bank hangen

Bewegen is goed voor de mens. Dat weet iedereen zo langzamerhand wel. Nu is na een lange werkdag de bank soms verleidelijker dan de sportschool. Voor de bankliefhebbers: wat is nu echt het minimale wat je moet doen om je lichaam soepel en goed functionerend te houden?

De WHO en het American College of Sports Medicine hebben dit grondig onderzocht en raden aan om minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen om op deze manier je gezondheid in stand te houden (of te verbeteren). Dat half uurtje mag je dan zelfs nog opsplitsen in sessies van 10 of 15 minuten. En je mag ook nog twee dagen per week ‘vrij’ nemen.

Dat klinkt uitermate haalbaar maar er schuilt natuurlijk een klein addertje onder het gras. Het is namelijk nogal gegeneraliseerd, het hangt er namelijk wel van af wat je de rest van de dag doet: het activiteitsniveau. Als iemand al een heel laag activiteitsniveau heeft, zorgt elke toename in activiteit al voor positieve resultaten en voor iemand die de hele dag op en neer wandelt tijdens het werk, zet waarschijnlijk 30 minuten wandelen per dag geen zoden aan de dijk.

Mocht je de hele dag achter een computerscherm werken, dan is het een goed idee om elke 20 minuten op te staan en even de benen te strekken, dit zorgt dat je je aan het einde van de dag minder moe voelt en je productiever bent tijdens het werken. Gebruik dit nu niet om elke 20 minuten een pauze van een half uur te nemen, dan krijg ik straks allemaal verontwaardigde telefoontjes van bazen en bazinnen.

Ben je al heel fysiek actief, tijdens je werk en in je vrije tijd, maar wil je graag je grenzen verleggen? Dan is het verstandig niet zelf maar lukraak allerlei activiteiten toe te voegen. Neem contact op met een professional zodat die specifieke oefeningen voor kan schrijven. Zo kun je dan bijvoorbeeld zonder veel extra inspanning nóg sneller fietsen of hardlopen.

Wat is nu het verschil tussen fysieke activiteit en lichaamsbeweging? Waar valt even opstaan van de bureaustoel of een wandeling met de hond onder? Met fysieke activiteit bedoelen we “elke lichaamsbeweging die wordt geproduceerd door de samentrekking van skeletspieren en die een aanzienlijke toename van het energieverbruik van het lichaam veroorzaakt met betrekking tot rust”. Lichaamsbeweging is een geplande en gestructureerde fysieke activiteit, met voorafgaande voorbereiding met als doel het verbeteren of behouden van een aantal componenten van fysieke fitheid (wandelen, zwemmen, etc.).

Dus plof pas op die bank na dat half uurtje lichaamsbeweging. Ik weet het uit mijn praktijk: het kost moeite om te beginnen maar daarna wordt het makkelijker en daardoor ook steeds leuker, ik beloof het je!

Amber de Kroes
Amber de Kroes

Clínica 95
Fysiotherapie - revalidatie - training

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Blinked wit

In de dorpjes op het platteland is het een nog steeds een traditie: vrouwen die in het voorjaar met emmers witkalk op de ladders staan

Feestdagen, ook voor uw huisdier

Het is alweer bijna Kerstmis! Voor ons mensen is dat een leuke en gezellige tijd met feestelijke decoraties, uitgebreid eten en familie. Voor onze huisdieren

Journalistiek in tijden van corona

Nog nooit in de geschiedenis hebben mensen wereldwijd zoveel televisie gekeken en kranten gelezen als in de afgelopen maanden. Bijna elke minuut was er wel

calle larios

Het is stil in Málaga

Sander Klomp schrijft voor elke editie met veel passie een column over zijn stad: Málaga. Hij was er ooit officiële gids voor toeristen, runt er

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)