De hond als bijrijder

Of het nu voor een wandeling in het bos is of dat je op vakantie gaat: je kunt je hond gewoon meenemen in de auto. Je moet echter wel aan bepaalde veiligheidsregels voldoen en er zijn wat tips om de reis zo comfortabel mogelijk te maken.

De meeste landen hebben regels voor het vervoeren van honden, de boetes voor overtredingen zijn niet misselijk. De reden is simpel, bij een aanrijding vliegt het dier door de auto en dat is voor de inzittenden en de hond zelf levensgevaarlijk. De grootte van de hond bepaalt hoe het beste de veiligheid kan worden gegarandeerd. Kleine honden kunnen in een transportkooi (deze moet dmv de veiligheidsgordel worden vastgemaakt). Kleine en middelgrote honden kunnen via een (kort) verbindingsstuk tussen een harnas en de veiligheidssluiting worden vastgemaakt. Grote honden of meerdere honden kunnen ook achter een rek of net in de achter ruimte van de auto worden gezet.

Prettig in de auto

  • Begin zo jong mogelijk de hond te laten wennen aan hoe hij in de auto vervoerd wordt.
  • Leer de hond te wachten tot het – op commando – uit de auto mag komen.
  • Beloon het wachten en beloon ook als de hond terug de auto in gaat. Speel bij thuiskomst even met de hond als beloning.
  • Plaats geen andere losse voorwerpen in de buurt van de hond want deze kunnen zich verplaatsen en de hond verwonden tijdens een ongeval.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in het gedeelte waar de hond is. Vooral de achterste ruimte wil nog wel onvoldoende gekoeld kunnen worden. Ook door de zon die zomers op de ramen staat te branden zal de temperatuur oplopen.
  • Liefst ook in het achtergedeelte een bak water neerzetten. Er zijn speciale bakken die niet morsen bij het rijden. Laat de hond niet zijn kop uit het raam steken, het veroorzaakt oor- en oog ontstekingen of in het ergste geval trauma aan het hoofd.
  • Laat uw hond nooit alleen achter in de auto. En zeker in de zomer niet! Zelfs niet met de ramen open en in de schaduw.
  • Laat voor het vertrek de hond goed uit en geef 2 uur tevoren geen eten meer. Stop elke 2 uur om even de benen te strekken en een plas te doen. Vergeet niet water mee te nemen en poepzakjes.
  • Controleer voor het reizen naar het buitenland wat de voorwaarden zijn en neem het paspoort mee. Een hondsdolheid enting is in elk geval verplicht, maar soms moet er ook een gezondheidsverklaring of bloedtesten worden gedaan.
  • Controleer de registratie van de microchip of de gegevens nog kloppen voor het geval de hond toch weet te ontsnappen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Salud!

Gin-tonic is dé cocktail van Spanje. Het is hip en trendy en bovendien een allemansvriend: na de lunch als digestief, aan het einde van de

Schooltje

Als ik mijn hoofd om de hoek van ons huis steek om te kijken hoe het met mijn dochter en haar kersverse vriendinnetje gaat, deins

Leren met Hugo

Hugo Investing, de enige gereguleerde broker in Andalusië, nodigde onlangs valutamarktexpert John J. Hardy uit voor een seminar met als onderwerp: ‘Zal de dollar binnenkort

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)