sander klomp

Beroemde inwoners

Het is eigenlijk een beetje zielig voor ons Nijmegenaren. In mijn geboortestad hangt aan een huis in de Grotestraat namelijk een herdenkingssteen. Het is het geboortehuis van de moeder van Karl Marx. Er zijn blijkbaar weinig écht belangrijke mensen in onze stad geboren en we moeten het doen met ´de moeder van´. Ik geloof niet dat ik dit soort stenen ooit elders in de stad tegen ben gekomen.

In Málaga wel, daar zie je dit soort gedenkstenen overal. Blijkbaar zijn er meer belangrijke mensen geboren. Of de lat om zo´n steen op je geboortehuis te krijgen ligt wellicht wat lager. Zo hangt er een in Calle Peña, een straatje vlak achter het Cervantes Theater. Daar werd in 1890 Anita Delgado geboren. Niemand die toen kon vermoeden hoe wonderlijk haar leven zou verlopen.

Vanaf jonge leeftijd volgt Anita samen met haar zus Victoria danslessen. In de avonduren treden ze samen op in het café La Castaña van hun ouders. Helaas gaan de zaken niet al te best en worden ze gedwongen het café te sluiten en te verhuizen naar Madrid. In de hoofdstad vinden de zussen in het beroemde Central Kursaal ook een plek om hun kunsten te vertonen.

In 1906 vindt de bruiloft van Koning Alfonso XIII in Madrid plaats en de stad stroomt vol met vertegenwoordigers van koningshuizen van over de hele wereld. Onder hen de Maharadja van Kapurthala, een voormalig prinsdom in India. Hij woont een van de optredens van Anita bij en via zijn gevolg laat hij haar weten graag kennis met haar te willen maken. Anita gaat er niet op in.

Als de Maharadja teruggaat naar zijn verblijf in Parijs is, is hij Anita niet vergeten. Hij schrijft haar brieven en vraagt haar met hem te trouwen. Na enkele maanden de boot afgehouden te hebben, weet de Maharadja Anita toch te overtuigen. Ze gaat naar Parijs en trouwt met hem. Gezeten op een goud versierde olifant, geeft ze haar ja-woord. Het feest duurt tien dagen lang.

Anita verhuist naar India, waar ze haar intrek neemt in het paleis van de Maharadja. In 1908 wordt hun zoon geboren. De Maharadja heeft nog vijf andere vrouwen, maar Anita is zijn favoriet. Toch valt het haar zwaar haar man te moeten delen. Zodra haar zoon meerderjarig is, besluit ze uit India te vertrekken.

Anita neemt haar intrek in een paleis in Parijs, waar ze een leven leidt tussen de Franse elite. Haar band met de Maharadja blijft, ondanks de afstand, sterk. Zijn dood in 1949 valt Anita zwaar en ze besluit te verhuizen naar Madrid. Daar komt ze in 1962 door een hartaanval om het leven. Anita wordt begraven in Madrid. Op haar grafsteen rusten een zwaard van de Sikh en de kroon van het Prinsdom. Zodat Anita, Prinses van Kapurthala, nooit vergeten wordt.

Sander de Klomp is eigenaar van Hotel Casa de las Mercedes in het centrum van Málaga.

www.casadelasmercedes.com
www.ditismalaga.nl.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Montes de Málaga

Montes de Málaga De zuurstofvoorziening en bescherming tegen overstromingen van Málaga Tekst en foto’s: Else Beekman Vanaf hartje Málaga kun je in een kwartier tijd

koe

23 maart – emoties

Het is niet altijd makkelijk om te weten wanneer het goed is om even te zwelgen in je gevoelens of om jezelf een schop onder

De weelderige, zoete wijnen van Málaga

Málaga is één van oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Bijna 3.000 jaar geleden stichtten de Feniciërs de stad Málaga en brachten de Moscatel de Alejandría wijnstokken

Huis verhuren?

Als inwoner van Spanje heb je te maken met Spaanse wetten en regelgeving. Die is vaak anders dan in Nederland of België en met een

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)