300 miljard schuld

In meerdere van onze wekelijkse beleggersvideos op ons YouTube kanaal Hugo Investing, kwamen we er ook nu niet onderuit om het over China te hebben. Alweer? Jazeker…maar China is hot en blijft dat nog wel even. Deze keer zijn het de ontwikkelingen in de Chinese vastgoedmarkt.

De vastgoedmarkt in China
De vastgoedmarkt in China beslaat bijna een derde (29%) van het Bruto Binnenlands Product. Ter vergelijking: in Amerika is dat 6% en Nederland 9%. Het is dus een grote markt. In totaal staan er in China 450 miljoen woningen. Negentig miljoen daarvan (20%) staan leeg. Hoe komt dit? Dit komt omdat de winst die gemaakt wordt op de verkoop van een huis, onbelast is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, en het maakt de Chinese huizenmarkt tot een beleggingsmarkt. Daarbij gebruikt deze vastgoedmarkt ongeveer 10% van de wereldwijde vraag naar grondstoffen. De effecten van deze markt hebben dus een wereldwijde invloed!

Begin dit jaar publiceerde UBS een rapport over de projectontwikkelaars in China. Daarbij brachten ze 52 ontwikkelaars in beeld. Vijf daarvan kregen de code groen, maar liefst 39 de kleur oranje en acht de kleur rood. Evergrande was een van die acht…

Wat is Evergrande?
Tot enkele weken geleden had in Europa niemand van het Chinese bedrijf Evergrande gehoord, een van de grootste projectontwikkelaars van China. Evergrande heeft een schuld van 300 miljard dollar. Dat klinkt natuurlijk als enorm, en dat is het ook. Maar zolang je aan je verplichtingen kunt voldoen, is er niet veel aan de hand. Dat kunnen ze echter niet meer. In de eerste periode van dit jaar daalde de verkoop van nieuwe woningen namelijk met 20%. Ze hebben de afgelopen weken al meerdere keren verzuimd om rente te betalen op hun leningen. Als dit zo blijft, is er een grote kans dat ze failliet gaan. Een faillissement raakt 200.000 medewerkers en indirect 3,5 miljoen personen met een zakelijke relatie.

Conclusie
Dat de vastgoedmarkt in China in de problemen zit, lijkt me duidelijk. Ik ben benieuwd wat de Chinese overheid gaat doen, zodat dit geen wereldprobleem wordt.

*Wekelijks nemen Martin Totte, Kaspar Huijsman en Taco te Gussinklo de BeursRedacteurs op. Deze kunt u zien via het YouTube-kanaal: https://bit.ly/Bop-Hugo.

Kaspar Huijsman
Kaspar Huijsman

Founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Dakterrassen in Málaga

Je kunt het dak op! Als de mussen van het dak vallen, is het in een stad als Málaga alleen nog goed toeven in een

Proef de zomer in Málaga

Als je deze zomer uit eten gaat, zoek dan op de menukaart eens naar de mediterrane smaken in de traditionele gerechten uit Málaga Om achter

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)