Wijntjes drinken in Sevilla

Als de grootste stad in het zonnige zuiden van Spanje, bruist Sevilla van de levendige Andalusische passie. Met Moorse invloeden die worden weerspiegeld in veel van de belangrijkste bezienswaardigheden, de grootste gotische kathedraal ter wereld en zelfs een paar indrukwekkende Romeinse ruïnes verspreid over de stad, is het gevarieerde culturele erfgoed van onschatbare waarde. Dwalen door de stad en alles in je opnemen, misschien zelfs vergezeld van een straatgitarist die een flamencodeuntje tokkelt, voelt als een droom.

Ronald Dorlas deelt zijn favoriete plekken om wijn te drinken in Sevilla. In een stad met meer dan 3.000 bars, is het geen sinecure om de beste te vinden! Maar Ronald’s keuzes zijn allemaal het bezoeken waard.

Van strak droge sherry’s tot gedurfde, krachtige rode wijnen en alles daartussenin, Spaanse wijnen zijn zo gemakkelijk om van te houden. Bestel een fles om te delen, neem er iets te eten bij – of dat nu een eenvoudige plank charcuterie is of een voortreffelijk restaurant diner – en je hebt alles in huis voor een fantastische avond.

Voor een nog mooiere ervaring, plaats je dit tafereel tegen de achtergrond van La Giralda, Las Setas of in Triana, met gepassioneerde flamencozang in de verte. Het zal moeilijk zijn om een stad te vinden met hetzelfde unieke gevoel voor magie en passie als Sevilla, of een stad met meer unieke plekken om te genieten van een Spaanse vino.

Als het gaat om waar je wijn kunt drinken in Sevilla, heb je keuze te over. Met opties variërend van strakke, elegante wijnbars tot door een familie gerunde delicatessenwinkels, is elke plek uniek. Allemaal slagen ze erin het hart en de ziel van de stad te vangen op een manier die de toeristische bars gewoon niet kunnen.

1. Vineria San Telmo
Paseo de Catalina de Ribera, 4

Vraag een willekeurige Sevillano waar je wijn kunt drinken en de kans is groot dat hij je naar Vinería San Telmo stuurt. Ondanks hun status als een van de populairste restaurants en wijnbars van de stad, blijft deze door een familie gerunde plek trouw aan zijn wortels en zijn toewijding om een aantal van de beste gerechten en wijnen in de stad te serveren.

Je zult het moeilijk hebben om een indrukwekkendere wijnkaart te vinden in Sevilla – of een die zo zorgvuldig is samengesteld – dan die van Vinería San Telmo. Eigenaar Juan Manuel neemt wijn serieus en waagt zich vaak aan de verre wijnregio’s van Spanje om druivensoorten te ontdekken die je nergens anders op de kaart zult vinden. Het resultaat: een zorgvuldig uitgekozen selectie van de beste en meest unieke wijnen van Spanje, waaronder een verscheidenheid aan voortreffelijke sherry’s uit Andalusië.


2. Séptimo
Calle Pastor y Landero, 21

Verscholen tussen de bruisende wijk Santa Cruz en het mooie rivierfront, is de wijk Arenal in Sevilla een levendige, kleurrijke barrio die overloopt van het heerlijke eten. Een uitstekende optie, vooral als je je afvraagt waar je wijn kunt drinken in Sevilla, is Séptimo. Een relatief recente toevoeging aan de eetcultuur van Arenal, deze chique wijnbar heeft naam gemaakt in de slechts drie jaren dat hij open is.

Hoewel de wijnkaart hier niet zo uitgebreid is als die van andere wijnbars in Sevilla, is elke wijn zorgvuldig geselecteerd om samen te gaan met een menu dat alleen het beste van het beste vertegenwoordigt. Eigenaar Julian kent wijn als zijn broekzak en geeft fantastische suggesties aan gasten die graag iets nieuws willen proberen (of gewoon niet weten wat ze willen). Veel van hun wijnen zijn verkrijgbaar per glas en passen prachtig bij Séptimo’s overheerlijke moderne kijk op traditionele gerechten.

3. Lama La Uva
Calle Regina, 1, Local 4

Lama La Uva, weggestopt in de schaduw van Sevilla’s torenhoge Las Setas-sculptuur, is zoveel meer dan een wijnbar. De minimalistische, gastvrije ruimte dient als ontmoetingsruimte voor vrienden, waar iedereen zich meteen thuis voelt. De lokale, huiselijke sfeer strekt zich zelfs uit tot hun voedsel- en wijnselectie, die een ongekende nadruk legt op producten uit Andalusië.

Kort na de opening van Lama La Uva vertelde eigenaresse Ana in een interview dat een stuk van haar motivatie bij het creëren van de ruimte het feit is dat zoveel bars en restaurants alleen de twee meest voorkomende wijnsoorten aanboden: Ribera del Duero en Rioja.

Haar drive om de net zo goede wijnen van Andalusië in de kijker te zetten, raakte een snaar bij de lokale bevolking, en Lama La Uva geniet nu de status als een van de meest populaire wijnbars in Sevilla. Probeer ook hun uitstekende gastronomische proeverijen niet, die niet alleen wijn bevatten, maar ook andere uitstekende lokale producten, zoals extra virgin olijfolie.

4. La Comidilla
Calle Callao, 1

Vergeet Triana niet als je bedenkt waar je wijn wil drinken in Sevilla. De bloeiende wijk aan de overkant van de rivier vanuit het stadscentrum heeft een trotse lokale cultuur, waaronder fantastisch eten en wijn. En als het op dat laatste aankomt, kun je niet veel beter krijgen dan bij La Comidilla.

Deze bistro in Parijse stijl heeft een vintage-chique inrichting en een menu dat is gebaseerd op verse ingrediënten van de nabijgelegen markt van Triana. Ze serveren regionale wijnen per glas. Hun vriendelijke, professionele medewerkers geven uitstekende aanbevelingen over wijn-spijscombinaties, hoewel je niet fout kunt gaan met zo ongeveer alles wat je bestelt – samen met de fantastische wijn, zullen hun gastronomische gerechten om te delen ervoor zorgen dat je keer op keer terug wilt komen.

5. Flor de Sal
Calle Carlos Cañal, 46

Al bijna tien jaar is Flor de Sal trots op zijn status als referentiepunt voor wijnbars in Sevilla. Hun missie is om hun passie voor Spaanse wijn met het publiek te delen, en daarbij biedt de door sommeliers gerunde winkel een van de beste wijnproeverijen in Sevilla.

Elk van de proeverijen, die wekelijks plaatsvinden, bied je de mogelijkheid om vier tot zes zorgvuldig geselecteerde wijnen te proeven (uit de 80+ wijnen die in de winkel verkrijgbaar zijn). Als een heerlijke bonus bieden ze ook een kleine maar smakelijke keuze aan lichte tapas om bij de wijnen te combineren. Als je niet naar een proeverij kunt komen, hoef je je geen zorgen te maken, je kunt op elk moment een van hun 20 wijnen die per glas beschikbaar zijn proeven.

6. La Antigua Abaceria
Calle Pureza, 12

Om deze lijst met wijnbars in Sevilla af te sluiten, kies ik een klassieker. Als je La Antigua Abacería binnenloopt, is het alsof je teruggaat in een andere tijd (in feite verwijst het woord abacería naar zoiets als een ouderwetse supermarkt). Met de poten jamón die aan het plafond hangen en de kleurrijke wijnflessen en blikken voedsel langs de muren, staat het ver af de moderne gastrobars die overal in Sevilla opduiken – in plaats daarvan is het een terugblik naar die goede oude tijd.

Deze door een familie gerunde delicatessenwinkel is gespecialiseerd in lokale sherry’s, die nog steeds op de traditionele manier worden geserveerd: rechtstreeks van het vat in het glas. Een echte no-nonsense bar de toda la vida in het hart van Triana, die vasthoudt aan zijn wortels als de plek voor eenvoudig, heerlijk eten en geweldige wijn, genoten in goed gezelschap.

Ronald Dorlas
Ronald Dorlas

Vinoloogvan de Nederlandse Wijnacademie en wijnredacteur van ESpecial Life.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Happy burgemeester

Eind 2013 was Marbella een van de eerste gemeenten ter wereld die een promotievideo op sociale media publiceerde met het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams.

Macho’s & homo’s

het kleurrijke verleden van Torremolinos In Spanje hebben mensen die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht veel langer dan in bijvoorbeeld Nederland of België, problemen

kayak

Waterfun aan de Costa

De kust is gelukkig nooit ver weg hier in het zuiden van Spanje. Dat is een geruststellende gedachte in de hete zomermaanden wanneer het kwik

Eerste belastingkwartaal 2023

Ondernemers in Spanje moeten elk kwartaal belastingaangifte doen. Daarnaast staan er nog wat andere zaken op de kalender voor het eerste kwartaal van 2023. Te

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)