weg-rails

Via Verde de la Sierra. De trein die nooit kwam…

Wonen in Spanje is alsof je altijd op vakantie bent, op een uitzondering na is het eigenlijk altijd mooi weer, strand in de buurt en een achterland rijk aan cultuur, natuur en geschiedenis. Omdat je nu eenmaal niet altijd maar thuis wilt zitten neemt ESpecial Life je mee naar bijzondere plekken in Andalusië. Verslaggeefster Maria Kupers trok er een paar dagen op uit, naar de Via Verde de la Sierra in de provincies Cádiz en Sevilla.

tekst : Maria Kupers

 

campo

Zodra je de kust verlaat begint het landschap te veranderen en de weg van Málaga via Ronda naar Puerto Serrano gaat langs diverse soorten natuur, allemaal even prachtig. Het zuidelijke deel van de provincie Sevilla en de hele provincie Cádiz staan bekend om de glooiende heuvels vol gras, zonnebloemen en graan waar zo nu en dan ineens een rots tussen staat, afgewisseld met beboste gebieden.

Ten zuiden van de weg ligt het bekende natuurpark Grazalema maar we gaan deze keer naar een wat onbekender gebied waar wandelaars en fietsers geen forse klimmetjes hoeven te maken. De Via Verde de la Sierra is een oud spoorwegtraject van 36,5 kilometer lang en tamelijk vlak, de perfecte bestemming voor een paar dagen actief maar niet al te intensief toerisme.

Wat is een Vía Verde?

Er ligt in Spanje meer dan 7.600 kilometer spoorlijn die niet meer gebruikt wordt of zelfs nooit gebruikt is omdat de aanleg niet helemaal voltooid is. In de jaren negentig bedacht men dat het een goed idee zou zijn om die trajecten te gebruiken als wandel- en fietspaden. Er werd een landelijke organisatie opgericht om de zogenaamde ‘vías verdes’ (groene wegen) te herstellen

. In Andalusië zijn 25 van deze trajecten en de Vía Verde de la Sierra is daarvan het best onderhouden.vale-gier
In 1926 begon men met de aanleg van het 127 kilometer tellende traject tussen Jerez de la Frontera en Almargen. Het zou een onderdeel worden van een nieuw aan te leggen spoorlijn tussen de militaire basis in Rota (Cádiz) en Cartagena. Toen in 1936 de burgeroorlog uitbrak werden de werkzaamheden stilgelegd en in 1945 besloot Franco dat het project toch weer opgestart moest worden.

In 1961 lagen de rails er en werd er één proefrit gedaan. Daarna is er nooit meer een trein over gereden en in 1963 werd officieel het besluit genomen om het traject te laten voor wat het is. Ondertussen waren er al wel dertig tunnels, vier viaducten en vijf stations aangelegd.

In 1993 begint men met het opknappen van de Vía Verde en ondertussen zijn de stations van Puerto Serrano, Coripe en Olvera omgebouwd tot eenvoudige hotels met bar en restaurant. In Olvera is er bovendien plaats voor zeven kampeerauto’s en zijn oude wagons nagebouwd om als vakantiehuisje te dienen. Het station van Zaframagón is een observatiecentrum geworden voor vogels en dan met name de vale gier die op de nabijgelegen 200 meter hoge rots nestelt. Er zitten meer dan 200 paartjes en de Peñon de Zaframagón is daarmee de grootste broedplaats van Europa. In het observatiecentrum kun je de beelden bekijken van de diverse camera’s die op de rots geïnstalleerd zijn. Als je de vogels vanaf de grond in detail wilt zien moet je een goede verrekijker bij je hebben. Bij het station van Olvera is een bezoekerscentrum gebouwd waar mensen niet alleen meer details over de flora, fauna en cultuur van de omgeving kunnen zien maar ook kunnen genieten van een 3D film over de Vía Verde de la Sierra.

Fundación Vía Verde de la Sierra

weg-rails

Er is een speciale stichting die het onderhoud en de promotie van de Vía Verde de la Sierra coördineert. Provinciale Staten van Cádiz, Sevilla en de gemeenten Coripe, Coronil, Pruna, Puerto Serrano, Olvera en Montellano subsidiëren de stichting. In de weekends rijdt er een Patrulla Verde (groene patrouille) over het traject, ze helpen waar nodig met een lekke band, eerste hulp en geven informatie.

Goed voor de werkgelegenheid

bezoekerscentrum
bezoekerscentrum

In dit gebied leefde men van oudsher van de landbouw (olijven) en veeteelt. Maar sinds de Vía Verde de la Sierra in ere hersteld is komen er jaarlijks tussen de 150.000 en 200.000 mensen naar de regio. En dat levert werkgelegenheid op. Veel jongeren trekken nog steeds naar de grotere steden of naar de eilanden om daar in het toerisme te werken maar een deel kiest er voor om in de eigen regio aan de slag te gaan. Het project heeft ongeveer vijftig directe arbeidsplaatsen opgeleverd en nog eens tweehonderd arbeidsplaatsen in de horeca en er zijn diverse bedrijven die allerlei activiteiten bieden. Bovendien zijn de gemeenten ook druk bezig om wandelroutes in de natuur uit te zetten en er worden regelmatig wandel- en fietsevenementen georganiseerd.

Wanneer gaan en wat te doen?

In het weekend komen vooral Spanjaarden uit de omliggende provincies voor één of twee dagen. Door de week is het een stuk rustiger en de wandelaars, fietsers en paardrijders komen dan uit diverse landen.

viaverde-olvera

Je kunt de hele Via Verde in één dag makkelijk fietsen, het is aan te raden om in Olvera te beginnen want dan gaat de route vooral naar beneden. Je kunt jezelf en de fiets dan in Puerto Serrano weer naar het beginpunt laten vervoeren, dit kost rond de vijftig euro. Er zijn diverse soorten fietsen te huur (ook tandems), als je een gewone toerfiets wilt vraag dan om een ‘bici de paseo’ want anders krijg je een mountainbike. De huurprijs voor een hele dag is tien euro. Maar als je een paar dagen van de omgeving wilt genieten is het ook leuk om een deel te fietsen en een ander deel te wandelen. Als u onderweg uitleg wilt over de natuur, cultuur en geschiedenis kunt u een gids inhuren voor ongeveer 35€. Er zijn in de omgeving ook andere wandelroutes, bij de VVV-kantoren zijn plattegronden verkrijgbaar en diverse bedrijven bieden sportieve activiteiten.

De dorpen in de buurt zijn niet overdreven prachtig maar ze zijn wel typerend voor het Spaanse platteland. In de buitenste ring kleine industrieterreinen met bedrijven die vooral op de landbouw gericht zijn en de dorpskern heeft een paar opgeknapte straten met hier en daar mooie huizen. Er zijn nergens buitenlandse bars of winkels te bekennen en de horeca is in Spaanse stijl, de inrichting laat misschien te wensen over maar de gerechten zijn van hoge kwaliteit en de bediening is uitermate vriendelijk. De bekende witte dorpen zoals Jerez de la Frontera, Algodonales, Zahara de la Sierra en Grazalema liggen allemaal op rijafstand van de Vía Verde.

normas

Praktische informatie

Bezoekerscentrum Olvera

Geopend van dinsdag t/m zondag
van 10.30-14.00 uur en 16.00-18.30 uur
Toegangsprijs: 2€ / kinderen en 65+: 1€

Bezoekerscentrum Peñon del Zaframagon

Vanaf maart elke dag open van 10 – 16u. (wintermaanden alleen in het weekend)
Toegangsprijs: 2€ / kinderen en 65+: 1€

Hotel Andalou in Montellano
Dit sfeervolle hotel biedt onze lezers 10% korting voor 1 overnachting en 20% voor 2 nachten. Geinteresseerd? Vermeld dan bij het reserveren dat u via ESpecial Life komt.

 

www.hotelandalou.com

Afstanden (vanaf):

kasteel

Sevilla: 40 minuten
Ronda: 45 minuten
Jerez de la Frontera: 50 minuten

Fietsen huren en
wandelingen onder begeleiding

Acutu Aventura
Perico Moreno
acutuaventura@outlook.es
Telefoon: 655 618 043

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Gevoelige snaar

Als je aan flamenco denkt, zie je waarschijnlijk meteen mensen met gitzwart haar en donkerbruine ogen voor je. Dansers, zangers en musici die hun diepste

Extra hond

Uw hond heeft meer lichaamsdelen dan u waarschijnlijk had vermoed. Natuurlijk hebben ze een ruggengraat, nagels, tanden en ogen. Maar de lichaamsbouw van een hond

Zee vol plastic

Mi maona, mijn oceaan Stel je voor, een strand aan de Costa del Sol waar zo´n honderd mensen in de weer zijn, niet om te

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)