Verfrissing in het binnenland

Het heeft even geduurd maar nu is de zomer toch echt losgebarsten. . Wie geen zin heeft om op de volle stranden aan zee te liggen en niet over de luxe van een eigen zwembad beschikt, kan voor verfrissing in het binnenland van de provincie terecht. Rivieren, poelen en meertjes midden in de natuur zijn een alternatief voor de liefhebbers van water en rust. We zochten de mooiste plekjes voor u op. Hier en daar moet wat gewandeld worden maar dat is zeker de moeite waard!

Tekst: Maria Kupers. Foto’s: Antonio Navas Pancorbo, Femke Utrecht, Maria Kupers

Charco Frío (Benaoján)

Midden in het natuurpark Sierra de Grazalema ligt de Charco Frío. De ondergrondse rivier Gaduares komt hier bij de Cueva del Gato naar boven en vormt een natuurlijke bron met kristalhelder

water. De naam zegt het al, het water is ijskoud.

Je komt er via de MA7401 tussen Ronda en Benaoján waar je bij het uitkijkpunt van de Cueva de Gato je auto kunt parkeren. Vanaf daar kun je de borden volgen, over de rivier Guadiaro en onder de spoorweg door naar het meertje. Er is een strand en een plek met banken en barbecues.

 

 

Charco Azul (Jubrique)

De Charco Azul is niet blauw maar intens groen. Dat detail daargelaten, is het een prachtige plek om de dag door te brengen. Twee watervallen zorgen voor het water in dit meertje. Vergis je niet als je het water induikt, het is minder diep dan het lijkt. De bodem van dit berggebied bestaat uit losse stenen dus goed schoeisel is een vereiste.

Je komt er via de MA8301 vanaf Estepona naar Jubrique. Bij de Puerto Peñas Blancas ga je richting Genalcuacili (MA8304) en na een paar kilometer sla je rechtsaf een bospad op. Na ongeveer 1,5 km kun je parkeren bij de rivier Quejigo. Via een smal paadje kun je vervolgens bij de Charco Azul komen. Als je vandaar verder het pad doorloopt kom je bij een aantal andere meertjes zoals de Charco Encantado en Charo Maria Theodora.

 

Pozas de Barranco Blanco (Coín)

Bij de rivier Alaminos, op de weg van Fuengirola naar Coin en Alhaurin el Grande, ligt de Barranco Blanco. Een populaire plek onder wandelaars en zwemmers. Je moet echter wel wat moeite doen om bij een van de twee meertjes te komen. Je kunt je auto bij de brug over de rivier achterlaten, vanaf daar is het verboden en ook onmogelijk om verder te rijden. De wandeling van ongeveer 2 kilometer gaat hier en daar stijl naar beneden. Je loopt deels door de rivier dus pak dingen die niet nat mogen worden goed in.

 

El Charco de las Viñas (Ojén)

De inwoners van Ojén gebruiken de Charco de las Viñas al jaren als hun zwembad, vooral jongeren gingen er vroeger vaak zwemmen. Het is een onderdeel van de rivier Tejas en goed toegankelijk vanuit het dorp. Het ligt naast het nieuwe kerkhof, daar in de buurt kun je parkeren en via een trap naar het meertje afdalen.

 

Charco de las Nutrias (Estepona)

De rivier Castor is een van de rivieren die hun oorsprong hebben in de Sierra Bermeja. De Charco de las Nutrias is een van de beter toegankelijke plekken langs die rivier.  Het is een tamelijk groot meer waar zelfs een strandje bij is. Je moet echter wel een stukje rivieropwaarts en over een zandpad lopen om er te komen, omdat het een geliefde plek is, heeft men besloten de toegang voor auto’s af te sluiten.

 

 

 

Charca de las Mozas (Benahavís)

Zwemmen, wandelen door het water en abseilen: bij de rivier Guadalmina kan het allemaal. Er is echter geen speciale plek een broodje zitten eten of zonnebaden. Een ideale bestemming voor de liefhebbers van wateractiviteiten. Neem geen dingen mee die niet tegen water kunnen want je moet hoe dan ook een stuk door de rivier lopen. De rivier stroomt vlak langs het dorp door een diepe kloof, je kunt parkeren bij de ingang van het dorp of bij de Ermita Nuestra Señora del Rosario.

 

 

 

 

 

 

De stuwmeren
De rivieren door de berggebieden bieden een aangename mogelijkheid voor verkoeling maar voor de liefhebbers van watersport biedt de provincie nog meer mogelijkheden. Er zijn diverse stuwmeren waar je kunt zeilen en kanoën. De pantanos liggen ook midden in de natuur en je kunt er in de omgeving ook fietsen en wandelen.

El Chorro
Vanuit het vliegtuig op weg terug naar Málaga zie je de turquoise stuwmeren van El Chorro (embalses de Guadalhorce-Guadalteba) bij Ardales. Vanaf de weg die eromheen gaat heb je direct toegang tot de parkeerplaatsen. Vanaf daar is het een korte wandeling om af te dalen naar een van de vele strandjes.  Op diverse plekken worden kano’s verhuurd en er zijn mogelijkheden om te kamperen. Het gebied is ook geliefd bij wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers.

La Viñuela
Het stuwmeer van La Viñuela bij Vélez-Málaga is het grootste van de Costa del Sol. Vlakbij het meer ligt een bezoekerscentrum met uitleg over de flora en fauna in de buurt. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet en je kunt er kayaks en kano’s huren. Om er te komen neem je de A7 naar Almeria, afslag Vélez-Málaga en dan de A356 in de richting van Viñuela-Colmenar.

Embalse de Iznajar
Met 100 kilometer aan oevers en een capaciteit van 950 miljoen kubieke meter water is het stuwmeer van Iznajar het grootste van Andalusië. Het meer ligt deels in de provincie Málaga en deels in Córdoba en Granada. Je kunt er paddelen, surfen, waterfietsen en kanoën. In de omgeving zijn diverse campings te vinden. Aangezien in de zomer bijna iedereen naar de kust trekt is dit een rustige plek om een paar dagen door te brengen.

 

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Droomland

Je slaapkamer is waarschijnlijk één van de belangrijkste plekken in je huis. Je rust er uit van alle indrukken en werkzaamheden van de afgelopen dag

Vida Española – drinkwater

Pas als je in Spanje woont, krijg je in de gaten hoeveel je eigenlijk weet over het reilen en zeilen in Nederland of België. Hoe

Hypotheek in het Nederlands

Heeft u uw droomwoning gevonden en wilt u daarvoor een hypotheek afsluiten? Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen in Spanje? Met de begeleiding

Stijlvol sporten en dineren

Benahavis Hills Country Club is weer open voor publiek. Natuurlijk met de nodige voorzorgsmaatregelen maar je kunt weer lekker uit eten of sporten met een

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)