De politieke arena in Spanje is op z’n zachtst gezegd interessant te noemen. Beatriz Becarra heeft een verleden als Eurocommissaris en is één van de oprichters van España Mejor. Een initiatief waar iedereen zich bij aan kan sluiten en waarbij in thematische werkgroepen ideeën worden omgezet in concrete voorstellen waar politici mee aan de slag kunnen. Hoog tijd voor een kopje koffie en een geanimeerd gesprek.
Tekst: Maria Kupers. Foto: Beatriz Becarra
We treffen elkaar in Málaga en beginnen meteen over hoe de stad veranderd is in de afgelopen twintig jaar. We zijn het eens dat niet alles fantastisch is en komen dan ook al snel op het onderwerp politiek. Een gebrek aan brede visie op de toekomst op lokaal en ook op nationaal gebied heeft volgens ons beiden de overhand. “Zo jammer, politici denken aan de vier jaar dat ze er zitten, eventueel nog een paar termijnen meer, en dat is het dan wel” vertelt Beatriz.
Liberaal bestaat niet
Het zou heel simpel kunnen zijn, als politici slecht werk afleveren zou de bevolking niet meer op hen moeten stemmen. Dan komen er vanzelf politici die wèl in het belang van het land en de bevolking werken. Die logica gaat volgens Beatriz echter niet op. “Spanjaarden stemmen niet op basis van hun ratio. Ze zijn of links of rechts en dat verandert niet. Dus wat er ook gebeurt, ze blijven hun partij trouw. Er zijn afgelopen jaar dan wel een paar nieuwe partijen bijgekomen maar de grote massa blijft op de PP of de PSOE stemmen.
Het interessante is echter dat als je mensen een lijst met stellingen voorlegt, duidelijk wordt dat ze zich eigenlijk veel meer thuis voelen bij het liberalisme. En dat is niet zo verbazingwekkend, ondanks de schijn van zwart-wit zie je in het dagelijks leven dat wij Spanjaarden eigenlijk heel liberaal zijn. Onderwerpen zoals het homo-huwelijk, abortus en euthanasie zijn niet links of rechts, die zijn liberaal.”
Spanje en Europa
Beatriz was van 2014 tot 2019 voor de partij UYpD gedeputeerde in het Europees Parlement. Daar zat ze in de commissies voor Gelijkheid en Ontwikkeling en was vice-voorzitter van de commissie Mensenrechten. Volgens haar kunnen de Spanjaarden daar wèl onderhandelen en samenwerken. “Onderhandelen met politici en ambtenaren uit andere landen welteverstaan. Als het gaat om onderwerpen waarvoor de gedeputeerden van alle Spaanse partijen eigenlijk als één blok zouden moeten opstaan om de belangen van het land te verdedigen, blijkt dat toch weer lastig te zijn.”
Beatriz heeft er geen verklaring voor. “Spanje speelt een belangrijke rol in de Europese Unie, zij het nog steeds wat bescheiden op de achtergrond, je ziet ons vrijwel nooit met de vuist op tafel slaan zoals andere landen dat wel doen.”
Spanje kampt volgens Beatriz met twee grote problemen. Het gebrek aan ‘fiscaal geweten’ en het feit dat de bevolking niet echt in de gaten heeft dat zíj degenen zijn die politici kiezen en dat ze deze ter verantwoording kunnen en ook moeten roepen.
“Politici en ook de overheid staan in dienst van de bevolking, ze worden betaald door diezelfde bevolking. Maar in het dagelijks leven lijkt dat wel andersom te zijn. De belastingdienst bijvoorbeeld, als je één dag te laat bent of één foutje maakt word je als een crimineel behandeld, dat kán gewoon niet. Fraude aanpakken, natuurlijk, daar ben ik voorstander van. Maar een overheid kan de bevolking niet al op voorhand als delinquenten wegzetten of als kleine onmondige kinderen behandelen. We hebben recht op onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. Toch maakt de politiek geen prioriteit van deze onderwerpen. Kritiek leveren is een nationale sport, maar uiteindelijk maakt de bevolking geen gebruik van de middelen die tot hun beschikking staan om paal en perk te stellen aan slecht beleid.”
Idealisme?
Na haar jarenlange ervaring in de politiek en ondanks haar zeer kritische houding, geeft Beatriz het echter nog niet op. Ze heeft echter een andere insteek gekozen om dingen voor elkaar te krijgen. Na jarenlange voorbereiding en onderzoek richtte ze vorig jaar mei samen met Miriam Gonzalez Durantes España Mejor op. Een club mensen die diverse ideeën om van Spanje een fijner land te maken omzetten in concrete voorstellen.
“Er zijn zoveel mensen die goede ideeën hebben en deze in kleine kring eens ter sprake brengen. Ze hebben niet de kennis of de middelen om er concrete voorstellen van te maken en ze vervolgens op de politieke agenda te zetten. Sommige van die ingevingen om ergens iets te innoveren of te verbeteren zijn namelijk best goed uitvoerbaar. Dat kunnen kleine dingen zijn maar ook rigoureuzere veranderingen in processen. In de politiek kijkt men vaak te beperkt en ontbreekt professionele kennis. Wij kijken breder en maken van dat idee een concreet voorstel. Een heel simpel voorbeeld, er is geen landelijk evaluatiesysteem voor het onderwijs, elke deelstaat heeft zijn eigen manier. Zo kun je natuurlijk nooit de kwaliteit van onderwijs vergelijken. En wat je niet kunt meten kun je niet verbeteren” vertelt Beatriz.
Het maakt España Mejor niet uit welke politieke partij iets met hun voorstellen doet, ze brengen het bij iedereen onder de aandacht. “We zijn geen aanhangers van links of rechts, we geloven in wat werkt en willen daar een bijdrage aan bijleveren.”