Vamos a la playa!

Je kunt natuurlijk klagen over de hoge temperaturen in de zomer, maar je kunt ook simpelweg gebruik maken van de verfrissende oplossingen die de Costa del Sol biedt. s ‘Ochtends vroeg, midden in de nacht of gewoon overdag, de zee is er om van te genieten! Elk strand heeft haar eigen charmes, voor deze editie gingen we naar de stranden van de regio La Axarquía.

Stranden waar het zand en het dorpscentrum bijna naadloos in elkaar overgaan. Met het zout nog op je huid kun je kiezen uit tientallen gezellige restaurants en bars om te lunchen, dineren of met een cocktail in de hand van live-muziek te genieten.

Tekst: Maria Kupers.
Foto’s: Ayuntamiento de Nerja, David Serrano Oñate, Maria Kupers

De Costa del Sol heeft de naam een massabestemming te zijn waar je op amper een meter afstand van andere strandgangers ligt. Ten westen van de stad Málaga is dat ook zeker het geval, vooral omdat daar honderden hotels staan die in de zomermaanden volledig volgeboekt zijn. Ten oosten van Málaga, op de stranden van de regio La Axarquía hangt echter een totaal andere sfeer.

De N340 tussen Rincón de la Victoria en Nerja gaat langs de kust en door alle dorpen. Soms zijn dat gehuchten van tien oude vissershuisjes, soms relatief nieuwe woonwijken met hier en daar een hotel of appartementencomplex. In geen enkel geval zie je panden van meer dan vijf verdiepingen en overdreven tentoongestelde luxe. Er hangt een typisch Spaanse sfeer, gemoedelijk, hier en daar is moeite gedaan om wat op te knappen en tussendoor zie je wat landbouwgrond of een stukje ongeorganiseerd groen. Beneden langs de weg zie je hier en daar smalle stukjes strand met geen of minimale voorzieningen, dat zijn meestal de rustigste plekjes en het geluid van de golven overstemt dat van de auto’s. Alle stranden hebben een, min of meer, donkere kleur zand van een grove tot fijne korrel.

Nerja
De stranden van Nerja zijn waarschijnlijk de drukste van La Axarquía, simpelweg omdat deze badplaats al jaren bekend is bij toeristen. Het charmante dorpscentrum is zeker een bezoek waard. Je vindt er allerlei leuke winkels en een keur aan restaurants en bars. Als je in datzelfde centrum naar het Balcón de Europa gaat voor een prachtig uitzicht over de zee, kijk dan even naar beneden. Daar ligt de Playa Calahonda, je kunt nog nét niet vanaf het plein de zee induiken maar deze combi van strand en centrum is uitstekend voor mensen die een dag op het strand willen afsluiten op een pleintje met sinasappelbomen.

Aan beide zijden van het centrum vind je grotere stranden met elk hun eigen chiringuitos en kleine Paseos Maritimo. Bovendien kun je daar een kano huren en de rotsachtige kust met de kleine baaitjes te bekijken. Ze zijn vrijwel allemaal goed met de auto te bereiken. Parkeren kan in de omliggende straten en is ’s ochtends vroeg het makkelijkst. In het centrum van Nerja kun je het best voor de parkeergarage kiezen.

Torrox en Algarrobo Costa
Het dorp Torrox ligt een paar kilometer van de kust maar heeft net als het iets verderop gelegen Algarrobo een ‘Costa versie’. Beide plaatsen waren vissersdorpjes totdat mensen de geneugten van dicht bij de zee wonen ontdekten. Er staan wat oudere appartementencomplexen uit de jaren tachtig maar in de afgelopen twintig jaar is er behoorlijk bijgebouwd. Veel van de Spanjaarden die in de dorpen in het nabijgelegen binnenland wonen hebben hier een appartement of huisje en het is de favoriete plek van Duitsers. Niet het authentieke Andalusië maar alle voorzieningen zijn wel aanwezig, de Paseo Maritimo is gezellig en de stranden zijn prima onderhouden.

Torre del Mar
Het centrum van Torre del Mar is de afgelopen jaren volledig op de schop gegaan. Straten zijn autoluw geworden, er is ruimte voor terrassen, er zijn groenzones bijgekomen en er zijn vrijwel geen hindernissen voor mensen die slecht ter been zijn. Het nabijgelegen strand heeft niet alleen een blauwe vlag maar ook de Q die de kwaliteit van de voorzieningen garandeert. Er worden allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd en ook hier weer is rekening gehouden met lichamelijk gehandicapten. Er zijn diverse speciale paden tot aan het water en er is hulp om in en uit het water te komen.

Niet alleen heeft het centrum zelf een make-over gekregen, de bars en restaurants hebben zich aangepast aan de eisen van de klanten. Mooie inrichting met bijbehorende terrassen, nieuwe gerechten van producten uit de regio en lekkere cocktails met en zonder alcohol zijn op elke straathoek te vinden. Bovendien kun je op diverse plekken genieten van liveoptredens of dansen in één van de vele bars en pubs in het uitgaanscentrum El Copo, vlakbij het strand.

Rincón de la Victoria
Als je op de N340 rijdt merk je dat Torre del Benalgabón, Rincon de la Victoria en La Cala de Moral vrijwel onopgemerkt in elkaar overlopen. Vanaf het strand zie je in de verte de dichtbebouwde kust van Málaga en Torremolinos maar verder verschillen de stranden van elkaar. Torre de Benalgabón bestaat voornamelijk uit wijken met laagbouw en om de paar meter kun je via een smal paadje naar het strand. Hier en daar staat een strandtentje met wat ligbedjes, verdere voorzieningen zijn er niet. In Rincón de la Victoria liggen stadscentrum en strand vlak bij elkaar, van elkaar gescheiden door de Avenida del Mediterràneo. Je kunt dus ook hier weer kiezen voor een ontbijtje of drankje bij één van de vele barretjes of restaurants op de Paseo Maritimo of in de straatjes in het centrum.

Op het strand staan hier en daar palmbomen, liggen gekleurde vissersboten en er zijn diverse plekken waar je een ligbedje kunt huren. Aangezien er in Rincón maar twee hotels zijn, stikt het hier niet van de toeristen. De meeste strandgangers zijn mensen die in de omliggende wijken wonen. Onder hen overigens veel Malagueños die een tweede huis in Rincón de la Victoria of La Cala hebben.

Spoorwegtunnels
Vanaf het strand in Rincón kun je een wandeling maken naar dat van La Cala. Daarvoor moet je door oude spoorwegtunnels die ooit in de rots langs de kust zijn aangelegd. Bij de ingangen aan beide zijden staat een beeldje van de Virgen del Carmen, de beschermheilige van de vissers. Het strand van La Cala del Moral heeft een Paseo Maritimo maar voor de chiringuitos moet je op het strand zelf zijn.

Stukje lopen of naakt?
Langs de hele kust van La Axarquía liggen vele stranden die makkelijk met de auto bereikbaar zijn. Maar er zijn ook stranden waarvoor je een stukje moet lopen. Voorbij Nerja liggen veel kleine baaitjes zoals de Barranco de Maro, Las Alberquillas en Cala El Cañuelo. Hoewel je volgens de wet op alle stranden naakt mag liggen, kiezen de meeste mensen liever voor een naturistenstrand. In Almayate is bij de naturistencamping een groot stuk strand beschikbaar voor mensen die liever direct de streling van water en zon op hun huid willen voelen.

Zout en zand laten zitten
In verband met de droogte heeft de Junta de Andalucía er bij de gemeenten op aangedrongen het drinkwaterverbruik te verminderen. In La Axarquía moet dat met 20% omlaag en daarom hebben veel gemeenten besloten de douches op de stranden af te sluiten. Aangezien de mineralen uit de zee goed zijn voor de huid en meestal ook voor een fantastisch kapsel zorgen (er zijn zelfs styling gels die het ‘beach effect’ beloven) en het zand een natuurlijk scrubmiddel is zal dat voor de meeste strandgangers geen probleem zijn.

De places to be
We deden een oproep op de Facebook-pagina van de Dutch Diva’s en dit zijn de aanraders van de dames die in de buurt wonen:

Torre del Mar: Bahia Beach, Boraz, Jazba Tenit
Mezquitilla: Boabab, La Viuda
Caleta de Vélez: Tropy, Mediterraneo
Torre de Benalgabón: Carletes Beach
Rincón de la Victoria: La Chiringa

Maria Kupers
Maria Kupers

Creative director van ESpecial Life Magazine en freelance communicatiespecialist

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Werken voor je geld

Briefjes met ‘collega gezocht’ in etalages, alarmerende berichten over personeelstekorten, campagnes op Facebook en LinkedIn met vacatures in het buitenland, sectoren die uit pure nood

wijn uit ronda

Verrassende wijnen uit Ronda

Wie kent Ronda niet? Het is een bijzonder middeleeuwse stadje in Andalusië. Bekend vanwege de meer dan honderd meter diepe kloof, El Tajo, die de

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)