Vallei der Geluk

Als je vanuit Granada naar het zuiden rijdt kom je langs de Valle de Lecrín. Je rijdt de afslag naar de vallei makkelijk voorbij, want vanaf de A7 van Motril naar Granada zie je eigenlijk niets dat in het bijzonder je aandacht trekt. Maar iedereen die om een of andere reden tóch besluit hier af te slaan wordt onmiddellijk beloond. De sfeer is anders, het is hier groener groen, de bloemen bloeien talrijker en zijn intenser van kleur, het oogt hier op de een of andere manier vriendelijker. De boomgaarden produceren overvloedig citrusfruit, olijven, granaatappels en amandelen. Het water dat van de Sierra Nevada naar beneden stroomt, wordt in twee glinsterende stuwmeren opgevangen.

Wij namen drie jaar geleden voor het eerst de afslag naar deze Vallei van het Geluk, de naam die de Moren de Lecrin Vallei gaven. We voelden ons er direct thuis, zozeer dat we er inmiddels een huis hebben gekocht. In dit prachtige gebied starten we met ons project “AndarLucia”, waar we mensen laten kennismaken met de rijkdom uit verschillende culturen, die zich hier in overvloed toont. Dat heeft alles te maken met de rijke geschiedenis van Spanje, waar vele eeuwen geleden verschillende culturen in redelijke harmonie vreedzaam samenleefden. Hun onderlinge inspiratie leidde tot een ongekende economische, wetenschappelijke en kunstzinnige ontwikkeling en welvaart. De stichting die we daartoe hebben opgericht spant zich in om deze visie van samenwerken versus uitsluiten onder de aandacht te brengen. Zo wordt een bijdrage geleverd aan het bewustzijn, dat wederzijdse culturele inspiratie onderling begrip en een bloeiende maatschappij opleveren. Daarnaast richt de stichting zich op milieu-educatie en productontwikkeling. Het erfgoed van Al-Andalus wordt zo levend gehouden.

“Wat toen kon, kan nu ook!”, vinden wij. Via de stichting en het project AndarLucia worden de verborgen schatten van deze streek opnieuw zichtbaar gemaakt. De activiteiten hebben een variërend karakter, van gastronomie en educatie tot culturele evenementen, lezingen en workshops, met als doelstelling het beleven van de schoonheid, wijsheid en kennis van deze culturen. Via onze “innovation hub” worden samen met lokale producenten nieuwe producten ontwikkeld.

Soms horen we mensen zeggen: “Dat klinkt aardig, maar de kaliefen, emirs en koningen uit vroeger tijden gingen elkaar in deze streek ook te lijf”. Dat klopt, maar belangrijk is, dat er langere perioden van samenwerking en bloeiende welvaart waren. Focus dus op het positieve en de mogelijkheden. Niet ‘Zoek de verschillen (tussen culturen)’, maar ‘Wat kun jij waar ik iets van kan leren?’. Wish us luck, het wordt een mooie uitdaging en we geloven erin.

Bianca en Cees hebben jarenlang trainingen ontwikkeld en gegeven over bewustzijn en LevensKunst. Zij hebben over dit onderwerp boeken en columns geschreven. Zij wonen deels in de Lecrin Vallei net onder Granada. Ook wel ‘de vallei van het geluk’ genoemd. Zij werken daar aan een project over de vergeten schatten van Andalusie. Op de website www.andarlucia.com kan je er alles over lezen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)