Trap niet in de tourist trap

Bij mij op de hoek staan toeristen elke dag in de rij voor een tapastentje. Nooit heb ik een van mijn buren over dit zaakje gehoord, noch andere locals, en nooit heb ik er een bekende uit de stad zien eten. De tapasgerechten heb ik wel regelmatig op dienbladen naar buiten zien komen en ik kan je vertellen, die zien er wat mij betreft zeker niet als de meest appetijtelijke tapas ever uit. Je snapt, hier kom ik nooit.

Een tijdje geleden was er een vriendin op bezoek en die wierp verrukt een blik naar binnen. ‘Wat een schattig tentje, wat ziet dit er authentiek uit, kunnen we hier niet een hapje eten.’ Nou nee, liever niet. Maar het triggerde me wel. Ik had er zelf eigenlijk nooit zo naar gekeken, want ik ken de eigenaar van andere horecazaken in de buurt en weet dat hij maar één doel heeft: zo veel mogelijk toeristen op een avond naar binnen lokken. En daar is hij buitengewoon goed in.

Niet lang daarna verbleven mijn ouders twee weken in ons appartement toen we zelf op vakantie waren. Ik kreeg een lange samenvatting van alles wat ze hadden gezien en gedaan en hoe fantastisch het allemaal was geweest. Maar er was één ding heel erg tegengevallen. De tapaszaak op de hoek. Terwijl ze daar toch allemaal voor in de rij stonden! De tapas waren niet te eten en werden bijna koud geserveerd. Heel anders dan de tentjes waar ze normaal (met ons) naartoe gingen.

Als je op Tripadvisor kijkt, heeft dit restaurant de allerbeste reviews. Dat is natuurlijk ook wat de mensen massaal trekt. Hoe dan? Ik weet het niet. Misschien hebben ze ervoor betaald. Het kan natuurlijk ook zijn dat de meeste klanten niet veel gewend zijn op culinair vlak en oprecht denken dat ze de beste tapas van de stad krijgen voorgeschoteld.

De grote vraag is: hoe kun je als toerist zo’n overduidelijke tourist trap herkennen? Hoe weet je dat je bij de juiste tapastent zit? Ik kan je alvast verklappen dat je dus niet moet afgaan op de rijen voor de deur (of juist wel, maar wees kritisch, zijn dit toeristen of zijn dit locals) en de reviews op de welbekende platforms.

Mijn advies is, hoe kan het ook anders, vraag het een local. Je kunt altijd een buurman die langsloopt naar z’n ongezouten mening vragen. En als mijn ouders nou even mijn eigen app of website Barcelonatips hadden geraadpleegd, hadden ze meteen gezien dat ik deze zaak niet aanraad. Dus ben jij nou een keer in Barcelona en zoek je een lekker eettentje, laat het me alsjeblieft weten. Ik wil je in ieder geval niet terugzien bij die zaak op de hoek.

Hier vind je alvast mijn favoriete tapastentjes in Barcelona.

En hier kun je gratis de Barcelonatips app downloaden.

Foto: Howei Wang

Annebeth Vis
Annebeth Vis

Barcelona expert & Free lance journalist

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Belasting over je inkomsten

Het tweede kwartaal van 2023 staat in het teken van de inkomstenbelasting. Van 11 april tot 30 juni moet iedereen die hier resident is deze

Brunchen met een wijntje

De lente is aangebroken, de zon is al vroeg op, we kunnen weer naar buiten. Een goed moment voor een lekkere brunch en een mooi

Bornelli, biz to biz

Naast de klassieke onroerend goed makelaars zien we aan de Costa del Sol steeds meer ‘roerend goed makelaars’: collega´s die hun cliënten volledig ontzorgen op

Zorg op wielen

Elk jaar wordt er op de haringparty van de Marbella Dutch Business Club geld ingezameld voor een goed doel. De afgelopen jaren is dat Cudeca,

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)