Testen, testen, testen

Half Europa is afgelopen zomer weer de diverse landsgrenzen overgetrokken, om even te relaxen in een totaal andere omgeving. Op vakantie gaan is tegenwoordig een stukje minder ontspannen dan voor 2020. Denk je alles geregeld te hebben, verandert er vlak voor vertrek nog ergens een Covid-regel waardoor je weer extra papierwerk moet organiseren. Gelukkig is testen aan de Costa del Sol er een stuk makkelijker op geworden sinds het Nederlandse bedrijf Salutlabs het gat in de markt heeft ontdekt.

Tekst: Maria Kupers. Foto’s: Salutlabs & Maria Kupers

We zijn er alweer een tijdje aan ‘gewend’ dat reizen extra gedoe oplevert. Toen de PCR testen verplicht werden bleek dat eigenlijk niemand aan de Costa’s goed in staat was aan de enorme vraag te voldoen. Certificaten konden niet in een andere taal worden verstrekt, in het weekend kon er überhaupt niet getest worden en de wachttijden voor een afspraak waren lang.

Spaanse klinieken niet berekend op volume
“Om PCR testen te bieden heb je meerdere dingen nodig” vertelt Mike Bollen van Salutlabs in Marbella. “Een uitstekend werkend online afsprakensysteem, een goed doordacht logistiek systeem en een laboratorium met voldoende capaciteit. We hebben met een aantal Nederlandse ondernemers de handen ineengeslagen en Salutlabs opgezet. De kennis voor de IT hadden we al in huis, het enige dat we nog moesten doen was een goed laboratorium vinden. Er zijn er namelijk niet veel die grote hoeveelheden tests binnen korte tijd kunnen verwerken, vooral niet als het om speekselmonsters gaat.”

Dit voorjaar ging het bedrijf van start in Ibiza en daar werd het meteen een doorslaand succes. Behalve de efficiënte manier van het maken van een afspraak en de uitstekende communicatie op elk moment van het hele proces, onderscheidt Salutlabs zich van de rest omdat ze speekseltests afnemen bij de mensen thuis of in het hotel. En dat is nou net wat het hele testgedoe toch iets aangenamer maakt.

Testen op het strand of op je jacht
In twee maanden tijd hebben meer dan 30.000 mensen in Ibiza, Barcelona en aan de Costa del Sol een speekseltest laten uitvoeren. Mike wil niets kwijt over het exacte aantal positieve uitslagen maar “het zijn er veel meer dan je op basis van de cijfers zou verwachten.”

De klanten van Salutlabs komen uit alle landen, het zijn toeristen of residenten van alle leeftijden die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd zijn of die naar landen gaan waar sowieso iedereen verplicht een negatief testresultaat moet kunnen overhandigen.

Salutlabs doet veel aan online marketing maar na ruim twee maanden blijkt dat de reclame van tevreden klanten minstens zo goed werkt.

“Wij hebben vanaf het begin de focus op klantvriendelijkheid gelegd, het doen van de test moet een zo klein mogelijk onderdeel van de voorbereidingen van de (terug)reis zijn. Via de site kun je een afspraak maken, tot twee uur van tevoren, op de plek die jij wilt. Je krijgt een mail ter bevestiging en een sms als we vlakbij zijn. Onze chauffeur checkt dan alle gegevens zodat er bijvoorbeeld geen fout in het mailadres staat, overhandigt de testkit en binnen 10 minuten is alles afgehandeld. En je krijgt je uitslag gegarandeerd binnen 24 uur” vertelt Mike.

Er werken 15 chauffeurs in Marbella, Estepona en Sotogrande. De Britse Kai, gekwalificeerd verpleegster, is één van hen en vertelt dat er blijkbaar kinderen zijn die niet kunnen spugen. “Ze hadden gewoon geen speeksel in hun mond, de moeder heeft hen uiteindelijk aan een citroen laten likken, dat werkte.” Het gebied rondom Marbella is de vakantieplek voor de ‘rich and famous’ dus het gebeurt ook regelmatig dat de deur wordt opengedaan door een BN-er. De sterren komen niet alleen uit Nederland, de Britse televisieproducent Channel 4 en ITV uit Finland zijn deze zomer aan de Costa del Sol. Omdat de manier van testen van Salutlabs geen fysiek contact vereist, mogen zij de testen van de ploegen -die in een bubbel verblijven- uitvoeren.

Eendagsvlieg?
Hoewel niemand weet wanneer, er gaat toch een moment komen dat de paniek over het verspreiden van het coronavirus afneemt. En dan zal er ook een einde komen aan de verplichte testen. Is er dan nog wel een toekomst voor bedrijven als Salutlabs? Mike Bollen is ervan overtuigd van wel.

“Ik verwacht dat een test binnenkort sowieso verplicht wordt voor iedereen, die vaccinatie is geen garantie. Dus daarmee zullen we nog wel even doorgaan. Sterker nog, we openen in september een dependance in Lissabon. De hele infrastructuur zoals we die nu hebben is niet alleen bruikbaar voor coronatests. We zijn al benaderd door andere bedrijven die het systeem willen gaan inzetten voor andere zaken. Het maakt natuurlijk niet uit of je mensen met een coronatest op pad stuurt of dat het medisch personeel is dat op afspraak andere diensten verleent” sluit Mike af.

www.salutlabs.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

vogel

De achtertuin van Fuengirola

De achtertuin van Fuengirola Omdat Fuengirola tussen de zee en de twee gemeentes Benalmádena en Mijas ligt, beschikt de stad zelf afgezien van een paar

Net even iets anders

Uiteraard zijn er Andalusië heel veel mooie winkels te vinden voor Fashion & Lifestyle maar soms toch net niet wat je zoekt. Net als het

Gibraltar

Weerspannige ‘apenrots’ met een indrukwekkende militaire geschiedenis Ga je aapjes kijken?’ is  vaak de eerste reactie als je zegt naar Gibraltar te gaan. En ja,

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)