Tattoeages: kunst of ongezond?

In mijn werk krijg ik dagelijks te maken met wat mensen aan de buitenwereld tonen in, zeg maar, hun ‘strandtenue’. Dertig jaar geleden zag ik vooral een natuurlijke huid, later kwam de trend van piercings op en tegenwoordig zie ik vooral tatoeages – vaak over steeds grotere oppervlaktes. Het is fascinerend om te zien hoe zelfexpressie door de tijd heen verandert.

Met mijn kennis over de huid en het lymfesysteem kijk ik daar soms met gemengde gevoelens naar. De huid is een dynamisch, levend orgaan dat constant in interactie staat met de omgeving. Ze beschermt ons tegen schadelijke invloeden, reguleert onze temperatuur en speelt een essentiële rol in ons immuunsysteem en in onze algehele gezondheid. Voor mij reden genoeg om de huid in haar natuurlijke staat te waarderen.

Tatoeages zijn voor velen een manier om herinneringen, creativiteit of identiteit uit te drukken. Prima redenen, maar het aanbrengen beschadigt nu eenmaal de huid, en het herstel daarvan kost energie. Een interessante anekdote die ik hoorde van een collega uit de sportwereld: Bij zijn transfer naar een grote club kreeg een Spaanse voetballer een bijzondere clausule, namelijk dat tatoeages alleen tijdens vakanties mochten worden gezet. Het doel? “Geen extra belasting voor het lichaam tijdens intensieve trainingen of belangrijke wedstrijden.”

Een van de systemen die extra belast wordt na het zetten van een tatoeage, is het lymfestelsel, dat afvalstoffen uit ons lichaam verwijdert. Inktdeeltjes worden als lichaamsvreemd materiaal herkend en deels afgevoerd, wat het systeem intensiever laat werken. Bij aandoeningen zoals lymfoedeem is het daarom verstandig om vooraf overleg te plegen met een arts. Ter geruststelling: medische tatoeages, zoals reconstructieve tatoeages, hebben vaak een functioneel doel en worden uitgevoerd met hypoallergene pigmenten en technieken die speciaal ontwikkeld zijn om het risico op infecties en huidreacties te verkleinen.

Tatoeages zijn, net als kleding, piercings of make-up, vormen van zelfexpressie en dragen bij aan het zelfvertrouwen. Maar omdat ze blijvend zijn, is een afweging over de eventuele gevolgen op zijn plaats. Kies voor het laten zetten altijd een professionele, gecertificeerde studio, plan voldoende tijd voor herstel in, en vergeet niet om de zon een paar weken te vermijden!

Tot slot ben ik benieuwd welke trends de toekomst ons zal brengen. Blijven tatoeages een blijvend modeverschijnsel, of zien we de terugkeer van de grote snor – of zelfs iets totaal onverwachts? De tijd zal het leren!

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)