joyce

Sterrenstof

Nadat er voor de zoveelste keer negatieve berichten over jongeren in de media verschenen was ik het zat. Ik draag de jongeren in het algemeen een warm hart toe en had de maanden ervoor veel Nederlandse jongeren online gesproken. Het ging op zijn zachtst gezegd niet zo lekker met veel van hen. Ik wilde iets doen en besloot in de auto te stappen naar Nederland rijden en een luisterend oor gaan bieden. Eind augustus verliet ik samen met mijn man mijn ‘safe haven’ op het platteland in de buurt van Málaga om rond te gaan toeren in een hip VW-busje in Nederland. Ik vond dat dat wel het minste was wat ik kon doen om hen te helpen zich weer beter in hun vel te voelen.

Op het moment dat ik deze column schrijf zijn we alweer zes weken onderweg en hebben al veel mooie ontmoetingen gehad met jongeren, hun leraren en hier en daar een verdwaalde ouder. De gesprekken vinden plaats op scholen, campings, in winkels, onderweg bij wegrestaurants en op een recreatiepark waar buiten les werd gegeven.

We praten over de uitdagingen waar jongeren en hun leraren tegenaan lopen bij het onlineonderwijs. Wat me opvalt is hoe snel jongeren zich openen en mij hun verhaal toevertrouwen. Onderwerpen als geloof, politiek en liefde, maar ook geloof en de toekomst komen voorbij in gesprekken die soms maar een paar minuten duren. Ze zeggen bijna allemaal dat ze graag naar school gaan: een droom voor ouders en leraren als je het mij vraagt!

Het zijn stuk voor stuk prachtige gesprekken waarin ik elke keer weer onder de indruk ben van hoe (zelf)bewust de meeste jongeren zijn en hoe flexibel en veerkrachtig. Het geeft mij hoop voor de toekomst die ook voor hen behoorlijk onzeker is. Als deze tour me iets leert, is het wel dat wezenlijk contact tussen mensen van hart tot hart nodig is om je goed in je vel te voelen. Een luisterend oor, een liefdevolle blik, samen een spelletje spelen, flauwe grappen uitwisselen, het maakt niet zoveel uit wat, als het maar samen is.

Ik hoop met mijn tour een klein beetje het verschil te maken en blijf, ondanks dat ik af en toe verlang naar de Spaanse warmte en gezelligheid, doorgaan met het verspreiden van mijn ´sterrenstof´.

Vind je het leuk om ons te volgen? Meld je dan aan bij onze besloten Facebook groep ´Holland Kindness Pandemic´, we doen daar regelmatig live verslag van onze avonturen.

Joyce van Ombergen-Jong
Internship & personal coach

www.jongleren.es / www.yourjourney.academy

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Vamos a la playa

“Je komt er zeker heel vaak?” deze vraag wordt mij regelmatig gesteld sinds ik in Spanje woon. Standaard is mijn antwoord “Nee, niet echt eigenlijk.

calle larios

Het is stil in Málaga

Sander Klomp schrijft voor elke editie met veel passie een column over zijn stad: Málaga. Hij was er ooit officiële gids voor toeristen, runt er

Olijfolie, het vloeibare goud

Heuvelachtige velden met eindeloze rijen olijfbomen, de mosgroene bladkleur contrasterend met de bruine, droge aarde. De vruchten met een uitgebreid palet aan kleuren, variërend van

Spaanse werknemers: cultuurshock?

Aan de Costa del Sol zitten veel bedrijven die gerund worden door Belgen en Nederlanders. Onder het personeel dat zij in dienst hebben bevinden zich

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)