Sombra

“Un sombra descafeinado, por favor”. Dit is hoe ik standaard mijn koffie bestel in een Spaans barretje. Wie in Málaga of nabije omgeving woont weet dat je je koffie op heel wat verschillende manieren kunt bestellen. Café solo, nube, cortado, mitad om er meteen maar een paar te noemen. Mijn favoriete koffietje is dus een ‘sombra’, wat ‘schaduw’ betekent. Koffie met veel melk, een soort koffie verkeerd, in mijn geval decafé, ik hou ervan, bij voorkeur in een glas. In Málaga hangt bij Café Central aan Plaza de la Constitución een tegeltableau waarop alle soorten staan uitgelegd, erg handig!

Zomers lopen de temperaturen meestal flink op en dan bestel ik die ‘sombra’ vaak ook letterlijk. In de schaduw is het namelijk nog een beetje uit te houden, al kan het ook daar nog behoorlijk warm zijn. Zolang mogelijk aan de schaduwzijde van de straat blijven lopen behoort tot een van mijn overlevingsstrategieën. En als de schaduw niet genoeg verkoeling biedt, zit er maar een ding op; naar binnen! Afkoelen in de airco van kantoor of winkelcentrum of bij het vriesvak van de supermarkt. In veel steden en dorpjes is het in juli en augustus op straat tijdens de siësta redelijk uitgestorven. Op een handjevol toeristen na die het ogenschijnlijk geen probleem vinden om gutsend van het zweet door de stad te sjokken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me hier vroeger toen ik op vakantie was ook schuldig aan heb gemaakt. Nu weet ik wel beter en laat het wel uit mijn warme hoofd.

Waar ik woon, buiten Málaga op platteland, is het in de zomer nog een paar graden warmer dan in de stad. Airco en een batterij aan ventilatoren helpen ons de zomer door. ‘s Nachts zetten we alle ramen open zodat het een beetje af kan koelen. Al kan het op de heetste dagen soms zelfs ‘s nachts nog 30 graden blijven. Overdag is het dan zaak om alle ramen en luiken potdicht te houden.

Toen ik naar Spanje verhuisde had ik nooit kunnen bedenken hoezeer ze ook hier met het weer bezig zijn. Alleen Nederlanders praten en klagen over het weer, toch? Niets bleek minder waar, de Spanjaarden klagen minstens zo hard. Het is te warm, te droog, te nat of te koud. Menig Spaanse schone verzucht, met waaier in de hand, dat het maar weer gauw winter mag worden. Mooie uitvinding trouwens die waaier. Naast dat ze er vaak prachtig uitzien, geven ze instant verkoeling.

Mocht je trouwens in de zomer toch van je koffietje willen blijven genieten en het er niet nóg warmer van krijgen, dan heb ik een tip voor je. Bestel eens een café ‘con hielo’, wat koffie ‘met ijs’ betekent. Het is even wennen zo’n ijsklontje in je hete koffie, maar verkoeling is verzekerd. Let er wel op dat je het ijs in een apart glas laat serveren en de koffie in een groot glas anders wordt het een grote knoeiboel. Gebruik je suiker? Laat die dan eerst oplossen voordat je het ijs erin doet, suiker lost namelijk niet goed op in koude vloeistof.

¡Que aproveche!

Joyce van Ombergen-Jong
Internship & personal coach

jongleren.es / yourjourney.academy

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

vogel

De achtertuin van Fuengirola

De achtertuin van Fuengirola Omdat Fuengirola tussen de zee en de twee gemeentes Benalmádena en Mijas ligt, beschikt de stad zelf afgezien van een paar

Ons lichaam is pure perfectie

Ons lichaam is pure perfectie,  Michaël Hontelé, vitaliteitsconsultant Bruisen van energie, onvatbaar voor verkoudheidsvirussen en snel genezen van ziektes: wie wil dat nou niet? Ons

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)