Sinterkerst

Sinds we naar Spanje zijn verhuisd hebben we een aantal Spaanse gewoontes geadopteerd. Zo eten we tussen de middag de hoofdmaaltijd en ontbijten regelmatig buiten de deur. We houden regelmatig siëstas en hebben ongemerkt onze rijstijl aangepast. We hebben veel meer geduld ontwikkeld omdat we na al die jaren als geen ander weten dat mañana een van de drukste dagen van de week is. We doen zaken in het Spaans, kijken Spaanse Netflixseries, luisteren naar de Spaanse radio en hebben, naar goed voorbeeld van de Spanjaarden, een talent ontwikkeld voor feestvieren zonder ‘echte’ aanleiding.

Daarnaast hebben we een aantal gewoontes uit Nederland meegenomen. Zo eten we af en toe hagelslag op brood en nemen we standaard oude Beemsterkaas mee uit Nederland. We ondernemen met Nederlandse directheid en denken in tegenstelling tot de Spanjaarden eerder in oplossingen dan problemen. Naast gewoontes houden we ook een aantal tradities in ere. Zo mochten de kinderen tot ze volwassen waren hun schoen zetten en keken we jaarlijks naar de intocht van Sinterklaas. Toen ze ouder werden hebben we de traditie omgedoopt tot SinterKerst; Sinterklaas vieren onder de kerstboom op kerstavond in plaats van 5 december. Inclusief surprises!

Toen onze zoon vorig jaar serieuze verkering kreeg, had hij de stille hoop verlost te zullen zijn van het fenomeen surprises. “Ze is niet Nederlands, mam. Dan heeft het toch geen zin?”. Wetende dat hij uiteindelijk altijd een van de leukste surprises van het gezin heeft, gokte ik erop dat het wel meeviel met zijn wens met onze traditie te breken. Wat ook hielp was dat onze dochter aangaf absoluut niet met deze laatste echt Nederlandse traditie te willen stoppen. Ik ging in gesprek met de vriendin van mijn zoon en legde haar uit wat onze traditie inhield. Het leek haar echt super leuk, al was ze bang dat ze niet zo heel creatief was. Ik legde uit dat het om vooral om de lol ging en dat stelde haar gerust. Via lootjestrekken.nl kreeg iedereen op tijd zijn lootje en in de aanloop naar ons heerlijk avondje had ik regelmatig contact met haar via de app. Ze verklapte voor wie ze een surprise moest maken en vroeg me om hulp. Ik stuurde haar wat websites ter inspiratie en zij stuurde foto’s door van haar creatieproces.

Op SinterKerstavond had iedereen enorm zijn best gedaan en mijn man en ik hadden zelfs ons rijm voor het eerst in het Spaans geschreven. De vriendin van mijn zoon is enig kind en zat als een klein kind te genieten van dit bijzondere familiegebeuren. Ons heerlijk avondje nieuwe stijl was geboren. Sommige tradities verdienen het gewoon om voor te vechten. Hoogste tijd om weer lootjes te gaan trekken!

Joyce van Ombergen-Jong
Internship & personal coach

jongleren.es / yourjourney.academy

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)