Kunstige ontdekkingsreis in Málaga

Kunstige ontdekkingsreis in Málaga

Málaga is een bekende bestemming voor liefhebbers van kunst en cultuur. De gemeente heeft meerdere musea gebouwd waar grote exposities van bekende kunwstenaars te bezichtigen zijn. Het Picassomuseum, het Museo Thyssen, het Centre Pompidou en het Centro de Arte Contemporáneo staan bovenaan de lijstjes van vele toeristen. Er is zelfs een poging gedaan om een heus Soho te creëren. Maar artiesten laten zich niet aan banden leggen, die zoeken hun eigen plek. De wijk Lagunillas, vlakbij de Plaza de la Merced, is de daadwerkelijke kunstenaarswijk voor lokale artiesten. Silvia Muñoz Rodriguez, kunstenaar en eigenaresse van de galerie El Retorno de Lilith geeft ons een kijkje achter de schermen.

Tekst: Maria Kupers

Beeld: Silvia Muñoz / Maria Kupers

Silvia is geboren en getogen in de wijk Lagunillas, vlak bij het centrum van Málaga. Vroeger was dat het commerciële centrum van de stad met twee overdekte markten, de Mercado de la Merced en de Mercado Central Atarazanas. In de straten in de buurt zaten diverse winkels en iedereen deed daar de boodschappen. Het huidige centrum was toen een woonwijk voor de adel van Málaga. In de jaren tachtig kwam echter overal in de steden in Europa het gebruik van drugs in de mode en in Málaga was de wijk Lagunillas hier het slachtoffer van. Bewoners verlieten hun huizen vanwege de overlast en de wijk raakte in verval. Eind jaren negentig kwam er een einde aan het grootschalig drugsgebruik maar de wijk bleef een achterstandswijk. En zoals dat om bijna onverklaarbare reden vaak gaat is dat dan de wijk waar kunstenaars zich uiteindelijk vestigen.

“Ik ben op mijn twaalfde begonnen met tekenen en het was alsof mijn ziel begon te juichen. Sindsdien ben ik nooit meer opgehouden en heb allerlei soorten kunst uitgeprobeerd. Ik heb een opleiding voor grafisch ontwerper gevolgd, fotografie en schilderkunst, alles wat met beeld te maken heeft is voor mij een manier om een deel van mezelf te uiten. Toch heb ik jarenlang op een kantoor gewerkt, op de afdelingen marketing en verkoop van Larios. Uiteindelijk besloot ik het roer om te gooien en ging op zoek naar een plek waar ik mijn eigen werk maar ook dat van andere kunstenaars kan laten zien en verkopen. Ik geef het hele jaar door les in schilderen en organiseer workshops over Picasso waar mensen ook zelf het penseel ter hand nemen. Toen ik een plek zocht heb ik in eerste instantie gekeken in de wijk die bekend staat als Soho maar de huren waren daar te hoog en ik vond er niet de sfeer die ik zocht. In Lagunillas wel, zo ben ik dus teruggekeerd naar de plek van mijn jeugd.”

Kleurig verval

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zodra je bij de Mercado de la Merced een van de achterliggende straatjes inloopt je niet direct de neiging hebt door te lopen. Het ziet er allemaal niet meer zo mooi geplaveid en schoongeveegd uit. Maar je ziet wel duidelijk dat hier een ietwat anarchistisch sfeertje heerst. Veel van de bewoners zijn kunstenaars en dat zijn over het algemeen mensen die niet klakkeloos met alles akkoord gaan. Twee braakliggende stukken grond zijn in overleg met de gemeente omgevormd tot pleintjes waar mensen samenkomen voor een praatje of activiteiten. Over het algemeen is het zo dat een wijk waar kunstenaars zich als eerste vestigen uiteindelijk een hippe (en dus dure) wijk wordt. De huidige bewoners willen hun buurt behouden, er mag zeker wat opgeknapt worden en de schoonmaakdienst van de gemeente mag ook vaker langs komen maar de charme mag volgens hen niet verloren gaan. Wat ze vooral niet willen is dat speculanten panden opkopen en er appartementen voor toeristen van maken en zo de hele gemeenschap wegjagen. De straten zijn een openluchtmuseum van graffiti van het mooie soort. Elektriciteitskasten zijn opgeleukt door creatievelingen en op de meest onooglijke plekjes vind je een vorm van kunst. Vooral ’s avonds is de sfeer goed te proeven. De diverse galerieën zijn open en in het kunstcentrum La Polivalente zijn altijd mensen om een workshop yoga, schilderen, fotografie, flamenco of literatuur te volgen of gewoon een drankje te drinken. Lagunillas is een ontmoetingsplek voor kunstenaars en liefhebbers van welke kunstvorm dan ook.

De wereld zou er anders uitzien als iedereen kunstenaar is

In de galerie van Silvia is elke twee maanden een nieuwe expositie te bezichtigen. Ze kiest bewust voor kunstenaars uit de omgeving. “Er zijn hier zo veel mensen die prachtige dingen maken, ik vind dat de wereld die moet zien. In de musea van Málaga zijn de werken van zeer (internationaal) bekende artiesten te zien maar we hebben hier heel veel lokaal talent.” Volgens Silvia heeft iedereen een artistieke kant en zou de wereld er een stuk beter uitzien als er op de scholen veel meer aandacht voor het uiten van die talenten zou zijn. “Elk kind maakte vroeger tekeningen en bedacht zelf allerlei spelletjes, op een bepaald moment houden de meeste mensen er mee op, dan gaan ze zogenaamd serieuze dingen doen. Kunstenaars, en het maakt niet uit op welke manier ze hun creativiteit uiten, hebben een andere visie op zaken. We kijken naar wat er achter de dingen zit, op zoek naar iets dat ons raakt, een emotie oproept. En dat is ook wat we willen overbrengen, op het doek, op papier, op het toneel of bijvoorbeeld met muziek. Het zou goed voor de wereld zijn als iedereen de tijd zou nemen om zich in zaken te verdiepen, te zoeken naar achterliggende gedachten en emoties van zichzelf en anderen. Dan ben je in staat schoonheid te zien, die van anderen te erkennen en zelf te creëren.”

Picasso Workshop

Op maandag, woensdag en vrijdag is er in de Galeria El Retorno de Lilith van 11 tot 13u een speciale workshop waarbij de cursisten iets meer leren over Picasso maar vooral zelf aan de slag gaan en hun eigen werk mee naar huis nemen. De workshop wordt zowel in het Engels als in het Spaans gegeven. De prijs voor deelname is 40€ voor volwassenen en 30€ voor kinderen.

Lezersaanbieding

Met vrienden of familie een privéworkshop? Lezers van ESpecial Life krijgen korting op een reservering voor 6 tot 10 personen. Per volwassene is de prijs dan 35€ en voor kinderen 25€. Deze aanbieding is geldig tot 1 juli 2018.

Meer info en reserveringen:

Vive una experiencia

Telefoon: 616 374 920

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

compost

Zelf compost maken

In april gaan we uitgebreid aan de slag met zaaien en poten van diverse gewassen. De aarde moet dan van de juiste voedingsstoffen worden voorzien.

Gevaarlijke kerst

Het is alweer bijna Kerstmis! Voor ons is dat een vreugdevolle tijd met lekkere gerechten, decoraties en familie. Voor onze huisdieren is het echter een

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)