Rare beestjes

Dat er allerlei parasieten bestaan die op je huisdier kunnen gaan leven, dat weet hopelijk bijna iedereen. We hebben het dan voornamelijk over vlooien en teken en deze zijn heel goed te voorkomen door het aanbrengen van pipetten met een afweermiddel, pillen of een vlooienband. Maar er blijven nog genoeg andere beestjes over die je huisdier lastig kunnen vallen.

Max, een herdershond, is met de familie een weekend op bezoek geweest bij vrienden in de campo. En het was echt platteland, met schapen, varkens, koeien, paarden, ezels, kalkoenen, ganzen, geiten, kippen en konijnen. Max vond het geweldig, hij mocht de stal in en lekker in het stro rondrollen, door de wei rondrennen en hier en daar eens een kip opjagen. Vooral die laatsten vonden het wat minder geweldig dat hij er was maar er waren ook wat andere beestjes die wèl gek met hem waren.

Het viel de eigenaren al snel op toen ze weer thuis waren dat Max zich zat te krabben en te bijten en na een paar dagen begon hij ook open wonden te krijgen. Reden genoeg om naar de dierenarts te gaan.

Arme Max, niet alleen zat hij onder de vlooien maar hij had ook luizen opgelopen. Luizen leggen hun eieren (neten) aan de haren vast. Dus er zat niets anders op dan hem helemaal kaal te scheren, te wassen en te behandelen tegen de vlooien en luizen. Die beestjes waren dus weg maar hun sporen waren nog zichtbaar. Dus hebben we hem ook een behandeling tegen de ernstige jeuk en de secundaire huidontstekingen gegeven.

Na een week zagen we Max terug, de huidonstekingen waren genezen en hij had nog nauwelijks jeuk. Het haar begon alweer te groeien, dus hij voelde zich niet meer zo bloot!

De wijze les hier is dat er buiten de normale leefomgeving van een huisdier allerlei andere beestjes leven. Laat je hond (of als je één van de weinige mensen bent die een kat zonder problemen naar een andere plek kunt vervoeren) genieten van een bezoekje aan het platteland maar wees extra alert. Een grondige wasbeurt bij thuiskomst (ook niet aan te raden bij katten) is geen overbodige luxe!

Picture of Nazli van der Kieboom
Nazli van der Kieboom

Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)