Netwerken anno nu

Na de tijd van het ‘old boys network’ loopt nu ook de tijd van ‘kijken wat er voor mij te halen valt’ op z’n einde. Maar het fenomeen netwerken blijft altijd bestaan, niet alleen omdat de mens een sociaal dier is en gelijkgestemden elkaar graag opzoeken. Ondernemers zoeken elkaar vooral op om ervaringen uit te wisselen, kennis op te doen en waar mogelijk samen tot geniale ideeën te komen. De Marbella Dutch Business Club neemt deze nieuwe manier van netwerken nu officieel in haar statuten op.

De Marbella Dutch Business Club viert dit najaar haar 20-jarige jubileum. Wat begon als een klein clubje Nederlandse ondernemers in Marbella groeide met de tijd uit tot een vereniging waarvan de M inmiddels voor de hele provincie Málaga staat. En met Dutch wordt niet de nationaliteit, maar de Nederlandse taal bedoeld. Het is dus tijd voor een feestje maar ook om met een nieuwe visie de toekomst in te gaan. De nadruk ligt daarbij op leren, van elkaar en van externe deskundigen.

Vriendschappen en zakendoen
Het zakelijke netwerk voor Nederlandstaligen is in de afgelopen twee decennia bij het grotere publiek vooral bekend geworden vanwege berichten over de Haringparty en de hoge bedragen die ze ingezameld hebben voor diverse goede doelen. Maar de club is gedurende het hele jaar actief. Elke maand komen de leden bij elkaar voor een themabijeenkomst en een uitgebreide lunch in Puente Romano. Hoewel het sociale aspect absoluut niet terzijde wordt geschoven, is het volgens het bestuur en de leden tijd om de zakelijke kant weer wat meer te benadrukken.

Speciaal team
Bedrijfsadviseur en auteur van het boek ‘Groeikracht’ René Zavelberg en internationaal vastgoedspecialist Hugo Schoeman gingen aan de slag om een plan voor de toekomst op te stellen. “We hebben precies dezelfde aanpak gekozen als we voor een onderneming zouden doen. Kijken wat er is, wat werkt en wat niet werkt. Daarna wat de wensen voor de toekomst zijn en hoe we die in de praktijk kunnen brengen” vertelt René.

“De pandemie heeft veel invloed gehad op de ondernemers hier. Een deel van de leden is vertrokken en we merkten dat er in de eerste tijd meer behoefte was aan sociaal contact. Maar we zijn ondernemers dus we willen het zakelijke aspect meer benadrukken en als club weer groeien. En dan bedoel ik niet alleen groeien in het aantal leden, maar vooral in de meerwaarde voor ondernemers. We blijven de maandelijkse bijeenkomsten houden en ook de Haringparty blijft absoluut op de agenda staan maar we gaan een aantal aspecten toevoegen waardoor de focus verschuift naar kennis en ervaringen delen” aldus Zavelberg.

Zakenbuddy
Tien keer per jaar wordt er uitgebreid geluncht in één van de restaurants van Puente Romano. Een uitstekende gelegenheid om een vriendschappelijke band op te bouwen met andere ondernemers en het al dan niet over zaken te hebben. Voorafgaand is er een presentatie over een actueel en interessant onderwerp voor ondernemers. De sprekers zijn experts op hun vakgebied en kunnen hier inspirerend over vertellen. De club heeft een budget voor sprekers uit Nederland of België zodat er niet alleen maar in de Nederlandstalige vijver in Spanje gevist hoeft te worden.

Behalve dat er tijdens het drankje vooraf of tijdens de lunch al onderling van alles onderling besproken wordt, komt er nu een officieel buddy-systeem. Nieuwe leden worden gekoppeld aan iemand die al langer lid is. “Op die manier voelen mensen zich niet verloren tijdens de eerste bijeenkomsten. Daarnaast kijken we ook naar de achtergrond en wensen van nieuwe leden. Als ze bijvoorbeeld bezig zijn met het opzetten van een onderneming in Spanje, koppelen we hen aan iemand die hier al actief is en veel vragen zal kunnen beantwoorden. Maar er kunnen ook nieuwe leden zijn die behoefte hebben aan wat coaching van een ervaren ondernemer, op welk gebied dan ook. Onder onze bestaande leden zijn mensen die grote of middelgrote bedrijven leiden of adviseurs zijn op een bepaald gebied, kortom we hebben veel kennis en ervaring in huis. En die willen we allemaal graag delen zodat iedereen het beste uit zichzelf en hun zaak kan halen” aldus René Zavelberg.

Op stap en open bijeenkomsten
De Marbella Dutch Business Club beperkt zich al lang niet meer tot Marbella. Ondernemers uit het gebied tussen Estepona en Málaga zijn inmiddels lid geworden en één keer per jaar gaan de leden op bezoek bij een bedrijf ergens in de provincie.

Daarnaast zijn sommige van de bijeenkomsten toegankelijk voor niet-leden, omdat het onderwerp interessant is voor een groter publiek maar ook om mensen kennis te laten maken met de club. Met deze vernieuwde zakelijke focus op de toekomst, gericht op het steunen van elkaar, viert de Marbella Dutch Business Club in oktober haar jubileum met de wens nog vele jaren te blijven bestaan.

Homepage

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

wijn

Pelgrimstocht naar wijn

Santiago de Compostella is een eeuwenoud pelgrimsoord, omdat hier volgens de legende de apostel Sint Jakob (San Jacobo in het Spaans) begraven ligt. Pelgrimsroutes uit

Marbella, stad vol geschiedenis

De naam Marbella roept over het algemeen gemengde reacties op. De stad staat internationaal bekend als toeristenbestemming, maar kwam in het verleden vooral in het

Schuldsanering in Spanje

Als je in de schulden zit heb je ook in Spanje de kans om een saneringsplan op te stellen. Via de zogenaamde ‘tweede kans’ wet

Beleggen als een piloot

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik de term niet kende, DODAR. U wel? DODAR staat Diagnose – Options – Decide – Act – Review

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)